Masarykův onkologický ústav rozšíří preventivní prohlídky  

ilustrační foto: Flickr

ČT 1 

Zhruba o pětinu větší kapacitu určenou na preventivní prohlídky bude mít Masarykův onkologický ústav. A to díky jedné ze dvou nových budov, které teď v areálu vznikají. Ve druhé se budou lékaři věnovat například výzkumu. Investice vyjde na miliardu korun, přes 800 milionů pokryje evropská dotace, zbytek státní rozpočet. Stavba potrvá do konce příštího roku. Počet lidí s nádory roste, i to je důvod tak vysoké investice. Ústav se ročně stará zhruba o 80 tisíc pacientů.

——————–
Změření celého těla, odběr krve. EKG.A taky ultrazvuk. Úvodní vyšetření Petra Ochvata v Centru prevence Masarykova onkologického ústavu v Brně. Cena 10 tisíc Kč. Potíže nemá, přišel dobrovolně.

Petr Ochvat, pacient
——————–
My jsme se s manželkou rozhodli, že půjdeme oba dva na vyšetření, protože se nám narodilo druhé dítě. My jsme si říkali, že to stojí za to, vlastně, že tady takovou mít jistotu. A když člověk jde jednou za x let, tak vlastně se mu to vrátí.

Helena Pitauerová, lékařka, Centrum prevence
——————–
Ty kapacity naše nejsou dostačující, jaký je ten zájem. Teď, co vím, tak termíny jsou až tak za rok, bohužel.

redaktorka ČT
——————–
V budoucnu si podobní pacienti počkají o několik měsíců míň. Prevence dostane celou novou budovu v Tomešově ulici. Druhou, dostavbu Švejdova pavilonu, lékaři zaměří na pacienty s počáteční diagnózou nebo po vyléčení. Takto by budovy měly vypadat, stavba je už dobře vidět i z výšky. Stavbařům teď pomáhá mrazivé počasí. Je ideální právě pro výkopové práce, ty by měly být hotové na začátku února. Ministerstvo zdravotnictví chce do této péče investovat kvůli vyššímu počtu onkologicky nemocných pacientů.

Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví /TOP 09/
——————–
Tento projekt je ta výše podpory téměř jedna miliarda. V onkologii je bezesporu na špici Masarykův onkologický ústav. Historicky vždycky byl.

Marek Svoboda, ředitel, Masarykův onkologický ústav
——————–
Vposledních letech vám to narůstá, naštěstí už sice narůstal o něco méně, třeba zhruba kolem toho 0,5 – 1 % těch nových případů.

redaktorka ČT
——————–
U jakých těch konkrétních nádorů očekáváte ten nárůst?

Marek Svoboda, ředitel, Masarykův onkologický ústav
——————–
Například karcinom prostaty. Bezesporu.

redaktorka ČT
——————–
Dvě nové budovy, víc pacientů, zhruba o 20 % v oblasti prevence, víc zaměstnanců, zhruba o 40, a víc parkovacích míst, v novém parkovacím domě. Právě s parkováním bývá kolem ústavu dlouhodobě problém.

Markéta Vaňková, primátorka města Brna /ODS/
——————–
By mělo být snad letos vydáno stavební povolení a následně by se měl parkovací dům stavět, a to z rozpočtu města Brna. Předpokládáme, že ta částka by mohla být okolo 300 milionů.

redaktorka ČT
——————–
Petr Ochvat se výsledek dozví za tři týdny. Nejlepším a nejlevnějším preventivním receptem je ale podle odborníků hlavně zdravá životospráva a pohyb.
moderátor
——————–
Do Masarykova onkologického ústavu přijde podle jeho vedení každoročně 27 tisíc lidí na preventivní prohlídku. Čekací lhůty jsou různé, například na mamograf se čeká řádově týdny, na kolonoskopii měsíce. Zdůrazním, že jde o termíny pro lidi bez obtíží. Rakovinou onemocní zhruba každý 3. člověk v republice. V roce 2021 lékaři diagnostikovali v Jihomoravském kraji 11 tisíc nových případů a ve Zlínském to bylo 6 tisíc. Celorepublikově to bylo víc než o rok dříve.

Petr FIALA, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Ta péče se také neustále zlepšuje, lidé se k léčbě dostávají rychleji, mají možnost využívat nejmodernější postupy nebo dokonce experimentální léčbu. A mnohem víc lidí s onkologickou diagnózou se dnes především díky tomu, co se odehrává tady na Masarykově onkologickém ústavu, buď se zcela vyléčí, nebo s onemocněním prožijí delší a kvalitnější život.

moderátor
——————–
Čím rychlejší a včasnější je diagnóza onkologického onemocnění, tím větší je šance na vyléčení. U nejzávažnějších typů nádorů cílí lékaři na to, aby diagnózu znali v řádu hodin nebo maximálně několika málo dnů. Jednotlivá vyšetření pak může pacient v rámci Jihomoravského kraje absolvovat v různých zařízeních.

redaktorka ČT
——————–
Krajská nemocnice ve Vyškově. Onkologickou ambulancí tu v loňském roce prošlo zhruba 1500 pacientů. Zpravidla přichází od praktického lékaře nebo s žádankou z jiného oddělení. Postup samotné diagnózy je u každého individuální, jednou z prvních zastávek ale bývá radiologické vyšetření.

Beatric Bencsiková, onkoložka, Onkologická ambulance a stacionář
——————–
Vrámci nemocnice nabízíme široké spektrum vyšetření zobrazovacích, v rámci stacionáře a onkologické ambulance je možné podávání chemoterapie, plánuje se podávání i biologické léčby.

redaktorka ČT
——————–
Konkrétní kroky často projednává tým odborníků nad úrovní nemocnice. Vyškovská ambulance je stejně jako všechna ostatní krajská zařízení součástí komplexního onkologického centra Jihomoravského kraje a spolupracuje s Masarykovým onkologickým ústavem i oběma fakultními nemocnicemi. Pacient tak může specializovaná vyšetření absolvovat třeba i v Bohunicích. Příkladně tímto přístrojem, který v menších nemocnicích nemají.

Marek Mechl, přednosta
——————–
Máme ten přístroj jako teď již třetí v republice. Je to přesnější, přesněji to zachytí ten nádor jako takový, zobrazí to rozsah toho nádoru a třeba i jeho případný rozsev a postižení jiných orgánů.

redaktorka ČT
——————–
Z nádoru pak lékaři odebírají vzorek.

Jiří Mayer, přednosta
——————–
Ten pacient musí podstoupit zákrok chirurgický, odebere se vzorek, vyšetření histologické na patologii nebo v případě leukémií specializované vyšetření pod mikroskopem na hematologii, to je absolutní základ a pak se můžeme bavit o tom, že je to onkologické onemocnění, a o terapii.

redaktorka ČT
——————–
Ve Fakultní nemocnici Brno lékaři ročně nově diagnostikují zhruba 3 tisíce nádorů, 70 % z nich se tu potom i léčí. V ostatních případech se můžou pacienti vrátit do krajských nemocnic nebo se přesunout do Masarykova onkologického ústavu. Spolupráce v rámci zařízení ale pokračuje.

moderátor
——————–
A já ještě dodám, že na různé projekty v onkologii je z Národního plánu obnovy vyčleněno zhruba 12 miliard korun. Kromě budov Masarykova onkologického ústavu se aktuálně staví taky v pražském Motole. Vzniká tam Český onkologický institut za 4,5 miliardy korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.