Svařák od Lions klubu provoní náměstí u zámku v Teplicích

ilustrační foto: xenia / MorgueFile

Předvánoční dění v Teplicích doplní o víkendu tradiční trhy na Zámeckém náměstí, v podání Lions klub Teplice.

Ve dnech 15. až 17. prosince proběhnou na Zámeckém náměstí v Teplicích tradiční vánoční trhy. Lions klub Teplice připravil kulturní vánoční program, chybět ale nebude ani gastronomický prožitek. Výtěžek z akce bude opět použit na dobročinné účely.

Netradiční pro letošní už 13. ročník akce je to, že s prodejem charitativního svařáku začnou tepličtí Lioni už v pátek v podvečer, v rámci akce v kostele na Zámeckém náměstí. „Těšíme se na vánoční atmosféru a spoustu vánočních dárků, dekoračních předmětů a taky dobrého jídla a pití – hlavně našeho skvělého svařeného vína,“ píší Lioni na svém webu. Pokud přijdete na svařák, tak za dvě deci zaplatíte 60 korun, ale pozor, včetně porcelánového hrníčku, který vám zůstane na památku. Program ZDE: http://www.lionsclub.cz/teplice/o-cinnosti/vanocni-trhy-2023/126

Na náměstí budou také skauti, rozdávat budou zájemcům Betlémské světlo.

Lions klub Teplice přiblížil Deníku nynější prezident Zdeněk Bergman:

Lionský klub působí v Teplicích již 33 let (od 23. 10. 1990). Jde o charitativní spolek fungující na etických principech daných etickým kodexem lionů. Ten je společným základem pro 45 tisíc lionských klubů ve 190 zemích světa. Hlavní myšlenkou je pomoc a prospěšnost svému národu. Ostatně akronym LIONS značí Liberty, Intelligence, Our Nation’s Safety – tedy Svoboda, vzdělání, bezpečnost našich národů.

Teplický klub organizuje pomoc potřebným a zaměřuje svou činnost na děti a seniory a na zrakově postižené. Dlouhodobým projektem je Lví očko spočívající v měření parametrů zraku u předškolních dětí. Včasné zachycení odchylky od normy totiž může předejít potřebě nosit brýle či podstoupit operaci očí. Ve spolupráci s odborníky byly za posledních deset let takto zkontrolovány tisíce dětí v okrese Teplice a stovky rodičů dostaly doporučení, jak postupovat. LC Teplice spolupracuje s řadou organizací, které mají podobné cíle. Jde např. o Arkadii Teplice, Salesiánské středisko Štěpána Trochty, Domov důchodců Bystřany, Rotary club atd. Vedle přímé osobní pomoci na společných akcích lioni finančně podporují hendikepované či lidi postižené živelní katastrofou nebo válkou. Klub např. poslal tisíce eur obětem zemětřesení v Turecku či nově na Slovensku a také podpořil ukrajinské válečné uprchlíky.

A kde na tu podporu lioni berou? Část dávají ze své kapsy formu členských příspěvků a něco si vydělají při svých akcích. Z tohoto hlediska jsou daleko nejvýznamnější lionské Vánoční trhy na Zámeckém náměstí v Teplicích. Letos 15.- 17. prosince proběhne již 13. ročník. Lioni tam budou prodávat svařené víno a právě výtěžek z toho prodeje je významným příjmem na účet „humanita“, jak lioni pojmenovali konto, z nějž přispívají potřebným.

Pomoci tak vlastně může každý, kdo na Vánoční trhy přijde a koupí si tradiční nápoj vhodný na zahřátí organismu.

Petr Málek

Teplický deník

https://teplicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.