Plánujete založit rodinu? Pozor na přebytečná kila

ilustrační foto: Photoxpress

Obezita komplikuje početí i léčbu neplodnosti

Vánoční cukroví, bramborový salát s majonézou, smažený kapr, pečená kačena a chlebíčky. K tomu pár piv, víno či tvrdý alkohol. Nadcházející svátky se u většiny Čechů ponesou v podobném duchu. Ženy, které plánují založit rodinu, by ale měly zpozornět – a vyvarovat se o Vánocích nejenom alkoholu, ale i nadměrné konzumace jídla. Přebytečná kila totiž významně snižují šanci na početí. Vyhráno navíc nemají, ani když se jim otěhotnět podaří, protože obezita často způsobuje těhotenskou cukrovku nebo vysoký krevní tlak a také zvyšuje riziko potratu. V tuzemsku se s nadváhou a obezitou v současné době potýká téměř polovina žen.

Obézní ženy mají problémy s nepravidelným menstruačním cyklem a ztrátou ovulace. V jejich tukové tkáni se totiž tvoří spousta hormonů, které narušují rovnováhu a způsobují komplikace. Z toho důvodu se těmto ženám často nedaří otěhotnět přirozenou cestou,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., vedoucí lékař IVF Clinic v Olomouci. Ženy s nadváhou či obezitou tak často hledají pomoc v reprodukčních klinikách – i tam ale přebytečná kila komplikují jejich léčbu. „U žen, které se potýkají s nadváhou, je složitější už samotný odběr vajíček. Setkáváme se u nich také s nižším účinkem hormonálních injekcí na léčbu neplodnosti. Když se k tomu přidá vyšší věk, což je stále častější případ, úspěšnost umělého oplodnění výrazně klesá,“ popisuje specialista na asistovanou reprodukci MUDr. Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit.

Ukazatelem nadváhy a obezity je Body Mass Index (BMI), který vyjadřuje vztah mezi tělesnou hmotností a výškou. Pokud BMI překročí hranici 25, jedná se o nadváhu. Obézní lidé mají BMI vyšší než 30. Ženy, které takových hodnot dosahují, se přitom nepotýkají jenom s problémy s plodností. „Pokud se jim otěhotnět podaří, hrozí jim až trojnásobně vyšší riziko potratu než ženám se zdravou tělesnou váhou. Tělo v jejich případě nevytváří úplně ideální podmínky pro vývoj plodu – kromě potratu může dojít i k jeho poškození. Obézní ženy mají i vyšší sklon k těhotenské cukrovce,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Bagócsi.

Kromě nadměrné konzumace jídla by se podle něj měly budoucí maminky vyvarovat i alkoholu, jehož zvýšený příjem narušuje hormonální rovnováhu. „Ideální je, když ženy, které se snaží otěhotnět, nepijí alkohol vůbec. Rozhodně horší než alkohol v rozumné míře je ale obezita,“ dodává MUDr. Štěpán Machač.

S nadváhou a obezitou se celosvětově potýká stále větší množství lidí – průměrná hodnota BMI v ČR loni vzrostla už na hodnotu 26. Souvisí to s nezdravým životním stylem, blahobytem, nedostatkem pohybu či sedavým způsobem zaměstnání.

„Světová zdravotnická organizace definuje příčinu obezity naprosto přesně – jako nepoměr mezi příjmem a výdejem kalorií. Ten se ještě násobí v obdobích, v nichž dochází ke zvýšené konzumaci jídla, typicky právě o vánočních svátcích,“ říká MUDr. Tomáš Bagócsi. Společně s ostatními odborníky na asistovanou reprodukci se shoduje v tom, že obezita bude úspěšnost léčby neplodnosti komplikovat stále víc. „Ženy, které plánují založit rodinu, by si měly uvědomit, jaká rizika s sebou nadváha a obezita nesou. V některých zemích se reprodukční kliniky komplikacím, které obezita způsobuje, už cíleně vyhýbají. Například v Austrálii lékaři umělé oplodnění neprovádí vůbec, pokud BMI přesáhne hranici 35,“ uzavírá MUDr. Štěpán Machač.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.