Rádioporadna – klouby

Flickr.com

ČRo

Pozvání Českého rozhlasu přijal revmatolog ze druhé interní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové pan doc. Petr Bradna. vy jste říkal, že chcete začít artritidou, tak pojďme na ni.

Petr Bradna
——————–
Asi bych to trošičku upřesnil, co to vlastně taková artritida je Artritida je v podstatě zánět kloubu, který se může projevovat nejčastěji otokem, bolestí, omezeným pohybem a artritida může být příznakem nejrůznějších onemocnění, mimo jiné taky té artrózy, ale celé řady zánětlivých revmatických onemocnění, které se většinou jmenují artritida, k tomu mají ještě nějaké další slovíčko jako revmatoidní, psoriatická, řada dalších

moderátorka
——————–
Jaký je ten zásadní rozdíl mezi artritidou a artrózou?

Petr Bradna
——————–
Artritida může být projevem artrózy, artritida je v podstatě stav, v jakém se ten kloub nachází, zatímco artróza je jednou z možných příčin, artróza je kloubní onemocnění, které je chronické, které se postupně vyvíjí, a pokud to hodně zjednoduším, tak artróza je takový typ kloubního postižení, které se projevuje zvýšením známek zánětu, jako je třeba zvýšená sedimentace nebo c reaktivní protein, přestože v tom chorobném procesu hraje zánět určitou úlohu a je to zánět, který je omezený na ten prostor toho kloubu a nepřechází do celkových systémových projevů.

moderátorka
——————–
Já jsem někdy četla, že rád čtete detektivky. Platí to stále.

Petr Bradna,
——————–
No, teoreticky ano, ale prakticky na to není moc času.

moderátorka
——————–
Já jsem si říkala, že k tomu vašemu oboru se to možná hodí, protože to bývá detektivní práce, zjistit, co se v tom těle a z jakého důvodu děje.

Petr Bradna,
——————–
Tak to do jisté míry uspokojuje můj zájem o detektivky, protože jich mám plnou pracovní dobu.

moderátorka
——————–
Trpí těmito obtížemi i mladí lidé? Pokud je artróza degenerativní onemocnění, zatímco artritida zánětlivé, znamená to, že u těch mladších lidí je častější asi ta artritida.

Petr Bradna
——————–
Ano, nicméně k vývoji artrózy může dojít i v poměrně časném věku, pokud tam jsou nějaké přispívající situace, jako jsou třeba opakovaná traumata nebo nějaká nesprávné uspořádání nebo nesprávná poloha kloubu, jako třeba při známé dysplazii kyčle. Tam potom se mohou ty artrotické změny vyvinout relativně často už ve třetím, ve čtvrtém deceniu, ale máte pravdu, výskyt artrózy rychle narůstá s věkem, takže pacienti v sedmém, osmém deceniu mají nějaké projevy artrózy, dokonce ve většině případů.

moderátorka
——————–
Deceniu, to znamená, že po 70, 80 letech.

Petr Bradna,
——————–
Říká se, že tak 70, 80 % pacientů už má s projevy artrózy svoje zkušenosti. V tomto věku.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Co tato kloubní onemocnění způsobuje, má na to vliv dědičnost.

mluvčí 2,
——————–
Různě, v různých lokalizacích na kloubech, je spočítáno, že například artróza drobných ručních kloubů, která postihuje ty konečné klouby nejblíže u nehtu, a prostřední má genetický původ tak asi v 60 % těch vyvolávajících příčin, a tak se taky často setkáváme s tím, že takovéto artrotické změny se vyskytují u více členů rodiny, typicky na těch rukách to bývá, takže maminka nebo babička pacientky, která za náma s těmito potížemi přichází, měla také nějaké změny.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Takové ty známky, co počasí, pane docente, teď těch problémů s klouby je to tak, že je jich víc a že jsou bolestivější. Jak se říká.

mluvčí 2,
——————–
Počasí má vliv, nejhorší roční období jsou ty, kdy se často počasí mění, typické jsou jaro, podzim, kdy většina našich pacientů ty potíže má větší, nicméně počasí může potíže zhoršit nebo zlepšit, ale není jistě důvodem k těm potížím.

mluvčí 3,
——————–
Dobré dopoledne všem. Myslím si, že to je problém dost velké populace. To, co já mám od mládí, jsem si snažila hlídat klouby, a tak jsem zavčasu šla paní doktorce, ta mně řekla, mažte si to. V lékárně si něco kupte, paní ml. Lékárníka mně říkala, no, v tomhle stavu, když už to máte, tak vám stejně mazání nepomůže. Víte, přišlo mně to, já už jsem nevěděla, co mám na ty klouby si dávat všechny možný bylinky, ale nikde jsem pomoct nenašla. To mně vadí.

