Připomínáme si Jana Palacha  

ilustrační foto: lumix2004 / sxc.hu

Český rozhlas

Před 55 lety se na Václavském náměstí v Praze upálil student Jan Palach. Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Tak zní jedna z jeho myšlenek. Dne 16. ledna je to přesně 55 let, co se jedenadvacetiletý student upálil na protest proti cenzuře. Svým činem chtěl Jan Palach probudit národ poté, co okupace země vojsky Varšavské smlouvy zničila naděje Pražského jara.

redaktor
——————–
Vzhledem k tomu, že se naše národy ocitly na okraji beznaděje, rozhodli jsme se vyjádřit svůj protest a probudit lidi této země následujícím způsobem.

redaktorka
——————–
Napsal 16. ledna 1969 ve svém pokoji na vysokoškolské koleji Jan Palach. Tři kopie adresoval konkrétním lidem a organizacím, čtvrtou si strčil do aktovky a odešel na Václavské náměstí.

redaktor
——————–
Naše skupina se skládá z dobrovolníků, kteří jsou odhodláni se dát pro naši věc upálit. Já jsem měl tu čest vylosovat si jednotku, a tak jsem získal právo napsat první dopisy a nastoupit coby první pochodeň.

redaktorka
——————–
Krátce po půl třetí odpoledne se Jan Palach pod rampou Národního muzea polil hořlavinou a zapálil.

mluvčí 3,
——————–
Podle mě běží hořící člověk, od pat až k hlavě, hořel, bylo to vidět, jako když hoří benzínem,

redaktorka
——————–
Popisoval později toho dne dispečer Dopravního podniku.

mluvčí 3,
——————–
Tak jsem sundal rychle kabát, běžím za ním, snažím se ten kabát na něj jako hodit. Přitom on upadl tady ve vozovce, tak jsme to na něm uhasil a odvezli jsme ho do Legerově ulici na ty spáleniny. No, bylo to jako hrozný podívaná na toho člověka.

redaktorka
——————–
Díky svědkům a také dopisu, který zanechal, se zpráva o činu Jana Palacha začala rychle šířit. Nejen v Československu.

historik Petr Blažek, ředitel muzea paměti dvacátého století.
——————–
Zpráva, že se zapálil uprostřed Evropy mladý člověk, vyvolala velký zájem po celém světě. O tom činu mluvil papež, mluvila celá řada politiků, v mnoha očích. Jan Palach symbolizoval znásilněné Československo, které se proslavilo také jakýmsi pokusem o lepší verzi socialismu.

Petr Blažek, starosta Vyskytné /nestr./
——————–
A najednou to všecko končí a přichází vlastně tak jako vždycky v souvislosti se Sovětským svazem, nakonec to násilné potlačení, Jan Palach se pro ně stal, bych řekl, symbolem té zoufalé situace v Československu.

mluvčí 5,
——————–
Jendo, hrozně to bolí…. dost, dost

co říkáš

mluvčí 6,
——————–
…že člověku….. musí jít proti tomu …., na který právě stačí…. ještě tady nejde….

Lucie Korcová, redaktorka
——————–
17. ledna. 1969 nahrála lékařka Zdena Kmoníčková krátký rozhovor s popáleným Janem Palachem. Zemřel o dva dny později.

mluvčí 8,
——————–
Tento čirý čin namířený přímo do středu našeho myšlení burcuje nás k neúprosné nutnosti změnit způsob života a myšlení každého z nás.

Lucie Korcová, redaktorka
——————–
V den jeho smrti přečetl předseda Svazu vysokoškolského studentstva Michael Dymáček stanovisko studentů.

mluvčí 8,
——————–
Jan Palach protestoval proti morální neoprávněnosti cenzury jako takové a proti ilegálním zprávám. Jeho postoj mínění je bezvýhradně i naším postojem, naším míněním. Vedli jsme a dále vedeme boj za prosazení jeho požadavků.

Lucie Korcová, redaktorka
——————–
Na Palachův čin zareagoval i komunistický režim 19. ledna. 1969 vyhlásil pohotovost bezpečnostních složek, vyhoštěno bylo 16 zahraničních novinářů a československé redakce dostaly pokyn, aby vydávaly jen oficiální sdělení. Významnou památku na Jana Palacha se ale podařilo získat sochaři Olbramu Zoubkovi.

Palachovu oběť připomíná řada pietních akcí po celé České republice.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.