
Český rozhlas
——————–
je tady naše lékárna. Letos už poslední, u které vás vítá Ivana Šuláková, mým hostem je tentokrát nutriční terapeutka Lucie Hofková z krnovské nemocnice, k mikrofonu jsem ji pozvala, abych s ní probrala redukční diety, ty jsou totiž právě na konci roku velmi aktuální, protože si řada lidí dává novoroční předsevzetí zhubnout.
Paní Lucie, dáváte si i vy novoroční předsení, že zhubnete? I když se na vás dívám? Vy to vůbec nepotřebujete? Ne, nedávám a nikdy jste si nedávala, nikdy tak dobře, tak zkusíme posadit těm, kteří si ho dávají. Možná bych začala otázkou, jak to vlastně je s tou motivací, když chceme zhubnout, někteří chtějí vypadat dobře, jiní si chtějí upevnit zdraví, u některých si to přeje partner či partnerka, abychom zhubli, která z těch motivací v praxi funguje nejlépe? Jak vy to vidíte z svých vlast? Zkušenost.
mluvčí 8,
——————–
Vlastní zkušenosti vnímám, že každá z nich je dostačující jako motivace, spíš jde o to jako vydržet tu vůli, ale každá z nich má nějaký jako významný podíl na to, aby člověk dokázal zhubnout.
mluvčí 7,
——————–
Tam je důležité asi rozhodnout, kdy má vlastně začít, kdy má vlastně smysl začít hubnout, při jaké váze nebo při jakých tělesných proporcích, hodnotách.
mluvčí 8,
——————–
Tak klasicky se to řídit takovým všeobecným pravidlem BMI, což je body más index, kde se vypočítává z tělesné váhy a z výšky člověka a dá se to říct jednoduše, že pokud vážíte 108 nebo měříte 180 cm a vážíte 80 kilo, mělo by to být v pořádku. Co už bude nad, bude trošičku nadváha, co už bude potom hodně pot nebo budete v nějakých 70 kilech, tak už budete někde v podváhou, to znamená, že ještě to dělíme to BMI do nějakých jakoby rozmezí, kde je to 18,5. To BMI je vlastně nízké, od 18,5. Do nějakých 25, je to BMI normální, potom od 25 do 29, je to BMI jako nadváhy a co už je potom nad těch 30 nebo kolem 30, to už se jedná o obezitu a co už se jedná nad 35 BMI, to už se jedná o extrémní obezitu.
mluvčí 7,
——————–
Jsou nějaké rozdíly v tom, jak by měla vypadat redukční dieta u mladého člověka a naopak třeba u lidí v seniorském věku? A tím narážím třeba na to, že i výpočet toho indexu, o kterém jste mluvila, nemusí být vždycky úplně směrodatný z mého laického pohledu, protože někdo má třeba více té tukové tkáně, někdo má více té svalové a váhá vždycky, není úplně asi ten hlavní parametr.
mluvčí 8,
——————–
Je to tak, ono to je to dobré, protože je to opravdu jako velice jenom jako laické připodobnění něčemu je dobré. Ať už je to mladý věk, nebo ať už je to senior. A pokud je tam, už jsou otevřené a už přístroje mají, můžete jako samoplátci využít tu možnost zjistit, kolik je poměr vaší svalové a tukové hmoty, zároveň vám odpoví ten člověk, kolik máte s ní z bílkovin, kolik i energie, kolik je tam nastaveno, takže je to velice různé, to znamená, že mladý člověk bude určitě mít jinou energii a jiný poměr bílkovin, protože bude pracujících, bude sportující, bude mít spoustu různých aktivit, bude mít nějakou váhu, ale ten senior už bude zase, nebude tolik pracující a bude mít už nějaké jiné jako zdravotní potíže, takže tam už budeme trošičku přiměřeně i koukat na to, jak tam nastavit jako ten správný příjem, i když se prostě nehýbe, aby to bylo v pořádku, aby nepřibíral.
mluvčí 7,
——————–
Víte, co mě zaujalo? Vy jste říkala, že vlastně při tom odborném posouzení vašeho aktuálního stavu a konzultaci o tom, jak by to mělo vypadat při těch dietách, hraje roli právě to posouzení vaší tělesné schránky, když takhle zjednoduším, a tam to probíhá na odborné úrovni. Ale prodávají třeba takové váhy, které vám i ukazují nějaké hodnoty pro ty domácí účely, má smysl se těmi údaji řídit, mají ty váhy opravdu takovou vypovídací.