moderátorka
——————–
Kolik let je to zpátky? Kdy vám začaly ty obtíže.

mluvčí 3,
——————–
No, přes 20.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Přes 20 let. Pokusíme se zareagovat, pokusíme se zareagovat, na shledanou. pane docente, co vy na to?

mluvčí 2,
——————–
Do značné míry na tom, co způsobilo potíže, které naši pacientku sužují… Samozřejmě trošku složitější je situace u těch degenerativních onemocnění, čili u té artrózy. To, co líčí, by se mohlo do tohoto obrazu vejít, tam vysloveně postup, který by upravil už vzniklé potíže, skutečně není to, co paní slyšela od svého lékaře, v podstatě je postup, který mírní potíže, které to její onemocnění způsobilo. V současné době existují již určité preparáty, které dokážou zpomalit průběh artrózy, zejména na, jak se domnívám, že jsem to pochopil, na drobných kloubech, rukou, nohou, tyto léky jsou tzv. chondoprotektiva. Dneska nelze v podstatě sledovat televizi, aniž by tam nebylo několik reklam na různé preparáty tohoto typu, ale faktem je, že některé z nich mají skutečně průkazná data o tom, že dokážou ten proces zpomalit a ty potom se poznají podle toho, že jsou na lékařský předpis a že zčásti pojišťovna hradí samozřejmě to, co říkám, že to zpomalí průběh onemocnění. Skutečně platí v tuto chvíli, že nemáme k dispozici způsob, jakým ten už vzniklý problém vyřešit, vyjma chirurgického výkonu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Je to náročné. Pak život s tímto postižením, víte, takže ty mastičky, bylinky, člověk se asi opravdu snaží najít cokoliv, co uleví.

mluvčí 2,
——————–
Kromě mastičky, což jsou zpravidla protizánětlivé a protibolestivé preparáty v nějakém masťovém nebo gelovém základu, tak lze tu terapii podávat i celkově v podobě tablet, eventuálně injekcí a tam je výhoda zpravidla vyššího účinku. Naproti tomu nevýhoda v rizicích vedlejších projevů, takže se musí dobře vážit.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Poprosím, nasaďte si opět sluchátka, máme tady další telefonický dotaz. Dobré dopoledne, jste v radioporadně.

mluvčí 3,
——————–
Dobré dopoledne. Prosím vás, já jsem se chtěla pana doktora zeptat. Mě. Nebolej kolena ani klouby, ale od kolene nahoru, ale to je tak hrozná bolest, že mazání a prášky na to beru, mě pan doktor předepisuje injekce mě dává různý, jo, ale vůbec nic mě nepomáhá, tak jsem se chtěla zeptat, jestli by pan doktor mě neřekl, co na to.

mluvčí 2,
——————–
To je jedna z věcí, která bude vyžadovat, aby se rozhodlo, co je příčinou, protože takovéto potíže vyzařující zejména z oblasti dolních zad do oblasti stehen mohou být způsobeny změnami kupodivu nikoliv v těch místech, kde to bolí, ale třeba v oblasti dolních zad, kde mohou být jak degenerativní, tak zánětlivé změny, to vyžaduje svůj postup léčebny, může být i zánětlivá příčina takového stavu, říká se tomu polymyalgie, a to vyžaduje další diagnostiku s použitím laboratorních metod.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
To znamená k lékaři opět zajít a ptát se, ano? Ptát se, vyžadovat další reakci,

mluvčí 5,
——————–
Já vám dobrý den. Osm roků, dva měsíce zpátky jsem měl hrozné křeče do svalu. Mezi tříslem a klanem, žádné problémy jsem neměl. A teď jsem, teď mě bylo řečeno, že mám rozsypanou třetí stupeň kyčel, je to možné za dva měsíce? Takhle mě to bolí, že chodím, kulhám. Anebo toho je EF tady kolega něco podobnýho, skřípa od páteře?

