Jaký byl rok 2023 pro příbramskou neziskovou organizaci ALKA

foto: windchime sxc.hu

Jsme příbramská nezisková organizace ALKA, o.p.s. a naším posláním je komplexní podpora klientů ve snaze o jejich maximální soběstačnost, samostatnost, rozvoj dovedností a přirozené zapojení do společenského prostředí.

Našimi klienty jsou děti, mladiství i dospělí s různě závažným tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. Poskytujeme čtyři základní sociální služby, jež vhodně kombinujeme tak, abychom dokázali zajistit péči o individuální potřeby každého klienta a pružně reagovali na jejich změny. Klienti v Alce mohou využívat denní stacionář, odlehčovací služby, sociální rehabilitaci a sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Kromě sociálních služeb poskytujeme i fyzioterapeutickou péči včetně celosvětově patentované metody Therasuit.

A jaký byl náš rok 2023?

Ateliér ALKA

S finanční podporou Ministerstva kultury a Středočeského Fondu sportu a volného času jsme zrealizovali projekt „Ateliér ALKA“. V rámci arteterapeutických setkání během tohoto projektu dostali naši klienti příležitost vyjádřit svoje pocity a vnímání uměleckou tvorbou a naučili se pracovat s různými arteterapeutickými technikami jako jsou malování akrylem a pastelem, kreslení, práce s keramickou hlínou, práce s papírem, práce s přízí, práce s voskem, malování na sklo či koláže. Výstavu uměleckých děl našich klientů s názvem „Takhle tvořím já“ můžete zhlédnout v období od 20. října letošního roku do 31. ledna roku 2024 v Domě Natura v Příbrami.

ALKAFEST

V letošním roce proběhl také první ročník ALKAFESTu, konkrétně dne 10.6.2023, a velmi se vydařil. Dopolední program zahájila kapela Ladies & Gentlemen, po ní nastoupil písničkář Jiří Smrž a kytarista Jiří Kovář. Odpoledne vystoupila na pódiu šansoniérka Naďa Válová s kapelou a také měla společné vystoupení s klienty Alky. Hudební část dne uzavřela Bára Hrzánová se svojí kapelou Cigan Tour. Hudební program doplnilo vystoupení Cirkus Paciento, které sklidilo velký úspěch. Děti si v rámci vystoupení vyzkoušeli žonglování, práci s obručí a další cirkusové disciplíny. Součástí programu bylo i vystoupení, které natrénovali také klienti Alky.

Po celou dobu festivalu byly k dispozici tvořivé, informační a prodejní stánky. Děti se mohly účastnit tvořivých dílen, rozhýbat se na nafukovací skluzavce, nechat si namalovat obrázek na obličej či třpytkové tetování. Návštěvníci se mohli také blíže seznámit s terapiemi, pomůckami a odborným poradenstvím Alky a dalších organizací, zaměřených na potřeby lidí s hendicapem. Lidé si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žije lidem s hendikepem, a to díky gerontoobleku, který umí simulovat různá tělesná znevýhodnění, nebo vozíčku pro tělesně postižené. Ve stánku fyzioterapie si mohly děti na vlastní kůži zažít různá fyzioterapeutická cvičení. Součástí festivalu byly také soutěže o ceny nebo tvorba společné mandaly s názvem „Jsem součástí celku“. Tato mandala je nyní v rámci projektu Ateliér Alka k vidění na výstavě „Takhle tvořím já“ v domě Natura v Příbrami.

Příměstský tábor

V letošním roce se příměstské tábory uskutečnily ve dvou termínech. První tábor proběhl v červenci a byl zaměřen na téma „Roční období“, při kterém naši klienti tvořili a věnovali se etiketě. Děti čekala zábavná tvořivá dílna podle ročních období a vyzkoušely si různé výtvarné techniky. V rámci etikety se děti učily správnému chování, oblékání a stolování. Nechyběly ani hry a výlet na farmu Ranch Calamity Jane v Probulově, kde si děti užily projížďku na koni, jejich vedení a čištění.

Druhý tábor se uskutečnil v srpnu a proběhl v duchu „Hvězdy Hollywoodu“. Děti si vyzkoušely, jaké to je být režisérem, kameramanem, scénáristou, zvukařem, střihačem nebo hercem. Navštívily Muzeum Karla Zemana v Praze, kde si zkusily různé filmové triky. Děti, které se nebály, se vznesly na létajícím stroji, osedlaly si okřídlené koně nebo se proletěly na dělové kouli jako Baron Prášil.

KIOSEK

Kioskový tým Alky také nezahálel. Kromě běžného provozu od dubna do října se účastnil mnoha kulturních a společenských akcí. Na těchto akcích nejen reprezentoval Alku, ale také nabízel k prodeji výrobky, na jejichž výrobě se podíleli naši klienti. Jednalo se především o keramiku, svíčky, lapače snů, náramky, náušnice a další výrobky. V současné době naši klienti již pilně pracují na výrobcích, které pomohou zpříjemnit vánoční čas a zkrášlit vánoční výzdobu.

Financování organizace

Provoz naší organizace včetně všech projektů, aktivit a akcí zajišťujeme zejména ze získaných veřejných prostředků. Významnou část rozpočtu naší organizace tvoří dotace na sociální služby, kterou poskytuje Středočeský kraj. Dofinancování pak skládáme z příspěvků obcí a zdravotních pojišťoven a z prostředků neveřejných, kde nejvýznamnější podpora přichází od nadací a nadačních fondů.

Provoz sociálních služeb naší organizace je dlouhodobě podporován Sociálním fondem regionu Brdy-Vltava. Dotační příspěvek Sociálního fondu Brdy-Vltava je využíván na pokrytí části osobních nákladů všech čtyř poskytovaných základních sociálních služeb. 

Nadace ČEZ a nadace J&T nám svým finančním příspěvkem pomáhají hradit náklady na fyzioterapeutickou péči, která je pro naše klienty tolik důležitá. Nadace Život dětem nám poskytla příspěvek na rehabilitační a terapeutické pomůcky práci s klienty.

Důležitým zdrojem financování je pro nás dotační příspěvek města Příbrami a příspěvky okolních měst a obcí jako jsou Městská část Praha 8, Obecnice, Březnice, Milín, Velký Chlumec, Trhové Dušníky, Drahlín, Městys Čechtice, Rožmitál pod Třemšínem, Hořovice či Ostrov u Tochovic.

Velmi cenným zdrojem financování jsou i dary od firemních a soukromých dárců, kteří nám v letošním roce zejména pomohli financovat kulturní akci ALKAFEST. Veliké díky tak patří RWE Gas Storage CZ, s.r.o., Seyfor, a.s., Dřevovýroba Wimmer, s.r.o., Messer Technogas, s.r.o., MIROSLAV WEBER, Drupol autodružstvo, TEN ART STROJE s.r.o., Sedláček s.r.o. – hygienické a čistící systémy, AUTOMETAL, spol. s.r.o., CETOS CZ s.r.o., Quality textile s.r.o., OLIVOVA NADACE, DMA Praha s.r.o., Steiner&brokers, s.r.o., Coop Příbram, družstvo a Tiskárna Geoprint s.r.o.. Dále děkujeme společnostem Filamos, s.r.o., SK A.Ša s.r.o. a Norican Czech s.r.o.

Velmi si všech finančních dotací a příspěvků vážíme. Jsme rádi za veškerou podporu a děkujeme za ni!

Pražský deník

https://pr.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.