Změna podmínek pro podporu v nezaměstnanosti  

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu stejná jako v říjnu, tedy 3,5 %. Podle údajů z Úřadu práce ubylo volných míst, naopak přibylo uchazečů o ně. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla letos v listopadu v Ústeckém kraji bezmála 5,5 %. Naopak nejnižší shodně 2,6 %, hlásí Zlínský kraj a Vysočina. Od nového roku by se měly změnit podmínky pro výplatu podpory v nezaměstnanosti. Ta by se nově neměla krátit o odstupné, Úřad práce by zároveň měl přestat poskytovat kompenzace v případě nevyplaceného odstupného, počítá s tím vládní návrh.

ČT 1 – Události v regionech
——————–
Podpora v nezaměstnanosti. Nárok na ni vzniká tehdy, pokud člověk odpracoval minimálně 12 měsíců, během kterých si platil důchodové pojištění. Délka výplaty podpory závisí na věku uchazečů. Lidem do 50 let úřady vyplácejí pět měsíců. Od 50 do 55 let je to osm a lidé nad 55 let mají nárok na podporu po dobu 11 měsíců. Od ledna by úřady mohly dávky opět vypplácet hned po ukončení pracovního poměru. V rámci ozdravného balíčku chce vláda vrátit systém, který v Česku platil před rokem 2011, než ho změnil někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Dnes to funguje tak, že v případě, že člověk má nárok na odstupné, například ve výši tříměsíčních výdělků, může začít čerpat podporu až po tom, co ho vyčerpá, tedy od čtvrtého měsíce.

osoba, /Zdroj: vyjádření MPSV/
——————–
Vyplacené odstupné budou moci uchazeči konečně využít jako satisfakci v případě ukončení pracovněprávního vztahu bez svého zavinění.

Kristýna Posekaná, redaktorka
——————–
A změní se i doba, kdy je možné podporu v nezaměstnanosti znovu čerpat. Aby měl člověk nárok na další dávky, bude muset odpracovat šest nebo devět měsíců. Dosud to přitom bylo tři nebo šest.

Tomáš Ervín Dombrovský, analytik, LMC
——————–
Já očekávám, že dlouhodobě nám nezaměstnanost nějak bleskově neporoste. Spíše bude stagnovat nebo zůstane velmi nízká.

Kristýna Posekaná, redaktorka
——————–
Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v listopadu necelých 77 000 lidí. V průměru dostávali 10 610 korun. Tedy o zhruba osm stovek víc než loni.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.