Na Speciální olympiádě v Harrachově se utkali o nominaci do Itálie

ilustrační foto: svilen001 sxc.hu

Harrachov přivítal sportovce, kteří bojovali o akreditaci na březnovou olympiádu v Itálii. Nabídl jim opět kvalitní podmínky, a proto se do Krakonošova města rádi vracejí. I když jim život zkomplikovalo postižení, za své sportovní výkony si medaile zaslouží všichni.

“Speciální olympiáda Česká republika je akreditovanou součástí celosvětového hnutí Special Olympics International, jehož cílem je umožnit co největšímu počtu lidí s mentálním postižením pravidelně sportovat a účastnit se sportovních soutěží bez ohledu na absolutní výkonnost. Soutěží spolu vždy sportovci se srovnatelným výkonem. Od roku 1988 je SOI přidruženým členem Mezinárodního olympijského výboru. Je tedy oprávněno používat termín Olympiáda,” vysvětlila prezidentka Českého hnutí speciálních olympiád Ester Koníčková.

V běžeckém lyžování Speciálních olympiád jsou tři kategorie, podle typu postižení. Ve třetí kategorii jsou sportovci s nejtěžším zdravotním postižením, běží 50-100 metrů, ve druhé kategorii střední postižení, 500 metrů a 1 kilometrů, v první kategorii pak sportovci s nejlehčím postižením, ty čeká 2,5 a 5 kilometrů.

Nominovaní sportovci budou reprezentovat Českou republiku na Světových zimních hrách Speciálních olympiád v Itálii v březnu 2025.

“Pro kvalifikační závod v běžeckém lyžování a na sněžnicích jsme zvolili Harrachov, který nám poskytl kvalitní zázemí a technickou podporu. Ubytování a stravování mají naši sportovci hned u běžeckého stadionu, navíc Harrachov umí poskytnout opravdu kvalitní úpravu tratí a stoprocentní servis,” řekl ředitel závodu Jiří Cupák.

„Těší nás, že sportovci mají zájem o naše město. Dlouhodobě se snažíme budovat a vylepšovat infrastrukturu tak, abychom byli schopni poskytnout zázemí nejen pro české poháry, ale i pro mezinárodní závody. Účast Speciálních olympiád jednoznačně vítáme a doufáme, že na sportování u nás budou mít krásné vzpomínky,” uvedl starosta Tomáš Vašíček.

Dagmar Březinová

Krkonošský deník

https://krkonossky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.