Růst průměrného důchodu

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Za poslední dva roky zvýšil stát důchody celkem pětkrát, hlavním důvodem byla snaha vynahradit penzistům vysokou inflaci, ta loni dosáhla 15 %, letos má klesnout pod 11 %. Loni v lednu vzrostl průměrný důchod o 800 Kč, v červnu a v září to bylo dohromady dalších 1700 Kč. Se začátkem tohoto roku penze vzrostly znovu o 800 Kč, v červnu to pak bylo o 760 Kč, ovšem místo původně plánovaných 1800 Kč.

ČT 1 – Události
——————–
Jde o průměr, což znamená, že ne všichni penzisté na uvedené částky dosáhli. Na rychlé zvyšování důchodů si musel stát půjčovat. Aktuální bilance za prvních 11 měsíců letošního roku vláda vybrala na důchodovém pojištění o rekordních 74 miliard méně, než musela vyplatit, na konci roku očekává vicepremiér Marian Jurečka schodek kolem 70 miliard.Takový celoroční deficit bude nejvyšší v historii.

Stát od ledna 2024 znovu zvýší důchody, tentokrát všem stejně, penzisté budou dostávat 360 Kč měsíčně navíc, průměrný důchod tak přesáhne Kč 20 600.

moderátor ČT
——————–
Obě opoziční hnutí ve sněmovně předložila návrhy na další růst, protože valorizaci považují za nedostatečnou. Vláda argumentuje tím, že si víc zadlužená země nemůže dovolit.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Vždycky ten růst důchodů je nad růstem cen, to znamená životní úroveň našich důchodců je tou valorizací opravdu zajištěna dostatečně, to znamená, pokud tam přestala růst inflace, za což jsme rádi, tak se to odrazilo v tom, že vlastně není tam ten růst té zásluhové části důchodů.

moderátorka ČT
——————–
Hned na začátku nového roku bude o penzích rozhodovat Ústavní soud. Hnutí ANO totiž napadlo jejich letošní červnové navyšování, které vláda přibrzdila.

redaktorka ČT
——————–
Do Sokola začala chodit už jako malá a cvičit nepřestala Marie Šulcová ani teď, ve svých 83 letech. A jak říká, není to jen o samotném pohybu.

Marie Šulcová, cvičitelka
——————–
Je to taková společenská záležitost, jak pro mě, tak i pro ty cvičenky.

redaktorka ČT
——————–
Někdy vede hodinu, dvakrát týdně, někdy i čtyřikrát. Je to pro ni i drobný přivýdělek, důchod má podprůměrný a třeba s placeníním bydlení jí pomáhá stát.

Marie Šulcová, cvičitelka
——————–
Já dostávám nějakej příspěvek na byt, no, tady odsud mám nějakou korunu, měla jsem něco naspořeno.

redaktorka ČT
——————–
Na řádnou valorizaci s novým rokem půjde z rozpočtu přes 12 miliard korun, všem důchodcům se bude přidávat stejně, 360 Kč, v lednu se důchody zvyšují pravidelně, letos se ale valorizovaly i mimořádně, a to od června. Zkrácení tohoto přidání o zhruba tisícovku oproti původním předpokladům už v květnu napadli u Ústavního soudu poslanci hnutí ANO.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Se prostě vláda rozhodla pošlapat jednací řád sněmovny, ústavní pořádek a pošlapat ta práva, které ale vznikly na základě obrovské inflace.

redaktorka ČT
——————–
10. ledna se i ona chystá na jednání Ústavního soudu. Ten si jako svědky předvolal taky ministry financí a práce a sociálních věcí.

Viliam Judák, diecézny biskup
——————–
Kdybychom tento krok neudělali, tak by to znamenalo opravdu významné výdaje státního rozpočtu v budoucnu.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, poslanec, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
To není mimořádný výdaj, který by se nepromítal do dalších valorizací. A v tom byl největší problém. To nebyl ani problém roku 2023, ale zejména všech následujících let.

Petr VAŠEK, redaktor
——————–
Zástupci vládní koalice věří, že u Ústavního soudu uspějí, zároveň argumentují tím, že důchody v posledních letech opakovaně rostly, a to i mimořádně, ještě na konci roku 2021 byl průměrný důchod 15 425 Kč. V porovnání s lednem 2024 tak vzrostl o víc než 5 200 Kč.Průměrný důchod (v Kč, měsíčně):prosinec 2021: Kč 15 425; leden 2024: Kč 20 635.zdroj: CSSZ, MPSV

Pavla Pivoňka Vaňková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
Musíme tady zohledňovat i nějakou mezigenerační solidaritu, ten rozpočet není nafukující se.

Olga Richterová, místopředsedkyně sněmovny /Piráti/
——————–
Ten důchod 20 000, téměř 700 Kč průměrný, vlastně částka, která nějak nereflektuje to, že naopak reálné mzdy často lidem klesly.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
——————–
My už teď jako stát si desítky miliard půjčujeme na to, abychom mohli vůbec vyplatit důchody.

Petr VAŠEK, redaktor
——————–
Sněmovní opozice ale trvá na tom, že kabinet má zvyšovat důchody rychleji.

Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu /SPD/
——————–
Zvlášť důchodci, kteří nežijou v páru, tak mají velké problémy zaplatit energie, které jsou dneska, jejich ceny jsou obrovské.

redaktor
——————–
V příštím roce by měla klesnout inflace ke třem procentům, důchodci tak budou ke svým penzím dostávat přidáno nižší částky, než na které byli zvyklí v minulých dvou letech.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.