Poradce MPSV o minimální mzdě  

Minimální mzda by od ledna měla být 18 900 Kč, to je o 1 600 Kč víc než teď. Zvýšit se má i tzv. zaručená mzda, což je mzda, která garantuje zaměstnanci, je garantovaná zaměstnanci při výkonu určitého druhu práce. Ta je odstupňovaná do osmi skupin podle složitosti a namáhavosti. Radiožurnál o tom hovořil s členem poradního týmu ministra práce k důchodové reformě, ekonoma z akademického pracoviště CERGE Filipem Pertoldem.

Radiožurnál ——————–
Minimální mzda se tím rozhodnutím dostane zhruba na 42 % průměrné mzdy v Česku, je to ten ideální poměr?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
Tak on se ten ideální poměr se asi nedá úplně určit, každopádně se přibližujeme významně sousedům, konkrétně Německu a částečně i Polsku, které teda je ještě o trošku výše.

moderátorka
——————–
Loňská směrnice Evropské unie doporučuje ten nejnižší výdělek na 50 % průměrné hrubé mzdy a členské země by toho měly dosáhnout do příštího roku. Dosáhne tohoto Česko?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
No, to asi nedosáhne nebo přesně neznám plány na další roky, ale myslím si, že to nedosáhne, ono to je doporučení 50 % nebo rychlý nárůst na 50 % by asi mohl nějakým způsobem poškodit tu ekonomiku, nicméně pro mě je dů důležitý a pro tu ekonomiku důležitější, aby tedy, aby ty nárůsty byly předvídatelné dostatečně do budoucna a tím, předpokládám, se bude zabývat vláda příští rok.

moderátorka
——————–
Panovaly obavy, aby zvyšování té minimální, těch zaručených mezd nepůsobily na zvyšování inflace, ta teď tedy začala klesat, znamená to, že tyhle obavy už nehrozí?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
Tak vzhledem k tomu, že na té minimální mzdě je v současné chvíli přibližně 130 000 lidí zaměstnaných v soukromém sektoru, tak si myslím, že to nějakým způsobem nebude mít výrazné inflační tlaky, co se týče těch zaručených mezd, tak tam ten efekt zaručených mezd vlastně neznáme, protože vlastně nikdo ani není schopen efektivně kontrolovat, zda ti lidé jsou správně zařazeni do těch jednotlivých skupin, takže tam jako tím, že to není ani kontrolovatelné, vymahatelné, tak vlastně ani ten efekt nelze nějakým způsobem odhadnout.

moderátorka
——————–
K té zaručeně mzdě. Vláda bude upravovat tedy tři nejnižší a nejvyšší stupeň té zaručené mzdy, on to není úplně běžný institut v rámci zemí Evropské unie, zaměstnavatelé by rádi viděli jeho zrušení, tak, jak podstatný je při té ochraně zaměstnanců, když teď jste tedy zmínil, že jaksi je špatně kontrolovatelný?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
No, to právě na tu vaši otázku já neumím odpovědět, nebo to respektive nikdo neví, protože je to vlastně empirický, velmi obtížně podchytitelné, protože nelze na základě standardních kategorií CZ I vlastně přiřadit úplně jednoznačně toho člověka do té třídy, takže tu míru ochrany, kterou to vlastně poskytuje, vlastně neumíme moc vůbec zjistit.

moderátorka
——————–
Dá se tedy potom říct, jak uvedl třeba ministr práce pan Jurečka, že ta úprava zaručených mezd zajistí přidání třeba školním kuchařkám nebo školníkům? Dá se to takhle jednoznačně říct?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
No, jako u těch, u zaměstnanců veřejného sektoru, tam vláda má nástroje, jako jsou platové tarify pro veřejný sektor, kterým by to bylo, kterým by se dalo tím jednoznačně jaksi kontrolovat, kolik dostávají nebo kolik minimálně musí dostávat. Ty zaručené mzdy, velmi nepřímý nástroj, ono řada těch platových tarifů vlastně bude pod úrovní minimální mzdy, potom to rozhodnutím ono už je, ale bude jich ještě více, takže otázka, jak se k tomu teda postaví ti provozovatelé, říkám tím, že to je obtížně zařaditelný, ty jednotliví profese do těch skupin zaručených mezd, tak si vlastně ani nemůžeme být jistí stoprocentně, jestli dojde k přidání. Asi zřejmě k nějakému bude muset dojít.

moderátorka
——————–
No a kde se na to vezmou ty peníze? My jsme byli nedávno svědkem toho, že se stávkovalo i za, právě za zvýšení platů kuchařek školníkům a nepedagogického personálu, vláda ty peníze v podstatě neslíbila, tak kde se potom ty peníze vezmou?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
No, tak můžou se, buďto se vezmou ve státním rozpočtu, to znamená v rámci nějakého dohadování mezi a MŠMT a vlastně odbory, anebo se vezmou z rozpočtu zřizovatelů.

moderátorka
——————–
No, je to tedy tak, že vláda zvyšuje zaručenou mzdu a přitom s ní nepočítá s tím zvýšením v rozpočtu?

Filip PERTOLD, ekonom, IDEA CERGE-EI, poradce MPSV
——————–
No, tak částečně to asi bude, předpokládám, protože, jak jsem říkal, ty platové tarify se nějakým způsobem nezvyšují na ten příští rok, takže očekávám, že tam dojde k tlaku na zřizovatele, aby nějakým způsobem dofinancovávali provoz těch škol.

moderátorka
——————–
Říká Filip Pertold, ekonom z akademického pracoviště CERGE, zástupce výkonného ředitele think tanku IEDA. Děkuju, na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.