Státní příspěvek k penzijnímu spoření už senioři nedostanou

photo on Flickr

ČT 24

Letos se mění podmínky státní podpory penzijního spoření. Od léta se zvýší hranice vlastního vkladu pro čerpání státního příspěvku a upraví se i jeho výše. Cílem je podle zástupců vlády právě podpora spoření na stáří. Zároveň už ale státní dotaci nemají dostávat senioři.

Ondřej Syrový pracuje jako vedoucí jednoho z pražských klubů pro seniory. Setkává se tu i s těmi, co mají důchody nižší. A právě to je jeden z důvodů, proč si už odkládá peníze na vlastní stáří.

Ondřej Syrový, vedoucí klubu seniorů, Praha 3
——————–
Vidím dennodenně, že senioři nevystačí se svými důchody. A myslím si, že to spoření určitě se hodí. Já si spořím už asi sedmým rokem. Někdy od 18 let a odvádím si 700 korun měsíčně.

redaktorka ČT
——————–
K tomu dostává dotaci od státu. V jeho případě je to 170 korun. Minimum, pro získání příspěvku jsou tři stovky. Maximální částka vlastního vkladu, nad kterou už se ten státní nezvyšuje, je tisícovka. Nově se má dolní hranice zvýšit na 500 a ta horní na 1700. Příspěvek bude tvořit pětinu částky. Cílem je motivovat k vyšším úsporám, aby si lidé vytvářeli i vlastní rezervu na stáří.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
O něco jsme zvýšili i ty částky, které je potřeba, aby tam vkládal klient, ale to je s ohledem na ten inflační růst logické rozhodnutí.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Naopak stávající senioři už státní podporu dostávat nemají. Podle zástupců opozice tak v podstatě vláda těmto lidem znemožnila ze systému odejít a chtějí se proto obrátit na Ústavní soud.

Patrik Nacher, poslanec; místopředseda poslaneckého klubu /nestr. za ANO/
——————–
Ti lidé tam musí povinně být, protože pokud vystoupí, jsou tam kratší dobu než pět let, tak přijdou o ty státní příspěvky zpětně. Když jsou tam dokonce kratší než dva roky, dokonce přijdou i o svoje peníze. To je za mě nepřijatelné.

Zbyněk Stanjura, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Podmínky pro ukončení smlouvy se nijak tímto návrhem zákona nemění. Ten produkt slouží na spoření na stáří. A ne na spoření ve stáří.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Nic měnit zatím neplánuje ani Ondřej Syrový. Spořit si chce dál 700 korun měsíčně. Větší státní příspěvek ho k navýšení vlastního vkladu zatím nemotivuje. Kateřina Samková, Česká televize.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
A naším dalším hostem je Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností České republiky, dobrý večer.
Na úvod pojďme si v tom udělat pořádek. Máme tady penzijní připojištění. To bylo možné sjednat do roku 2013. Pak ho nahradilo doplňkové penzijní spoření. Od ledna bude možné paralelní účast v obou těchto fondech. Co je z vašeho pohledu lepší a proč? Jaké jsou výhody, nevýhody?

