Nedostatek zdravotních sester se bude řešit ulehčením studia na zdravotních školách

ilustrační foto: Flickr.com

Populace stárne a problém vzniká i českému zdravotnictví. Už za několik let by mohli výrazně chybět nelékařští pracovníci, třeba zdravotní sestry. Ministerstvo zdravotnictví tomu chce spolu s fakultami a kraji zabránit. Jakým způsobem, jsme zjišťovali a vy uslyšíte reportáž.

Více pacientů, více práce, počet lidí, o které se bude muset postarat české zdravotnictví, v příštích letech poroste, stárnutí populace přitom neznamená jenom nárůst pacientů, ale také úbytek personálu, třeba zdravotních sester. Může do pěti let odejít do penze kolem 12 000 ze stávajících 82 000. Ministerstvo zdravotnictví chce proto navýšit počet studujících zdravotních sester a dalších nelékařských profesí.

mluvčí 15,
——————–
My tenhle nedostatek sester řešíme v současnosti tím, že máme pouzavíraná lůžka, máme v podstatě uzavřeny tři lůžka, což zatím není ještě taková katastrofa, ale je to nutný.

redaktor
——————–
Jsme na hematologii ve Všeobecné fakultní nemocnici a vrchní sestra první interní kliniky první lékařské fakulty Darja Hrabánková Navrátilová popisuje problémy se sestavováním směn.

mluvčí 15,
——————–
Snažím se samozřejmě v rámci kliniky ty sestry prostřídávat prostě tam, kde je potřeba, tak třeba použiju přesun z jednoho oddělení na druhý. Pokud to nejde, tak se to musí řešit uzávěrem lůžek.

redaktor
——————–
V celém zdravotnictví už teď chybí zhruba 2 500 všeobecných zdravotních sester.

mluvčí 16,
——————–
Daleko podstatnější číslo je to, co nám hrozí do pěti, do 10 let, do tohoto období vstupujeme se situací, kdy u stávající populace všeobecných sester hrozí, že do 10 let ubude 30 % té kapacity, což je zhruba 26 000 úvazků, tedy 30 % té kapacity odejde do důchodu.

redaktor
——————–
Upozorňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Ministerstvo zdravotnictví chce proto navýšit kapacitu oborů pro studující zdravotní sestry a další nelékařský personál, podobně jako to minulá vláda udělala u lékařů. Systém vzdělávání by taky měl být podle rezortu prostupnější a studium by se mělo podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 zjednodušit.

Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví /TOP 09/
——————–
Nepodkročit evropské standarty, neořezat nic, co se týče evropských norem, ale udělat to studium maximálně prostupné a vstřícné pro ty studenty.

redaktor
——————–
Změnit by se mohly taky pravomoci tzv. praktických sester, které nemají takové kompetence jako všeobecné sestry, tedy ty v nemocnicích. Nejběžnější, to by mohlo pomoct i na hematologii ve Všeobecné fakultní nemocnici.

mluvčí 15,
——————–
Určitě ano, protože já v současné době praktické sestry nemůžu moc přijímat z toho důvodu, že mají sice zvýšené kompetence, ale nemají kompetence, které já potřebuju. A to je aplikace intravenozních injekcí a infuzí, a to je pro mě zásadní.

redaktor
——————–
Vysvětluje vrchní sestra první interní kliniky první lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Darja Hrabánková Navrátilová. Praktické sestry by se mohly uplatnit taky třeba v sociálních službách.

Český rozhlas.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.