Naděje pro boj s lymeskou boreliózou  

ilustračníé foto: sxc.hu

NOVA – Televizní noviny
Evropské farmaceutické společnosti aktuálně vyvíjejí a testují přes 100 nových vakcín a přelomovou by podle lékařů měla být ta na lymeskou boreliózu. Na tu totiž vakcína zatím neexistuje. Bakterie, které nemoc způsobují, přenášejí klíšťata a nakažení mají zdravotní problémy často až do konce života. Výzkumníci ale bojují i proti antibiotické rezistenci a hledají nové látky, které proti bakteriím budou fungovat.

Klára Pospíšilová, redaktorka
——————–
Během posledních let to mohlo vypadat, jako by se farmaceutický svět zastavil. A nic kromě vakcín proti covidu-19 se nevynalézalo. Opak je ale pravdou. Farmaceutické společnosti aktuálně pracují na 103 nových vakcínách. Nejvíc vakcín lékaři vyvíjejí proti virovým onemocněním. Pozadu ale nejsou ani v případě bakteriálních nemocí. Přelomovou vakcínou má být ta proti lymeské borelióze. Aktuálně je v poslední testovací fázi, tedy dochází k vyhodnocování účinnosti látky na dobrovolnících. Těch je přibližně 6000 a jsou mezi nimi Finové, Němci, Nizozemci, Poláci a Američané. Tedy lidé ze zemí, kde se borelióza běžně vyskytuje. Jedním z dobrovolníků je i Robert.

Robert Terwilliger, dobrovolník
——————–
Jsem velmi nadšený a doufám, že vakcína lidem pomůže.

Annaliesa Andersonová, viceprezidentka společnosti Pfizer
——————–
S tím, jak výskyt lymské boreliózy globálně roste, je nová možnost ochrany důležitější než kdy dřív. Vakcína VLA15 má skvělé výsledky.

Klára Pospíšilová, redaktorka
——————–
Vakcína je rozdělena do tří dávek, po kterých ještě s odstupem času následuje posilovací dávka. Podle předběžných odhadů by vakcína mohla být k dispozici už během roku 2025. Česká republika patří k zemím se zvýšeným výskytem nakažených klíšťat. Jen letos boreliózu přenášelo zhruba každé desáté. Každoročně onemocní na 4000 Čechů. Klára Pospíšilová, televize Nova.

Martin Pouva, moderátor
——————–
A ve vysílání je teď s námi prakticky lékař Cyril Mucha.

Kristina Kloubková, moderátorka
——————–
Hezký večer, pane doktore. V čem je lymeská borelióza pro člověka tak zákeřná a jaké zdravotní komplikace může způsobit?

Cyril Mucha, praktický lékař Praha
——————–
Tak je to jedna z nemocí, které přenáší klíšťata společně s meningitidou. A její zrádnost je v tom, že se často nemusí vůbec projevit. A zejména ty chronické, chronická stadia se vlastně můžou projevit až za poměrně dlouhou dobu, že si je vlastně nikdo nemusí dávat do spojení s klíštětem nebo s nákazou klíštětem.

Martin Pouva, moderátor
——————–
Pane doktore, a jak se ta borelióza léčí a jak úspěšná ta léčba je?

Cyril Mucha, praktický lékař Praha
——————–
Tak tam je nutno si uvědomit, že jsou zhruba dvě základní stadia. Je akutní onemocnění. To se projevuje tak od dvou do třech týdnů po přisátí toho klíštěte. A je to nejčastěji takzvaná eritéma chroniku migrant, což je vlastně taková vyrážka na kůži, která když se objeví, tak je celkem specifická a léčí se velmi dobře a velmi úspěšně antibiotickou léčbou, zhruba tak 10-14, někdy tři týdny. Podle toho, co to je a celkem ta úspěšnost je velmi vysoká. Nejzrádnější jsou potom stadia takzvaná chronická, která se můžou projevit až po té dlouhé době. A tam je s tou léčbou trošku větší problém a hlavně s tou diagnostikou, protože jsou to často nespecifické příznaky jako bolesti svalů, únava, většinou je tam typický otok jednoho kloubu nebo postižení jednoho velkého kloubu a podobně. A tam se potom léčí antibiotiky také. Ta úspěšnost je také dobrá, ale už musí být výrazně delší. Tam je většinou aspoň tři týdny. Problém je potom s tou diagnostikou u těchto chorob, protože diagnostika pomocí protilátek, což je nejčastější, je v České republice velice problematická, protože se ukazuje, že zhruba 30 % lidí prodělá lymeskou boreliózu, aniž o tom ví a vlastně bezpříznakově. To znamená, že se vyléčí, aniž by měli nějaké větší problémy. Ale protilátky u nich přetrvávají. A pak je samozřejmě ta otázka, jestli, když se objeví takovéhle příznaky, jestli opravdu jsou k té borelióze nebo k nějakému staršímu stadiu, anebo k nějaké jiné chorobě.

Kristina Kloubková, moderátorka
——————–
Pojďme ještě se podívat na ty antibiotika, protože v reportáži zaznělo, že výzkumníci hledají i nové cesty, jak se vypořádat s antibiotickou rezistencí. Pokud teda na člověka antibiotika nezabírají, jak se léčí?

Cyril Mucha, praktický lékař Praha
——————–
Tak v prvé řadě bych řekl, že ta vakcína by byla obrovským přínosem, protože vlastně naočkovaný člověk by de facto téměř nemohl být nakažen lymeskou boreliózou. To znamená i s těmi příznaky, kdyby přicházel do ordinace, tak by víceméně ta, tato diagnóza nepřipadala v úvahu nebo velmi nepravděpodobně. Dalším přínosem by bylo právě to, že by se výrazně míň lidí léčilo antibiotiky, protože často se dává, dávají ty antibiotika právě tomu člověkovi, který vlastně ty příznaky má podobné a neví se stoprocentně, že to je lymeská borelióza. To znamená, že se často dávají naslepo a vlastně tím se právě zvyšuje ta antibiotická rezistence. No a léčba vlastně jinými metodami než antibiotiky v tuto chvíli de facto není možná. Vlastně jedinou možností je právě to očkování, které ale bohužel v České republice dosud pro člověka neexistuje, existuje pro zvířata.

Martin Pouva, moderátor
——————–
Rozumíme, pane doktore, děkujeme za váš čas a přejeme hezký sváteční večer.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.