Vánoční projev o digitalizaci

Petr Fiala

CNN Prima News uvedla část vánočního projevu premiéra Petra Fialy. Ten mimo jiné řekl, že díky digitalizaci bude možné lépe chránit občany a poskytovat kvalitnější služby. Změny budou mít podle něj pozitivní dopad na modernizaci školství a také zlepšení dostupnosti zdravotní péče.

Petr Fiala,
——————–
Náš stát musí být efektivní neutápět se v byrokracii těžkopádnosti, ale poskytovat občanům kvalitní služby a chránit je před vnějšími nebezpečími. Dobrou zprávou je, že příští rok se díky digitalizaci významně posuneme k naplnění tohoto cíle, začnou se také pozitivně projevovat změny ve školství, které děláme proto, aby naše děti a mladí lidé dostávali kvalitní vzdělávání odpovídající dvacátému prvnímu století. Budeme pokračovat v nezbytných krocích udržení a kvality a dostupnosti zdravotní péče, dokončíme důchodovou reformu a tím vším, tím vším dáme perspektivu mladým lidem, že budou žít prosperující společnosti s vysokou kvalitou života.

Hošek, moderátorka
——————–
A na projev premiéra Petra Fialy v našem vysílání reagovali naši komentátoři Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis.

——————–
Důchodová reforma, já jsem si jí nevšiml, já jsem viděl parametrickou úpravu změn, která tedy osekal, valorizace důchodů, to znamená, že důchodci, pokud by to nebylo změněné, tak by měli tisícikorunu víc, to je další věc a zároveň, co my víme, tak my víme, že ani my, kteří, který máme k důchodu blíž než naše děti nebo mladší lidé, tak nevíme, v kolik půjdeme do důchodu. Vláda sice lekla toho roku 68 po velkém nesouhlasu veřejnosti, takže má klouzavý teďka rok, takže nevíme, jestli jsme v 70:75, kdy a co týká toho školství, já opravdu jsem na to zvědav, protože my jsme už zažili teď právě, že si vláda jaksi nedokázala spočítat ve spolupráci se samosprávami také, že když se narodí určitý počet dětí v určitém roce, tak následně tedy bude potřeba tolik a tolik míst, například na středních školách, takže vidím to velmi problematické, ale je to důležité proto, protože děti jsou naše budoucnost.

Martin Schmarcz, komentátor, Info.cz
——————–
Školství potřebuje reformu za Babišovy vlády, i za této vlády se skutečně do školství nali velké peníze, tam není málo peněz, ale potřebujeme právě zkvalitnit tu výuku, to je ten problém, tam se za 30 let nic nezměnilo, ano, učitelé mají dneska slušné platy a jde tam opravdu hodně peněz, i docela velký podíl HDP a jak říkám, je to zásluha už za minulé vlády to začalo, ale nic se nezlepšilo, nezlepšila se kvalita té výuky, nedokážeme využít, nedokážeme využít lidský potenciál a neumíme učit lidi pro praxi tak, aby dostali potom dobré zaměstnání, dobré místo, málo se spolupracuje se soukromými firmami, to je potřeba zlepšit a samozřejmě je také třeba zlepšit asi i tu psychologii na těch školách.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.