Psychiatři hledají pacienty s depresí do studie nové léčby

ilustrační foto: stockimages-FreeDigitalPhotos

Psychiatři Národního ústavu duševního zdraví shání pacienty s depresí, kteří jsou rezistentní vůči standardní léčbě antidepresivy. S léčbou depresí by mohla do budoucna pomoct psychedelika, konkrétně látka psilocybín, kterou obsahují halucinogenní houby, lysohlávky, jeho syntetickou formu teď zkoumají experti v Národním ústavu duševního zdraví, zároveň pro výzkum hledají pacienty s depresí, kteří nereagují na antidepresiva, právě jim by látka mohla pomoct, říká psychiatr a vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví Jiří Horáček.
——————–
První výhoda je, že by mohla fungovat u pacientů, u kterých nefunguje standardní antidepresivní léčba, což je nějakých 30 – 40 % všech pacientů. A druhá výhoda spočívá v tom, že ten efekt je velmi rychlý po psychedelicích a nastupuje v podstatě druhý den.

——————–
Jako první na světě Psilocybín k léčbě duševních poruch legalizovala loni v červenci Austrálie ve Spojených státech i Evropské unii. Už je ve schvalovacím procesu, který má látku zavést do běžné klinické praxe.

mluvčí 12,
——————–
Tady máme v trezoru uloženu medikaci.
Hezky pod zámkem, musí být pod zámkem, protože jsou to omamné psychotropní látky.

Karolína Burdová, redaktorka
——————–
Psychiatr Tomáš Páleníček z Národního ústavu duševního zdraví sám neví, jaké prášky v připravené dávce jsou. Lahvička s léky je totiž zaslepena. Účinek psilocybinů tu budou srovnávat s kontrolní látkou, ketaminem a psychoaktivní látkou bez antidepresivního působení midasolamem.

mluvčí 12,
——————–
Když se léčí běžně deprese, tak se léčí klasickými antidepresivy, které typicky, když se nasadí, tak se čeká 4–8 týdnů na to, než se projeví ten jejich antidepresivní efekt. To, co je unikátní na těch takzvaně rychlých antidepresivech, že jsou schopny prolomit tu depresi jak normální, tak i rezistentní prakticky okamžitě.

redaktorka
——————–
Do studie se můžou přihlásit pacienti starší 18 let s rezistentní depresí, to znamená ti, kterým nezabraly nejméně dvoje antidepresiva v posledních dvou letech.

mluvčí 15,
——————–
Léčil jsem se bezvýsledně tři roky, bylo mi podáno několik druhů antidepresiv, leč bez výsledku.

redaktorka
——————–
Do studie se zapojil i pan Richard, na doporučení ambulantního psychiatra vyhledal pomoc právě v národním ústavu duševního zdraví.

mluvčí 15,
——————–
Já jsem to štěstí, že v podání této látky jsem schopen pracovat a žít v rámci možností normální život.

mluvčí 16,
——————–
Když už někdo tím sítem projde, čeká ho několik sezení i dvoutýdenní hospitalizace.

mluvčí 17,
——————–
K čemu tady je? Ta hudba?

mluvčí 12,
——————–
Provází toho člověka, já tomu říkám, že to je ten hlavní průvodce celou tou zkušeností, protože ta vlastně vytváří ten prožitek, dává tomu nějaké barvy a dává tomu nějaké emoce, nějaké tóny….

Karolína Burdová, redaktorka
——————–
kdy by se z psilocybínu mohla v Česku stát vhodná alternativa k léčbě depresí, to zatím Páleníček netroufá odhadovat. Jako první na světě ho k léčbě duševních poruch legalizovala v červenci loňského roku Austrálie.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.