Žádost o dávky na poště  

Od jara příštího roku by si lidé mohli některé sociální dávky vyřídit taky na poštách. Začne pilotní projekt na vybraných pobočkách ve třech krajích. Opozice ale před takovým plánem varuje. Třeba kvůli práci s citlivými daty.

ČT 1 – Události

Matyáš Vitík, mluvčí, Česká pošta
——————–
Kromě těch klasických poštovních služeb, tak nabízíme finanční služby, výplatu důchodů, anebo například služby Czech pointu.

redaktor ČT
——————–
To je jen stručný výčet toho, co už je teď možné na pobočkách vyřídit. Nově tam mají mít lidé možnost zažádat si i o tři vybrané dávky.

Daniel Krištof, generální ředitel Úřadu práce
——————–
Ten klient tam přijde a to, co by jinak dělal v digitálu, tak mu pomůže pracovník pošty, to znamená, nejedná se o poradenství, je to skutečně pomoc s tou administrativou.

redaktor ČT
——————–
Zkušební provoz by se měl spustit na přelomu března a dubna. V tuto chvíli probíhají úpravy systému a dolaďuje se, jak samotný proces bude vypadat.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Než to dělat ve chvatu, udělat to s chybami, tak opravdu toto děláme, řekněme, opravdu pomyšleně, koncepčně.

Vít RAKUŠAN, vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Chceme dovést kvalitu, která bude fungovat a hlavně my jsme řekli, že ta transformace České pošty bude, vůbec nastavení těch základních mechanismů trvat dva roky.

redaktor ČT
——————–
Pilotní projekt má začít fungovat na pěti desítkách poboček, pak se systém vyhodnotí, než se rozšíří i na ty ostatní. První fáze bude ve třech krajích v Ústeckém, Libereckém a na Vysočině. Opozice se ale obává toho, že na poštách budou pracovat s citlivými daty klientů a zároveň, že to může zpomalit i základní služby.

Jana Pastuchová, poslankyně, místopředsedkyně sociálního výboru /ANO/
——————–
Neumím si představit, že přijdu na poštu, vezmu si čísílko na velké poště a bude tam se mnou někdo vyplňovat formulář a tím budu vlastně zdržovat i ty, kteří tam teď čekají, protože těch pošt je míň.

Matyáš Vitík, mluvčí, Česká pošta
——————–
Pilotní projekt právě bude sloužit ke sběru dat, jak dlouho trvají jednotlivé transakce a podobně.

redaktor ČT
——————–
Systém chce pošta zkoušet zhruba do konce příštího roku.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.