Pomáhají tancem. Zumba Maraton na Smržovce slaví, dosáhne na milion?

ilustrační foto: Fred W. Baker III / Flickr.com

Martina Josífek Zelinková z Tanvaldu je žena mnohých tváří. Lektorka a trenérka zumby a dalších sportovních tanců, terapeutka seniorů, propagátorka jízdy na koloběžce, poutnice po cestách svatých, organizátorka charitativních akcí, výrobce skleněných mozaik nebo vitráží. Už o tomto víkendu pod její taktovkou proběhne jubilejní 10. ročník akce Charitativní Zumba Maraton, tradičně na sále Parkhotelu Smržovka.

„Je pár dní před akcí. Nastal pravý blázinec se sháněním tomboly a přípravou,“ usmívá se sympatická cvičitelka. V sobotu od 14 hodin tady zazní hudba pořádně nahlas a rozvlní se desítky a v průběhu akce stovky těl. Děti, ženy, muži i senioři.

„Budeme tančit pro nemocnou pětiletou Elišku z Jablonce nad Nisou, které přispějeme na nákladnou rehabilitaci, už tradičně pro postižené klienty z Domova Maxov a babičky a dědečky z Domova pro seniory ze Smržovky,“ upřesňuje.

Za devět uplynulých ročníků zumba maratonů se na pomoc nemocným a starým lidem vybralo přes 800 tisíc korun. Zaokrouhlí to na milion? „Těžká věc, na lidi doléhá inflace a zdražování. Uděláme pro to ale všechno,“ slibuje Martina Josífek Zelinková.

S charitativní akcí se přitom loučí. „Rozhodla jsem se tuto sezonu ukončit svou trenérskou a lektorskou kariéru. Přece jen už by to měli převzít mladší,“ poznamenává padesátnice. Na jejím „posledním“ ročníku s ní budou tančit instruktoři, kteří s ní absolvovali všechny předchozí ročníky, tedy Veronika Bělonohá, Dan Šimek, Milan Nevosad a Martin Hybš.

Jako hosté vystoupí senioři z Harrachova, Dagmar Gallyasová a Gábina Jartymyková. „Velkou radost mám ze seniorů z Harrachova, které vedu ve cvičení Drum Fit. Berou to zodpovědně. Ve středu jsme měli poslední trénink,“ říká.

O harrachovské seniory se v rámci sociálních služeb stará už dva roky. „Viděla jsem, jak si někteří ze seniorů nedosáhnou ani pro skleničku, že jim ochabují svaly rukou a ramen. Jedna ze cvičenek se nebyla schopná ani sama učesat, prostě neuzvedla ruce nad hlavu. Začala jsem se pídit po tom, co by mohli senioři zvládnout, a našla Drum Fit. Stačil měsíc a paní se zase sama češe,“ přibližuje cvičitelka.

Koloběžka, sklo a terapie

Martinu Josífek Zelinkovou zná nejedna slečna či paní, která ráda sportuje. Ať je z Jablonce, ze Smržovky či Tanvaldu. Je spolumajitelkou fitness klubu ER Club. Sportovkyně tělem i duší.

Jablonecký deník zmapoval v roce 2018 cestu Martiny Josífek Zelinkové při pouti do Santiaga de Compostela. Tři tisíce šest set kilometrů absolvovala na své oblíbené koloběžce zvané Bílý rytíř.

Na pouť se vydala poté, co prodělala rakovinu. „Nádor mi sežral několik orgánů a 15 kilogramů z mojí váhy. Co ale bylo úplně nejhorší, že udělal z holky bojovnice chodící trosku,“ vzpomíná Martina Josífek Zelinková.

Vše ještě umocnil další prožitek, který si ji našel v Přepeřích u Turnova, kam se odstěhovala její dcera. „Na náměstí stojí kostel, který mne na první pohled fascinoval. Mluvil se mnou. Až doma jsem zjistila, že to je kostel svatého Jakuba.“

Trvalo dlouho, než zjistila, že do Santiaga de Compostela prostě musí. Protože tohle poutní místo v Portugalsku je zasvěcené právě svatému Jakubovi. Její pouť sledovaly tisíce lidí na sociálních sítích i čtenáři Jabloneckého deníku.

Před lety se vrhla i na výrobu skleněných mozaik a vitráží. „Uklidňuje mě to, ráda tvořím vitráže svatých nebo alespoň jejich symboliku.“

V současné době pracuje se seniory. Zajíždí třeba do harrachovského domu s pečovatelskou službou, kde vede seniory k pohybu. Sociální služby v Harrachově s touto aktivitou začaly v návaznosti na zhoršující se mobilitu seniorů. „Cvičení Drum Fit je přizpůsobené pro seniory a lidi s omezenou mobilitou a vzniklo původně v Dubaji. V České republice jsme jedni z prvních,” vysvětluje cvičitelka.

Cvičení však pomáhá nejen tělu, ale i mysli. „Výsledky jsou mnohem lepší, než jsme očekávali. Původně jsme měli v plánu začít s jakoukoli formou zdravotního cvičení, aby se senioři po zimě rozhýbali. Skvělé emoce a nadšení, které vzbuzuje Drum Fit pod vedením naší cvičitelky Martiny, ale navíc výrazně pomáhají i s psychikou,“ popsala místostarostka Harrachova a vedoucí zdejších sociálních služeb Lucie Kučerová.

„Klientka s těžkým Alzheimerem se nám poprvé po několika letech začala usmívat, vozíčkářka, která nezvedla ruku, už po třetí lekci končetinu rozhýbala,“ dodala místostarostka.

Jan Sedlák

Jablonecký deník

https://jablonecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.