mluvčí 8,
——————–
Hodnotu, tam je to asi klasicky udělané na nějakém výpočtu, která ta váha má, který jakoby zkalkuluje a spočítá důležité, jestli do toho se dá zařadit i jako výška, že to tam můžete jako a navolit a jestli jste žena, kolik vám je let, to už je potřeba trošičku volit jako odbornější a dražší tu váhu a pokud co víc tam dáte údajů, tím víc to bude ukazovat nějakou jakoby přesnější hodnotu, ale samozřejmě úplně tu nejpřesnější máme, když držíme všechny čtyři končetiny, to znamená, že rukama držíte ten přístroj a nožkama stojíte na té platformě. Takže určitě z toho dostaneme větší jakoby výsledek nebo, řekla bych.
mluvčí 7,
——————–
Nejoptimálnější redukční diety. To je dnešní téma lékárny Českého rozhlasu Ostrava, kterou právě posloucháte, našeho dnešní hosta se můžete k tématu ptát i vy, milí posluchači, a to v případě, že hned po písničce zatelefonujete na naši telefonní studiovou linku 59 611 22 66.
mluvčí 1,
——————–
Český rozhlas Ostrava, rádio vašeho.Lékárnu Českého rozhlasu Ostrava.
mluvčí 7,
——————–
odpoví i na vaše případné posluchačské otázky, pokud k nám zatelefonujete na číslo 59 611 22 66, paníhovková. Přání zhubnout nějaké to kilo přivádí lidi k různým více či méně seriózním dietám, jejich opravdu nesčetně, často jsou postavené třeba na konzumaci výhradně Bílkovi nebo jenom na ovoci a zelenině, další nařizují jíst třeba jen odpoledne. Je nějaká, na kterou byste upozornila jako na obzvláště nezdravou nebo snad dokonce nebezpečnou.
mluvčí 8,
——————–
Co se týče z výživového hlediska, tak každá nějaká extrémní jakoby dieta má jako nějaký vliv určitě jako nežádoucí pro ten organismus. Když to budu brát jako krátkodobě jenom chvilku omezení, tak asi by to nic tak závažného nezpůsobilo, ale jsou asi z mého pohledu, které já vnímám, jako které hodně jsou nebezpečné pro nás, jednak dieta paleo, která hodně tady byla, byla vymyšlená před 2,5 miliony let, kdy v podstatě se jako doporučovaly obiloviny, luštěniny, semínka, ořechy, maso, ale později v té modernější době už se vlastně přidalo všechny druhy masa, naopak se vylučily z toho úplně luštěniny a v podstatě ta strava začala být taková hodně jakoby tučná, začala být hodně jakoby taková jako omezená jako na sacharidy, ale v podstatě jako vícero méně na tuky a na sacharidy to jelo IM vere nebo prostě vracelo se to zpátky. Zelenina tam naopak jako zůstala, to bylo fajn, později se zakázaly mléčné výrobky tam ještě a v podstatě přišlo ještě jako některé zakazované potraviny průmyslovně zpracované, takže to bych brala jako jednu cenu z těch, která je nebezpečná, ať už z toho, že má hodně sacharidů a hodně cukru, hodně olejů, zakazoval se i vlastně olej řepkový nebo slunečnicových, který je pro naši zeměpisnou šířku jako docela významný. A rizika měla zácpa riziko vysokého cholesterolu. Změna. Za. Vyrobili nějaké zlomeniny, takže byla nevyvážená hodně ta strava. A druhá, která mě tak jako přivádí, na to je to vlastně byla. Je to nebezpečí v tom, že v podstatě se výba jakéhokoliv ohřevu nebo ten ohřev má být do nějakých 40–48 °C, což je málo. Nezničí všechny zárodky a může vlastně to přejít v nějaké jako toxické, ať už to je nějaký botulotoxin, ať už je to prostě nějaké chemické riziko, nějaké otravy z toho jídla, Přetrvávávat teď jakoby ve vašem zažívacím parku to budou dělat. Jedny z těch dvou, které jsou nebezpečné. Navíc ta rafut je hodně vysoká na množství sacharidů, ale na nedostatku.
mluvčí 7,
——————–
Silvestrovské Oslavy si chceme užít ještě se všemi těmi dobrotami a někteří i s popíjením alkoholu. Takže řekněme, čím 1. ledna. Začít, abychom se za pár týdnů či měsíců dopracoval vysněné hmotnosti.