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Pokusíme se zareagovat, mějte se hezky, úsměv, ať vám vydrží i přes ty bolesti, na shledanou.

mluvčí 2,
——————–
No, říkáte to dobře, obě ty varianty jsou možné, určitě to není věc, která by během týdnů nebo měsíců vznikla, nicméně fakt, že ty změny mohou probíhat i dlouhá léta, aniž by se nějak výrazně projevovaly a projeví se, až dostoupí určitého momentu a pak to může skutečně být poměrně krátká doba. Je potřeba zase bližší vyšetření, zpravidla včetně rentgenových známek a laboratorních testů a ty potíže z oblasti dolní páteře mohou být řešitelné jak léky, tak chirurgickým zákrokem. Záleží na tom, co je příčinou a rozlišení mezi tím, jestli to je z oblasti kyčlí, anebo z oblasti bedro, křížového kloubu, to je to esíčko tzv., přinese zpravidla rentgenové vyšetření.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Asi každého, pane docente, někdy, občas něco bolí, ale poznáme, že už je to revmatické onemocnění, jakou bolestí se to projevuje, pokud vůbec nějakou bychom věděli, kdy za vámi máme přijít.

mluvčí 2,
——————–
Říkáte to zcela přesně. Skoro každý dospělý člověk má nějakou zkušenost s bolavým kloubem, ta častost z toho příznaků nebo prakticky zcela obecná přítomnost toho příznaku někdy v průběhu života znamená, že ho nelze úplně použít jako ten důvod. A tak. Celosvětově se má za to, že dobrá příčina k tomu, aby člověk navštívil svého lékaře. Otok, jakmile vznikne otok kloubu, tak je ta správná chvíle, kdy vyhledat svého lékaře, protože potom už ty domácké recepty zpravidla nestačí a taky to vyžaduje další vyšetření a laboratorní testy, rentgenová vyšetření atd.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Hodně lidí má i sedavé zaměstnání, tráví čas u počítačů. Když nás začnou bolet malé klouby u prstů, i to může být signál nebo výstraha. Odpočinci, jak k tomu přistupovat.

mluvčí 2,
——————–
Bolesti jsou poměrně častou záležitostí, může to být jak příznak vyvíjejících se artrotických změn, tak to může být první projev zánětu kloubu z toho celkového autoimunitního důvodu. Nejčastější takovou příčinou je nemoc, která se jmenuje revmatoidní artritida. A to už je situace, která nejenom, že vyžaduje návštěvu lékaře kvůli tomu, aby nám pomohl a ulevil zejména i proto, že šance na úspěšnou léčbu se výrazně a rychle zhoršuje s tím, jak dlouho ty potíže trvají. Čili pokud máme potíže v ručních kloubech, zejména to jsou ty klouby, kde vlastně začínají prsty, mezi prsty a dorzalem ruky, tak tam je potřeba to nepodcenit, navštívit svého doktora. Zpravidla vás buďto vyšetří sám, nebo vás pošle do příslušné poradny revmatologické, protože tam je přece jenom poměrně významné riziko, aby nezačínalo něco jako revmatoidní nebo jiná zánětlivá artritida a tam už to chce poměrně intenzivní léčbu. Čím dřív, tím lepší.

mluvčí 8,
——————–
Dobrý den, prosím vás pěkně, já bych se chtěla zeptat. Mám revmatoidní artritidu, ale už asi tři roky mě hrozně bolej nohy od kolen ke kotníkům, nemůžu to vydržet, nemůžu stát. Už je to tři roky a reumatolog s ní nic nedělá. Beru teda ale flunom. A ani obvodní lékař, nikdo, nikdo mě nic. Chodit můžu jakoby, ale když si zastavím, tak to je konec, prosím, musím okamžitě sednout.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Tak musíme se zareagovat. Děkujeme, na shledanou.

mluvčí 2,
——————–
Naše posluchačka trpí jednou z těch zánětlivých celkových onemocnění, tedy revmatoidní artritidou. Já bych úplně nesouhlasil s tím, že revmatolog nic nedělá, protože ty léky, které jmenovala, jsou skutečně jedněmi z těch, které připadají do úvahy. Při terapii toho onemocnění, o tom, jak závažný je ten zánět, informuje jednak celkový fyzický nález, jednak laboratorní testy, to je potřeba vyhodnotit a na základě toho potom vyplyne, nakolik je ta léčba dostatečná, nebo by se měla změnit Nicméně toto onemocnění může způsobovat výrazné bolesti a výrazné potíže.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Asi chápe, že s tím se ještě těžko smiřuje, že člověk se zapojovat dětem nějaký skvělý tunell, že by to mohlo zlepšit.

mluvčí 2,
——————–
Tam jiná možnost, než se domluvit se svým ošetřujícím lékařem není.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Máme tady další telefonát, prosím sluchátka. Dobrý den.