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
Řekla jste to správně. Tím aktuální produktem, pokud si teď chci začít spořit na stáří, tak ten je jeden. To je doplňkové penzijní spoření. Ten starý už je vlastně od roku 2013 pro nově vstupující uzavřený. A lidé z něj buď mohou vystupovat, když čerpají svoje peníze, anebo mohou přejít do toho nového systému, který rozhodně doporučuji. Respektive ten přechod doporučuji pro většinu účastníků v tom starém penzíku. A to z toho důvodu, že staré penzíko to je spoření. A nové penzíko je investování. A právě možnost investovat, zhodnocovat ty peníze ve fondech, potom má zásadní vliv na to, kolik peněz nakonec člověk na tom účtu má. To znamená, určitě doporučuju všem, kterým zbývá ještě 10 a více let do šedesátky, aby zvážili přestup do toho nového penzíka, doplňkového penzijního spoření. A v něm peníze zhodnocovali. Loňský rok byl v tomhle tom krásným příkladem, kdy se vlastně těm penzijním fondům, které mají akciovou složku, podařilo zhodnotit přes 20 %.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Z několika průzkumů, například z posledního průzkumu společnosti Broker Consulting, vyplývá, že Češi spoření na důchod odkládají. Kdy je ta nejzazší doba s tímto spořením začít? Já předpokládám, že mi odpovíte, že okamžitě, že čím dřív, tím líp. Ale já, když jsem se připravovala na tento rozhovor, tak jsem se bavila se známými a někteří lidé kolem 25-30 let mi říkali, že zatím tímto způsobem nespoří, protože mají pocit, že to tak úplně výhodné není, že jdou radši do něčeho rizikovějšího, protože se obávají, že pak třeba v 70 letech to, co by si spořili prostřednictvím penzijního spoření od 25, tak v těch 70 vzhledem k inflaci by vlastně už nemuselo mít zas tak velkou cenu. Tak jak to je?

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
No, vracíme se opět k tomu stejnému. Kdybych řekl tři pilíře, na kterých stojí to, že si odnesu pěknou sumu do penze. Tak je to co nejdelší doba spoření. Začít skutečně brzo. Potom je to dostatečná úložka, ať už vaše, nebo účastníka. Zase platí samozřejmě čím více, tím lépe. A potom to třetí a vlastně úplně nejzásadnější, je to, co se s těmi penězi děje. Neboli jakým způsobem jsou investované. A opravdu, skutečně mladší lidé, díky Bohu za to se začínají o investování více zajímat. Začínají více jako možná porozumět, než tomu bylo dříve u té běžné populace. Rozumět tomu složenému úročení a tomu, že je velký rozdíl, jestli se peníze zhodnocují 2 % ročně, anebo 10 % ročně. A proto jednoznačně ho doporučit právě to nové penzíko a jeho takzvané dynamické fondy. To je typ fondů, kde většina peněz toho účastníka, které se tam průběžně odkládá, je investována do akcí. A ten člověk si to může zvolit. Může si říct, že chce mít 80 % peněz investovaných do akcí a 20 % dluhopisů, může to měnit, je to i o nějaké aktivity toho účastníka. Takže my jsme jedině rádi, když lidé se zajímají o své peníze. A v nové penzi to umožňuje skutečně investovat.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Tak dobrá, tak pojďme si to říct na konkrétním příkladu, že chci teď začít spořit. Ta novinka, která platí od letošního roku tak, aby mi stát přispíval. Tak nejnižší hranice už není 300 korun a je 500 korun. S tím, že mi stát měsíčně přispěje až 340 korun, pokud budu dávat, budu spořit 1 700 korun. Tak co mám zvažovat? Jaký vklad mám zvažovat, jakou strategii mám zvažovat? A co poradíte člověku, kterému je třeba 30 let? A co někomu, komu je 50?

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
Ještě vás na začátku jenom drobně upravím. Ty hranice, které jste zmínila. To znamená ty nové hranice pro uznávání státních příspěvků, přiznávání státních příspěvků, ty se budou měnit od 1. 7. Neboli ne teď. Teď ještě platí ty státní.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Ano od tohoto roku, od července.

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
K vaší otázce. Určitě ve chvíli, kdy bude platit, že nejvyšší státní příspěvek člověk dostane u 17 stovek a výše, tak doporučil bych každému, kdo si to samozřejmě může dovolit. Je maximálně využít tu výši státního příspěvku a alespoň těch 17 korun si ukládat. A druhá věc je, pokud mohu odkládat ještě více, tak i nadále stát vlastně podporuje lidi. Už to není státní příspěvek. Je to daňová úleva. A ta je letos navýšena, nově si člověk může odečíst od základu daně až 48 tisíc za rok. A tím vlastně získat další peníze od státu. To znamená i úložka nad 1700 skoro má ještě nějakou státní podporu. Rozhodně je důležité nezapomínat na zaměstnavatele, protože i když třeba já si nejsem schopný odkládat těch zmíněných 17 stovek. Můžu odkládat například těch 700, které zmiňoval pán v reportáži. Tak to může krásně dorovnat právě příspěvek zaměstnavatele. A ten dnes čerpá už jako zhruba 40 % účastníků. A je zajímavé, že pokud ho čerpají, tak právě ten příspěvek zaměstnavatele je výrazně vyšší než jejich úložka. Průměrná úložka dneska se pohybuje okolo 800 korun. Každý rok mírně stoupá a průměrný příspěvek zaměstnavatele je okolo 1 100 korun.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Tak jenom v krátkosti to, prosím, dokončete. Ještě bych ráda jedno téma probrala.

