Lidé na Šumpersku a Jesenicku věnovali Třem králům miliony

Rekordní sumou přispěli obyvatelé Šumperska a Jesenicka do letošní Tříkrálové sbírky. Koledníkům do kasiček věnovali v součtu přes čtyři miliony korun. Peníze půjdou na výstavbu stacionáře pro hendikepované i na přímou pomoc potřebným.

Velké překvapení zažili organizátoři letošní Tříkrálové sbírky na Zábřežsku a Mohelnicku. V pokladničkách koledníků vyslaných zábřežskou Charitou byly letos poprvé více než dva miliony korun. Výsledek tuto hranic překonal o 6038 korun.

Výtěžek Tříkrálové sbírky zábřežská Charita využije na podporu péče o chudé, děti a samoživitele s nízkými příjmy, nemocné, lidi po úrazech, handicapované, seniory či umírající.

Část peněz použije ke spolufinancování povinného podílu investičních akcí, které pro tento rok připravuje: zkapacitnění mobilní hospicové a paliativní péče a půjčovny zdravotních pomůcek či na rozšíření zázemí pro terénní pečovatelskou a odlehčovací službu.

„Máme v plánu nástavbu a modernizaci objektu Valová 9, Zábřeh. Část výtěžku bude rovněž použita na přikoupení sousedícího pozemku pro kolektory tepelného čerpadla a parkovací stání a nabíječky pro elektromobily. První bateriová vozidla budeme do provozu služeb uvádět taktéž v příštím roce,“ informovala zábřežská Charita.

Na území šumperského děkanátu vybrali koledníci celkem 1,2 milionu korun. Charita Šumperk tak bude moci pomáhat rodinám i jednotlivcům v nouzi.

Pravidelně též z výtěžku sbírky podporuje Centrum pro rodinu, které je zaměřeno na volnočasové aktivity pro rodiny a děti, a Poradnu ONŽ, která pomáhá ženám a dívkám v tíživé životní situaci.

„Plánujeme podpořit paliativní péči, rozvoj sociálních služeb, vzdělávání zdravotních sester. Rádi bychom také nakoupili nové zdravotní a kompenzační pomůcky a další vybavení do terénu pro zdravotní sestry a pečovatelky,“ doplnili koordinátoři sbírky v šumperském děkanátu Josef Valenta a Věra Ponížilová.

V okrese Jeseník lidé skupinám koledníků věnovali 919 846 korun. To je o bezmála 58 tisíc korun více, než loni.

„Moc si ceníme každého daru, kterým jste v Tříkrálové sbírce podpořili Charitu Jeseník a tím pádem i Denní stacionář Šimon, na jehož dofinancování je letošní výtěžek určený,“ vzkázali zástupci Charity Jeseník.

Výnos sbírky je rozdělen podle pevně daného klíče. Pětašedesát vybraných prostředků se vrací charitám, které je vykoledovaly. Patnáct procent je určeno na velké diecézní projekty, deset putuje do krizového fondu, odkud jsou uvolněny při mimořádných událostech, a na pomoc v zahraničí, pět procent využije na své projekty Charita Česká republika a zbylých pět procent tvoří zákonné režie sbírky.

Petr Krňávek

Šumperský deník

https://sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.