mluvčí 8,
——————–
Dobrý den, tady je posluchačka z Hradce Králové, já bych měla dvě otázky na pana doktora, jestli je lepší operovat dřív koleno nebo kyčel, to by byla jedna, obě jsou na tom, koleno je tři, kyčel čtyři a druhá otázka by byla, jestli, když takhle bolí to koleno a doktor navrhne, navrhne tam píchnout nějakou injekci, kterou jako jsou ty, já nevím, injekce třeba, například depo, meddrol a takový, jestli mi to spíš neublíží, protože to jsou vlastně kortikoidy a tak, jestli na tom nebudu hůř než…

mluvčí 2,
——————–
Záleží na stavu těch jednotlivých kloubů. Z toho, co pacientka líčila, bych asi volil ten kloub který činí větší potíže, na kterém je pokročilejší stav, ale nicméně tím zabíhám trošku do rozhodování, které provede kolega ortoped, protože v jeho kompetenci je ta operační léčba, čili váš ortoped je to.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
A nedá se říct, co je lepší udělat dřív, co je víc zatěžované.

mluvčí 2,
——————–
Co pomůže, se to říct nedá, to, co dělá větší potíže nebo kde je horší nález.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Tak a ty injekce kurtikoidové nemohou ublížit.

mluvčí 2,
——————–
Kortikoidové injekce jsou dobrá možnost při zvládání zánětlivé aktivity v tom příslušném kloubu je to samozřejmě krátkodobé zklidnění toho zánětu, takže ve většině případů by to nemělo tímto krátkodobým způsobem skončit, ale to onemocnění by se mělo léčit celkově, faktem je, že ve většině případů ty kortikoidy mohou být použity například i při zhoršení nebo při artritidě v rámci celkového onemocnění

moderátorka
——————–
Ale nebál byste se toho?

mluvčí 2,
——————–
Asi lékař do toho nepůjde, pokud nebude cítit nutnost tohoto stavu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Píše nám pan Lukáš. Někdy cítím v kolenech a jiných kloubech při pohybu malé lupání, měl bych to nějak řešit? Žiju aktivně, snažím se po práci běhat, jezdit na kole, je mi 54 let, užívám i doplňky s kolagenem, to lupání je ale bohužel čím dál častější, může to znamenat zvýšené riziko rozvoje artritidy, děkuji za odpověď.

mluvčí 2,
——————–
Rozvoje artritidy pravděpodobně ne. Tam bychom spíš dali na to, když by se objevil otok toho kloubu, co se týče změn artrotických, tedy degenerativních, tam samozřejmě ty zvukové efekty mohou být jedním z průvodních záležitostí, ale o tom, jak ten kloub vypadá, spíš informuje rentgenový nález.

moderátorka
——————–
Zajímavý dotaz i od paní Terezy. Překvapivý poměrně. Je pravda, že nadměrná konzumace rajčat nebo paprik může zhoršit stav našich kloubů?

mluvčí 2,
——————–
Neměla by.

moderátorka
——————–
Vás ten dotaz ale nepřekvapil? Asi se o tom hodně.

mluvčí 2,
——————–
Mluví, o dietních různých manipulacích se toho mluví poměrně hodně, nicméně zásadní vliv na kloubní onemocnění nebyl pro ty dietní manipulace prokázán, snad s výjimkou situace, kdy se člověk přejídá a narůstá mu nadváha, pochopitelně všechny kloubní potíže jsou tím zhoršovány, takže pokud byste chtěla něco provést se svojí dietou, tak můžu doporučit to, co běžně doporučujeme, jako zdravou stravu, tedy něco, čemu se říká středomořská dieta.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
No, vy jste, pane docente, v oboru určitě hodně dlouho, vidíte určité pokroky a nové možnosti. Já jsem četla, že v té regenerativní medicíně se teď experimentuje například i s chrupavčitými štěpy z nosní chrupavky, že už byli dokonce operováni první lidé a úspěšně v Basileji. Tak myslíte si, že by to mohla být i alternativa k protetice, že ten obor opravdu jde dál a dál a ty možnosti jsou tady nové.

mluvčí 2,
——————–
Ten rozvoj je obrovský. Znovu. Tohle je otázka spíše oboru ortopedů, nicméně ty zprávy vypadají nadějně, ale v této chvíli jsou to zatím spíše ojediněle než rutinně používané metody, ale i v té naší části, tedy neoperativní, se ten pokrok naštěstí až překotně řítí dopředu a pomalu každý rok přináší nějaké nové zásadní možnosti v léčbě těch zánětlivých onemocnění, kterými se revmatolog hlavně zabývá.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Dobrou zprávou skončíme, že je tady naděje na ten život s co nejmenší bolestí pro většinu lidí. Petr doc. Petr Bradna byl dnes naším hostem, děkuju za to a budu se těšit brzy zase na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.