Učitel žáky šokoval

startovací pistole

V redakci CNN Prima NEWS se zabývali incidentem mezi žáky a učitelem ve škole v Roudnici nad Labem. O co přesně šlo?

redaktor
——————–
Učitel tam měl na žáky namířit zbraň a dokonce i zmáčknout spoušť. Sice se jednalo pouze o startovací pistoli, to v tu chvíli ale žáci nevěděli. My jsme dnes s několika z nich hovořili a ti nám řekli, že se polekali. Obzvlášť po tragédii, která se před Vánocemi odehrála na Filozofické fakultě v Praze. Učitel prý takhle jen žertoval, nicméně pro jeho jednání nemělo pochopení vedení školy a okamžitě přišel o práci. Případem se navíc zabývají také policisté a pedagogovi tak kromě ztráty zaměstnání ještě hrozí trestní stíhání. Víc už v následující reportáži.

redaktor
——————–
Zbraní v ruce na půdě školy překvapil minulou středu žáky učitel tělocviku. Postupně na ně měl pistolí mířit a pak naslepo vystřelit do stropu.

mluvčí 5,
——————–
Učitel tělesné výchovy nevhodným způsobem použil startovací pistole. Incident jsme začali ihned řešit a během několika desítek minut byl učitel vyhoštěn ze školy.

redaktor
——————–
Učitel vzápětí přišel o práci. Případ začali vyšetřovat policisté.
Jsou prováděny úkony trestního řízení a po zajištění všech důkazů bude rozhodnuto o dalším d postupu dle trestního Řádu. Že měl učitel v ruce jen startovací pistoli, prý nijak nezmírnilo šok studentů.

mluvčí 7,
——————–
Ti samozřejmě nevěděli, jestli to není, nebo je skutečná zbraň, takže se prostě polekali,.

redaktor
——————–
Vedení školy okamžitě reagovalo, studenti museli ráno projít kontrolou.

mluvčí 7,
——————–
Kontrolovali nám tašky, jestli nenosíme s sebou nějaké předměty nebo tak. My jsme měli celkem zmatek z toho, proč tady policie a tak.

redaktor
——————–
Až do tohoto incidentu prý měl být učitel bezproblémový a podle výpovědí se mohlo jednat o nevhodný žert.

mluvčí 8,
——————–
Určitě to byl prostě blbej vtip, byl jako vždycky hrozně slušnej, milej, příjemnej a smál se jako vždycky v pohodě prostě.

redaktor
——————–
Roli prý hrálo i načasování pouhý měsíc od tragédie na Filozofické fakultě.

mluvčí 9,
——————–
Myslím si, že nezhodnotil, že pokud se bude usmívat a podobné žertíky předvádět žákům, že to pochopí jako třeba v jiné době.

redaktor
——————–
Učitele tělocviku jsme zkoušeli kontaktovat mailem, ale neúspěšně a škola nám na něj jiný kontakt odmítla poskytnout.

CNN Prima News.

Poplašné či startovací pistole vždy tvořily okrajovou část segmentu palných zbraní především z důvodu jejich výhradně akustického účelu. V poválečných letech je u nás vyrábělo družstvo puškařů Lov v Litomyšli, dřívější firma J. Pavlíček, ale také Lověna Praha. Jejich výrobky, dnes sběratelsky vyhledávané, se celkovými objemy nemohly srovnávat s pilotním modelem startovací pistole, vyvinuté v roce 1949 v České zbrojovce, n. p., Strakonice, a následně vyráběné postupně třemi závody.

Stejně jako u jiných výrobků byl plán výroby na daný rok sestavován na základě požadavků Ministerstva vnitřního obchodu (MVO) či Ministerstva zahraničního obchodu (MZO), respektive Podniků zahraničního obchodu (pistole UB 70 a UB 71 vyvážely do zahraničí zejména PZO Pragoexport a Omnipol).

Celkově tak jen v období let 1955–1962 vyrobily ZPS Uherský Brod 305 675 poplašných pistolí. Jejich výroba pokračovala až do roku 1970, kdy byla zastavena.

Poptávka po startovních pistolích v zahraničí a na vnitřním trhu přiměla vedení továrny k hledání dalšího výrobce. Během roku 1971 probíhala jednání s ředitelstvím Výrobního družstva invalidů Obzor v Košicích, avšak bez úspěchu.

Výrobce se našel až po dvanácti letech, kdy výrobu startovacích pistolí převzal v roce 1982 Okresní průmyslový podnik Brno – venkov, provozovna Tišnov. Nízký zájem ze strany odběratelů vedl kromě jiných okolností k ukončení výroby ještě v první polovině 90. let minulého století.

Výšlehový otvor směřoval šikmo vzhůru, nikoliv v ose zbraně. To však nebránilo několika generacím dospívajících mladých mužů, aby vyzkoušeli svoji větší či menší zručnost úpravami pro střelbu snadno dostupnými diabolkami.

Eáž: 6 mm Start

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.