mluvčí 8,
——————–
Nejdůležitější a nejúčinnější, proč jakoby začít, je změna životního stylu, protože když to proměníte, tak vlastně ta změna bude trvalá a bude zdravá, a to je časté jakoby pravidlo, které je potřeba si uvědomit, než začnu a mělo by to být více si všímat svého těla, trošičku jako více pozorovat, co mi vyhovuje, co mi nevyhovuje. Pravidelnost v jídle, jíst kvalitní potraviny, pít dostatek tekutin, to je velký problém v dnešní době, omezit příjem jednoduchých cukrů a příjem živočišných tuků a nepřejídat se a pravidelná pohybová aktivita.
dobrý den. Kdopak volá.
mluvčí 10,
——————–
Babička ze Šenova?
mluvčí 7,
——————–
Dobrý den, paní babičko, ze Šenova? Na co se chcete zeptat?
mluvčí 10,
——————–
A já mám takový dotaz paní doktorce, já beru warfarin, za prvé, za druhé mám dietu na dnu a za třetí mám dietu na ledviny a ještě mám špatné srdeční chlopně, tak co vlastně můžu jíst.
mluvčí 8,
——————–
Dobrý den. Máte to trošku složitější, protože máte víc onemocnění, chodíte do nějaké nefrologické poradny?
mluvčí 10,
——————–
Ne, nechodím jenom k obvodnímu panu doktorovi a na ledviny chodím a na srdce do Havířova.
mluvčí 8,
——————–
A na ty ledviny vám dávají nějakou nízkobílkovinovou dietu nebo omezují vás v něčem?
mluvčí 10,
——————–
No, nějakou dietu mi dávají asi, ale já to vždycky zapomenu. Tady. Syn se o města rád, on to vede v evidenci, ale někdy opravdu neví, co by mi udělali.
mluvčí 8,
——————–
Je to, je to příliš jakoby takové komplikované a je potřeba dojít k praktickému lékaři, poprosit ho, aby vám dal nějakou žádanku k nutričnímu terapeutovi? A kde přijdete? Řeknete mu a naleznete svoji cestu a výběr potravin vám ten člověk předá a budete moct v pohodě si dál vařit a nebudete mít obavy z toho, že nemůžete vůbec nic.
mluvčí 7,
——————–
Takže jenom zrekapitulujeme. Důležité je požádat praktického lékaře, aby dál doporu doporučeník nutričnímu terapeutovi a ten pomůže sestavit jídelníčky a doporučí vhod potraviny. To je častý problém, paní hofková, právě u starších lidí, kteří mají řadu zdravotních onemocnění, sestavit nějakou vhodnou dietu, že.
mluvčí 8,
——————–
Je to pravda, protože praktický lékař vlastně jakoby tu výživu nestuduje nebo má, je v tom semestru jako velice krátko, má nějaký, já nějakých dietách jakoby základních. Ale další už jako specifika, to už není jeho plná odbornost, a proto je to v podstatě jako důležité toho člověka mít kam jakoby nasměrovat a vědět o tady těch lidech, kde ty terapeuty mám a kam toho člověka můžu odeslat, když po mně žádá a chce pomoci. Ono často už to teďko využívají v podstatě praktičtí lékaři u diabetiků, protože ti teďko spadli částečně i do péče praktického lékaře, takže i praktický lékař odesílá k nám, pokud se někoho edukovat na diabetickou dietu. On na to nemá čas, co se týče té jeho ambulance, takže posílá ty lidi a napíše, nakolik chacharidů a s tím člověkem je v klidu, často probrat.
mluvčí 7,
——————–
Tak vraťme se teď k redukčním dietám, řekněme, u zdravých lidí, co bychom v tom našem redukčním jídelníčku měli omezit, anebo z něj zcela vypustit.
mluvčí 8,
——————–
Tak omezit bychom měli příjem jednoduchých cukrů a přemíru živočišných tuků a alkohol.
mluvčí 7,
——————–
Tak to je teď v tomto období poměrně složité. Řekněme, že začneme od toho 1. ledna. Nebo od 2. ledna, když se třeba vidíme tedy od těch tucích, tak v jaké podobě bychom ji měli konzumovat? Vystříkala, omezit živočišné tuky, to chápe maso, sádlo a podobně. A ty ostatní tuky, ty jsou žádoucí určitě.
mluvčí 8,
——————–
Zejména Omega šest, mastné kyseliny, které se prostě objevují jak i v kombinaci trošku toho rostlinného tuku, to znamená, stačí změnit máslo, stačí změnit trošičku olej, občas dávat nějaký jiný, vybírat maso, které nebude.
Přidejte odpověď