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
Takže asi bych se zamýšlel s tou výškou té úložky právě podle toho, jak jsou nastaveny ty výše státní podpory. Ale znovu zopakuji, to nejdůležitější je, pokud mám opravdu před sebou ten investiční horizont 10, 15, 20 let, tak se na začátku nebát být v těch dynamických fondech. Nebát se investovat ty peníze. Byť to znamená, že každý rok může kolísat to zhodnocení. Tak ale dlouhodobě, když se podívám zpátky na akciové indexy, tak je naprosto jednoznačné, že průměrné dlouhodobé zhodnocení je vyšší v případě investování do akcí než například do dluhopisů.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Rozumím. Další novinkou, která je ale velmi kritizovaná, je ta, která se týká spořicích důchodců. Podle průzkumu jich je asi milion. A nově jim stát nebo respektive od července jim stát zruší příspěvek. Vaše asociace už varovala seniory, že mohou výrazně prodělat, pokud by si své úspory kvůli tomu chtěli vybrali hned. Co byste takovým seniorům poradil? Jak vlastně teď mají postupovat tak, aby se jim dostalo co nejmenších ztrát? Už prosím v krátkosti, děkuju.

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
Tak poprosím určitě, aby lidé panikařili. Ta věc, o které mluvíte, by měla platit také až od 1. července. Teď ještě normálně příspěvky čerpat budou až do toho 1. července. Jsou dvě možnosti. Ty lidé buďto už mají splněné podmínky pro výběr. To znamená, už mají za sebou pět let spoření a je jim 60 let. To jsou lidé, kteří si své peníze, pokud dál nechtějí v tom systému setrvávat, protože už nebudou dostávat státní příspěvek, tak si mohou vybrat a odejít. A pak je tam skupina těch, kteří nemají splněné ty zákonné podmínky a těm bych doporučil začít ukládat aspoň tu minimální částku, což je 100 korun proto, aby byly vlastně uznání, že spoří a dospořit si těch pět let, dospořit si tu dobu do těch pěti let, kdy mohou potom ten systém v pořádku upustit. Je to podle nás špatné tohle to, co vláda vymyslela. To, jakým způsobem to dělá, že tam nenastavuje nějaké třeba pětileté období, aby nechala všechny v klidu za stávajících podmínek dospořit. Ale bohužel to je v kompetencích vlády a ne v našich.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Děkuju vám za rozhovor. Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností, na shledanou.

Jan Sedláček, mluvčí, Asociace penzijních společností ČR
——————–
Na shledanou. Dobrý večer.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Mezi možnosti spoření na penzi podporované státem patří od letoška takzvaný dlouhodobý investiční produkt. V rámci něj bude možné investovat do akcií, dluhopisů nebo třeba do podílů v investičních fondech. Podpora státu bude mít formu daňové úlevy. A to při dodržení stanovených podmínek. Tedy, že produkt bude jeho majitel využívat alespoň 10 let a majetek včetně výnosů z něj nevybere před dosažením 60 let věku. Společně se mnou ve studiu je tady Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh. Dobrý večer i vám.

Teď detailněji. Podle průzkumu investiční platformy Portu zvažuje třetina Čechů, že si bude peníze na důchod odkládat tímto způsobem. Tak, jak byste laikům vysvětlila, jaké jsou toho výhody, nevýhody? Pokud to třeba máme právě srovnat s tím penzijním spořením.

