Další návrhy v důchodové reformě  

Marian Jurečka

Výchovné, tedy pětistovka k důchodu navíc za každé dítě. Po necelém roce platnosti vládní strany plánují změny systému, navrhují po roce 2027 u nových seniorů částku na první dvě děti snížit a taky upravit způsob vyměřování příplatku.

ČT 1 – Události
——————–
Lidé, kteří se starali o více než dvě děti, budou brát za třetího a každého dalšího potomka dál 500 Kč. Současných seniorů se změny nedotknou.

Marian Jurečka, ministr práce a soc. věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Po zavedení výchovného vidíme, že jsme opravdu velmi dobře vyrovnali ty rozdíly mezi těmi ženami, které měly jedno či dvě dítě, tam jsme to opravdu plně kompenzovali, dokonce jsme šli, vlastně ta kompenzace se ukázala, že je ještě vyšší, než bylo nutné, ale nestačilo to právě u žen, které vychovaly tři a více dětí. Proto kombinace těchto dvou nástrojů.

Michal Kubal, moderátor ČT
——————–
Zároveň chce koalice formou fiktivního vyměřovacího základu přilepšit i lidem, kteří třeba v ekonomicky aktivních letech pečovali o své nemohoucí blízké a mají kvůli tomu nízké penze. Návrhy jsou součástí chystané důchodové reformy.

redaktorka ČT
——————–
Krabice plná vzpomínek a zároveň jen se zlomkem rodinných fotografií. Marta Königová příští týden oslaví čtyřiaosmdesáté narozeniny, vychovala tři syny.

Marta Königová, penzistka
——————–
Tady čekám toho nejmladšího. Bylo to roku 1981.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
V té době jí bylo přes 40 a byla už dvojnásobnou matkou, první syny měla o dvě dekády dřív.

Marta Königová, penzistka
——————–
Tady taky dětičky řáděj.

redaktorka ČT
——————–
Od začátku letošního roku se jí důchod nad rámec pravidelných valorizací zvedl o 1 500 Kč, za každého syna o pětistovku. Jak sama říká, pomoc to byla velká, než šla do důchodu, starala se taky o svoji nemocnou matku.

Marta Königová, penzistka
——————–
To jsem vůbec nemohla chodit do práce, musela jsem být pořád s ní a ta doba, kdy jsem s ní byla, potom zasáhla do výpočtu mého důchodu, takže jsem ho měla hodně nízkej.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
V rámci reformy vláda u budoucích seniorů připravila úpravy výchovného, nejprve by se mělo u prvních dvou dětí postupně snižovat v roce 2027 na tři stovky a pak ročně o stokorunu, v případě více dětí se má na ty další nadále vyplácet pětistovka. Zároveň se má nově zavést tzv. rodinný vyměřovací základ, který má dobu výchovy dítěte ocenit.

Marian Jurečka, ministr práce a soc. věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jako dobu minimálně, která by byla ohodnocena průměrnou mzdou a odvodem z toho vyplývajícím, nebo pokud ten člověk vydělává nebo vydělává předtím a poté výše, tak tou vyšší částkou, která pro něj bude výhodnější.

Viktor Vojtko, místopředseda poslaneckého klubu /STAN/
——————–
Výchovné, si myslím, že poměrně slušně zafungovalo pro generace těch, kteří jsou teď aktuálně v důchodovém věku, ale do budoucna už by to úplně neodpovídalo realitě a nebylo by to spravedlivé, bylo by to příliš nadhodnocené.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně sněmovny, předsedkyně strany /TOP 09/
——————–
Za mě je to systémové řešení, které je nutné, které vede k udržitelnosti a zároveň nerezignuje na tu podporu rodin s dětmi.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Teď je návrh celé důchodové reformy v připomínkovém řízení, následně ho projedná vláda, ministr práce očekává, že dokonce příštího léta by ho měla posoudit i sněmovna.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Víceméně je to jenom změna opravdu parametrická, důležité je, aby se to hlavně systémově utřepalo tak, aby Česká správa sociálního zabezpečení nemusela řešit různé spory, kdo, kdy, jak to dítě vychovával a pečoval o něj.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
My jsme jednoznačně pro zachování výchovného i do budoucna. V současné podobě, protože výchovné platí teprv necelý rok.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Na čem se naopak politici napříč stranami shodují, je větší podpora pečujících, i u nich by se měla zohledňovat doba, po kterou se starali o své nemohoucí příbuzné, tak jako to dělala i například Marta Königová. Redakce a Kateřina Samková, Česká televize.

Michal Kubal, moderátor ČT
——————–
Před zavedením výchovného, tedy před rokem, byl rozdíl mezi důchody mužů a žen přes 3 200 Kč, od té doby průměrné penze vzrostly mužům o 1 700 Kč, ženám o 2 500 a rozdíl mezi pohlavími se tedy snížil o osm stovek.

Barbora Kroužková, moderátorka ČT
——————–
Automaticky se o pětistovku na každé vychované dítě. Důchod zvedl se začátkem letošního roku 1 400 000 tehdejších seniorek. Muži o výchovné museli žádat stejně jako všichni, kteří šli do penze až po Novém roce.

moderátor ČT
——————–
Obecně se i kvůli vysoké inflaci a stále rostoucím penzím důchodový účet propadá do minusu, v říjnu přesáhl deficit 65 miliard, téměř třem milionům penzistům už letos stát vyplatil 575 miliard korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.