Minimální mzda by měla od ledna vzrůst o 1600 Kč  

Minimální mzda by měla od ledna vzrůst o 1 600 Kč na 18 900. Do pár let by se měla ustálit na 45 % průměrné mzdy. Tenhle plán včera představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Podle opozice není navýšení dostatečné, protože nekopíruje růst inflace. To Jurečka odmítá.

NOVA – Televizní noviny
——————–
Naposledy se minimální mzda zvedla letos v lednu o 1 100 Kč na 17 300. Příští rok by měl být nárůst o něco vyšší, tedy o 1 600 Kč.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
To je tedy návrh, který já budu předkládat vládě a kterým také odpovídáme na to, jak podpořit lidi, kteří dělají v těch nižších kvalifikačních oblastech prací.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Já si myslím, že vzhledem k tomu, že je v České republice největší propad reálných mezd díky nezvládnuté inflaci vládou Petra Fialy, tak se, že by to mělo kopírovat inflaci, což by byla částka někdy kolem 1 800 Kč.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tempo růstu minimální mzdy roste rychleji, než roste inflace. Jsme, řekněme, i na určité hranici toho, co jsou schopny firmy v tomto tempu zvládnout, vyplácet ty minimální mzdy a abychom s tím nespustili třeba v některých regionech i případné nějaké propouštění.

redaktorka
——————–
Podle podkladů k chystanému vládnímu nařízení v České republice pracovalo minulý rok za nejnižší částku asi 118 000 lidí. Ministerstvo navíc připravilo novelu zákoníku práce, která má zajistit automatický růst minimální mzdy. Ta by měla v budoucnu dosahovat 45 % průměrné mzdy.

Petr Bartoň, ekonom
——————–
Můžeme se dostat do závoda Achilla se želvou, protože tím, že se zvýší minimální mzda, se automaticky zvýší i ta průměrná mzda, to znamená jakékoliv zvýšení minimální mzdy pohne i tou průměrnou mzdou, a to potom bude předpokládat zase o něco pohnutí minimální mzdy, ale to vyvolá zase nárůst té průměrné atd. atd., takže v tom extrému se tady můžeme dočkat situace, kdy nám to jakoby ten celý systém vyexploduje.

Kristýna BEZDĚKOVÁ, redaktorka
——————–
Na minimální mzdu je navázána i zaručená mzda. Ta určuje nejnižší možné výdělky v jednotlivých profesích. Jde třeba o uklízečky, prodavačky nebo například úředníky.

Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland
——————–
Drtivá většina lidí si samozřejmě vydělává mnohem víc, než je ta garantovaná, minimální, ale ty jsou právě oficiálně zafixovány jako nějaký násobek té minimální. Tím pádem, když se zvýší minimální mzda, zvyšují se i ta garantovaná minima.

Kristýna BEZDĚKOVÁ, redaktorka
——————–
Podle ekonomů je také řada sociálních dávek, které sice nejsou vázané automaticky přímo na minimální mzdu, vláda se ale při určování jejich výše podle minimální mzdy orientuje.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.