V kasičce pod vánočním stromem se sešlo 44 tisíc, zloděj s krádeží neuspěl

Kasička pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, do které mohou každý rok vhazovat své milodary Přerované, se během adventního období zaplnila po okraj. Úředníci, kteří ji tento týden rozpečetili, hlásí rekordní výtěžek – 43 tisíc 890 korun. Peníze v kasičce zůstaly přes celé svátky a s pokusem o krádež neuspěl na Nový rok ani nezletilý zloděj, který chtěl vybrat její obsah.

„Lidé tentokrát přispěli do kasičky o 9 tisíc korun více než v předchozím roce. Návštěvníci vánočních trhů byli s přerovským programem i výzdobou spokojeni, což se jistě odrazilo také v tom, že mysleli více i na charitu. A za to jim děkuji,“ ocenil náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Výtěžek sbírky poputuje na účet Společnosti pro ranou péči, která v Přerově poskytuje terénní služby asi desítce rodin, v nichž žijí děti do sedmi let s různou formou zdravotního postižení. Za peníze nakoupí didaktické hračky a kompenzační pomůcky.

Sbírka pod vánočním stromem je v Přerově tradicí už od roku 1999

Od té doby dostává každý rok některá z neziskových organizací finanční prostředky na pomoc potřebným. Částka, která v době adventu zaplní pokladničku na náměstí T. G. Masaryka, se přitom rok od roku zvyšuje.

V předchozím roce se vybralo pro Charitu Přerov na 35 tisíc 122 korun, a ta peníze využila pro odlehčovací službu. Díky dobročinnosti návštěvníků vánočních trhů mohla charita pořídit tři vany a relaxační pomůcky pro seniory. V roce 2022 na dně pokladničky cinklo 30 tisíc 396 korun ve prospěch společnosti Strom života, jež nakoupila dýchací přístroje.

Sbírku tehdy poznamenala krádež

Jako pachatel byl ustanoven mladistvý, který se k činu přiznal a uvedl, že ze sbírky v kasičce odcizil 2 700 korun. Stejný „osud“ mohla mít kasička i letos, kdy se o její obsah pokusil také nezletilec – strážníci mu však plán překazili.

„Ukrást se mu naštěstí nic nepodařilo, obsluha kamerového systému událost včas zaregistrovala. Pokus o krádež se stal na Nový rok krátce po jedné hodině ranní, kdy se nezletilý pomocí klacíku pokusil vyjmout papírové bankovky. Hlídka strážníků mu zabránila v dalších pokusech,“ vylíčil ředitel Městské policie v Přerově Omar Teriaki.

Kolik a na co se vybralo během vánočních sbírek?

2024: 43 890 Kč * Společnost pro ranou péči – didaktické hračky, kompenzační pomůcky

2023: 35 122 Kč * Charita Přerov – mobilní koupací vany

2022: 33 896 Kč * Andělé Stromu života – oxygenerátory

2021: 26 982 Kč * Alfa handicap – kompenzační pomůcky

2020: 12 314 Kč * Most k životu – materiál pro pracovní rehabilitaci

2019: 15 138 Kč * Spolusetkávání Přerov – dovybavení po rekonstrukci

2018: 14 757 Kč * SSMP – Denní pobyt – elektronické knihy

2017: 9 914 Kč * Jsme tady – klimatizační jednotka

2016: 12 234 Kč * Oblastní charita Přerov – infuzní pumpa

2015: 11 314 Kč * Svaz tělesně postižených – invalidní vozíky

Petra Poláková-Uvírová

Přerovský deník

https://prerovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.