Kapsáři mají vánoce

Týden zbývá do Štědrého dne a vyhnout se předvánočnímu shonu je téměř nemožné. Jestli máte na třetí adventní neděli tolik odvahy, že se vypravíte do nákupního centra nebo na vánoční trhy, tak se vám teď rozhodně můžou hodit rady od vedoucí policejních preventistů Zuzany Pidrmanové.

Radiožurnál
——————–
my spolu budeme mluvit hlavně o tom, jak se ubránit zlodějům, přesněji kapsářům. Máte pocit, že v posledních letech v českých ulicích třeba řádí víc než dřív? Nebo je to srovnatelné.

mluvčí 3,
——————–
Když se podíváme na letošní rok, tak teď už opravdu můžeme říct, že jich tady řádí víc. Ten největší útlum byl zaznamenán v době covidu, kdy samozřejmě byl omezen pohyb, nemohli k nám jezdit zahraniční turisté a lidé se nemohli koncentrovat na žádných takovýchhle velkých akcích a trzích. Právě jako teď se třeba budeme bavit o adventu, takže po tom covidovém období v letošním roce už opravdu zaznamenáváme zase větší nárůst třeba oproti tomu loňskému roku. Loni těch kapesních krádeží bylo evidovaných na území České republiky kolem 5200 a letos ještě nemáme samozřejmě celý kalendářní rok konce, a to číslo už je vyšší než v tom loňském roce.

Radiožurnál, moderátor
——————–
A navíc se pochopitelně pravděpodobně v těch příštích týdnech ještě zvýší. Co kapsáři kradou nejvíc? Jsou to klasicky peněženky, mobily nebo třeba už je na tom seznamu něco dalšího?

mluvčí 3,
——————–
Je to přesně tak. Největší zájem samozřejmě mají o peněženky, hotovost, o mobilní telefony a je potřeba si uvědomit, že tahle krádež věcí, které má člověk při sobě, trvá opravdu třeba 23 vteřinky, člověk si jich mnohdy vůbec nevšimne a zjistí to až o několik desítek minut, někdy i hodin později. Takže kde k té krádeži přesně došlo, těžko si sám člověk uvědomuje.

moderátor
——————–
Otázka za milion, jak se říká, jak se chovat, aby nám tedy právě na adventních trzích nebo někde v nákupním centru, pokud možno, nikdo nic neukradl.

mluvčí 3,
——————–
Když se někam vypravíme, tak je potřeba o tom vědět, že můžeme potkat kapsáře a že samozřejmě využívají situací, které jsou nepřehledné a oni v tu chvíli mají opravdu možnost krást, takže využívají tlačenic, využívají velkých davů a shluku lidí právě třeba na adventních trzích, na eskalátorech, v městské dopravě, ale i ve vozech městské dopravy. No a je potřeba si uvědomit, že musíme mít své věci pod kontrolou a že i v té tlačenici musíme přesně vědět, kde je kabelka, jestli je zapla a jestli si ji hlídáme, držíme, to je vlastně to nejlepší opatření, držet si batoh v ruce, držet si kabelku v ruce, nedávat si peněženku do zadních kapes od kalhot, nenechávat si otevřené kapsy a takovéto základní pravidlo, které asi málokdo dodržuje, ale určitě je dobré rozdělit si tu finanční hotovost, navíc se míst, nemít ji pohromadě s doklady a s tím mobilním telefonem a vlastně těm kapsářům to co nejvíce ztížit.

moderátor
——————–
Myslím, že ten pocit, kdy najednou prostě tušíme, že nám někdo něco ukradl, známe asi všichni. Pokud se to stane, pokud nám někdo ukradne mobil nebo peněženku, má smysl hlásit to hned na policii.

mluvčí 3,
——————–
My prosíme všechny, aby nám to hlásili, protože můžeme pak odsledovat řadu těch případů a vidět nějaké návaznosti, ta objasněnost a to dohledání těch pachatelů tak, jak jsem říkala, že to ti poškození zjistí o několik desítek, někdy i hodin déle, je opravdu velmi složitá, protože prokazování tohohle trestného činu vůbec obecně velmi složité, ti pachatelé pracují třeba ve skupinkách, někdo to ukradne, někomu to předá, někdo to z těch trhů během několika málo vteřin a minut vlastně dokáže dopravit do místa, že už se to tam nenajde, ale určitě, ať takovouhle věc policii každý, kdo se s tím setká, hlásí.

moderátor
——————–
Chápu, že najít kapsáře je pro policii těžké. Ale dovolte ještě pár čísel, vy už jste zmiňovala, že se policii podařilo, nebo že tedy evidovala do konce listopadu přes 5000 kapesních krádeží, ale ta objasněnost je pouhých 13 %. Přijde mi to jako extrémně nízké číslo.

mluvčí 3,
——————–
Je to nízké číslo, a tak, jak jsem říkala, je to velmi těžko prokazatelný trestný čin a tím, že ti pachatelé často pracují jako organizovaně, tak opravdu je velmi těžké jim to prokázat a vlastně dohledat vůbec, kde k té krádeži i došlo, protože ten poškozený si toho může všimnout opravdu za několik hodin déle, takže ta prevence se v tomhle ohledu vyplatí daleko více než spoléhat na to, že se ten pachatel najde.

moderátor
——————–
Hostem Radiožurnálu na třetí adventní neděli byla vedoucí policejních preventistů Zuzana Pidrmanová, tak moc děkujeme za vaše rady a pokusíme se jimi minimálně ten příští týden řídit. Mějte krásnou neděli, na slyšenou.

moderátor
——————–
Dnes v neděli je pro veřejnost otevřené kouzelné kluziště na zámku Blatná. Vyrobené je ze speciální hmoty, a tak se jeho povrch chová jako skutečný led a bruslení je možné v jakýchkoliv podmínkách. Z dalších víkendových tipů si můžete vybrat na webu Radiožurnál. Cz.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.