Jana Brodani, výkonná ředitelka, Asociace pro kapitálový trh
——————–
Tak dlouhodobý investiční produkt přináší především velkou flexibilitu ohledně toho, jak si člověk může spořit na stáří. A v rámci těch 48 tisíc korun ročně, které si může odečíst z daní a stejně tak může přispívat zaměstnavatel, se může rozhodnout, do čeho bude investovat. A je tam několik možností. A ty produkty jsou vymezené tak, aby se jednalo jenom o produkty, které jsou nějakým způsobem regulovány a dohlíženy. Takže člověk se může rozhodnout, zda si odečte z daní to, co umístí na penzi. A to může umístit do investičních fondů, veřejně obchodovaných akcií, dluhopisů, ale také si to může uložit na účet a počkat, že ty prostředky, které si naspoří za rok, dva, zainvestuje do něčeho jiného.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Jsem člověk, nemám s investováním příliš zkušeností, kterou z těch, který z těch scénářů byste mi do doporučila?

Jana Brodani, výkonná ředitelka, Asociace pro kapitálový trh
——————–
Tak vy jste hodně mladá. Takže já bych určitě doporučovala zainvestovat, pokud nemáte hodně zkušeností a nemáte třeba moc času ani si budovat nějaké portfolio, že si budete vybírat konkrétní akcie a dluhopisy. Tak bych určitě zvolila investiční fond, který vám zajistí portfolio investic, do kterých ten fond investuje. Takže vlastně tím získáte nějaké portfolio, že nezainvestujete do jedné nebo dvou akcí a nemusíte se zrovna trefit do těch, které budou nejbližších 10 let růst. Ale zainvestujete již do nějakého portfolia. A protože jste mladší, tak právě proto bych řekla, že dává smysl dynamické portfolio. On to už kolega řekl, že v delším horizontu se opravdu vyplácí riskovat. A i třeba snést to, že hodnota té investice bude v průběhu doby kolísat. Ale právě to je to, co umožňuje dosahovat ty výnosy v tom delším horizontu.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
A když se vás bude ptát někdo, kdo je už dlouho v pracovním procesu, přes 50, tomu byste poradila, co?

Jana Brodani, výkonná ředitelka, Asociace pro kapitálový trh
——————–
U toho bych se podívala spíše na to, aby si to portfolio vyvážil. Do penze má zatím tedy asi ještě 10 let. Uvidíme, zda nebude mít 15 nebo 20, a proto bych si portfolio poskládala jak konzervativně, tak i částečně dynamicky, a to podle preferencí každého. Zda už má nějaké zkušenosti s investováním, nebo jak je schopný ustát právě to kolísání. Někdo to snáší velmi dobře. Když mu investice klesne o 30 % a někdo nesnáší dobře, ani když mu klesne jenom o 1 %.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Jak je to tam s pojištěním vkladu?

Jana Brodani, výkonná ředitelka, Asociace pro kapitálový trh
——————–
Protože diep je velmi široký pojem, tak se na různé produkty aplikují různá pravidla. Pokud je to umístěno na účtu, tak platí běžná pravidla pro pojištění vkladů na účtech. To znamená do výše 100 tisíc euro zhruba odpovídající. A co se týče investic, tak protože je to u regulovaných subjektů, tak na tyto se vztahuje takzvané garanční schéma pojištění investic, ve kterém jsou investice pojištěné proti tomu, že kupříkladu ten obchodník by zkrachoval. Co se týče toho, když si sama nakoupím akcie, tak právě to je zajištěno tím obchodníkem. Není tam žádná garance výnosu. Takže jak jsme se bavili před chviličkou, ty transformované fondy sice garantují černou nulu. Ale znamená to, že ten výnos je tam přesně ta černá nula. Tak u investic je potřeba počítat s tím, že prostě jeden rok vydělají 30 % a další rok poklesnou o 5.

Klára RADILOVÁ, moderátorka
——————–
Díky za praktické rady Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.