Jaké jsou možnosti léčby a prevence osteoporózy?

Flickr.com

Rádio-poradna s prof. Vladimírem Paličkou z Fakultní nemocnice Hradec Králové a zároveň předsedou společnosti pro metabolická onemocnění skeletu České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Tajně se vkrádá do života lidí a dlouhá léta se nenápadně činí uvnitř našich těl. Osteoporóza neboli řídnutí kostí patří mezi tiché epidemie jedenadvacátého století. Odhaduje se, že postihuje až 10 % populace a počet stále roste. Každý rok u nás lékaři odhalí zhruba 50 000 zlomenin, které jsou s úbytkem kostní hmoty spojeny. Pane profesore, nemáte pocit, že kostí si začne každý člověk všímat, až když se nějaká zlomí?

prof. Vladimír Palička
——————–
Je to bohužel tak, jak to říkáte. Velmi často to zanedbáváme – pacienti, ale i zdravotnické systémy. Dosud to bylo poměrně časté, že jsme tomu věnovali malou pozornost a pak opravdu přijdou ty zlomeniny a teď je doba, kdy se jich stává nejvíc. Kluzké chodníky, člověk upadne a tam, kde by si zdravý člověk nic nezlomil, tak osteoporotický pacient se láme.

moderátorka
——————–
Vy se už jestli se nepletu, 30 let zaměřujete na osteoporózu. Proč?

prof. Vladimír Palička
——————–
Máte pravdu. Právě proto, co jsem teď zmínil. Protože je to velmi vážná choroba, vy jste sama říkala ten vysoký výskyt a je ve svých důsledcích velmi, velmi závažná, nejenom počtem, ale i následky. To není jen o zlomeninách, že si člověk může říct, dobře, tak mě to zasádrují nebo sešroubují a bude to dobré. Takové ty těžké zlomeniny páteřních obratlů vedou k deformitě postavy, ke shrbenosti, špatnému dechu a srdci a takové ty nejzávažnější zlomeniny krčku, stehenní kosti, bohužel ve vysokém procentu končí smrtí.

moderátorka
——————–
Vy jste zmiňoval ty krčky. Podle předpovědních modelů by osteoporóza končící právě zlomeninou krčku stehenní kosti mohla za tři desítky let celosvětově trápit až trojnásobný počet lidí než dnes. Takže asi není divu, že Světová zdravotnická organizace zařadila chorobu už v roce 1994 mezi prvořadé problémy zdravotnictví, ale teď, jak se k tomu postavit a co dál?

prof. Vladimír Palička
——————–
Je to pravda, této choroby neustále přibývá, se změnou způsobu života, málo se pohybujeme, nezdravě jíme, máme mnohé jiné potravní neřesti a taky se prodlužuje doba života, osteoporóza je choroba spojená spíše s vyšším věkem, takže čím vyššího věku se dožíváme, tím je větší riziko, že se u nás vyvine i tato choroba a je potřeba tomu předcházet.

moderátorka
——————–
Je pravda, že zatím tedy naše Česká republika patří v záchytu osteoporózy k nejhorším v Evropě.

prof. Vladimír Palička
——————–
Je to bohužel pravda. Máme velmi malý záchyt tzv. diagnostic gap – mezery v diagnostice, uniká nám ta diagnóza právě proto, že na to málo myslíme a ještě horší snad je i to, že máme také velkou mezeru v léčbě, že i tam, kde už víme, že ta choroba je, že už si člověk něco zlomil, že se mu málo věnujeme a málokdy ho léčíme.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
A je nějaký rizikový věk, kdy už bychom tedy měli být opatrnější?

prof. Vladimír Palička
——————–
Jak jsem zmiňoval, ta choroba je vázána většinou k pokročilejšímu věku, možná jsem přehnal to slovo. U žen se nejčastěji začne rozvíjet po přechodu a u mužů o něco později, protože i muži mají andropauzu, ale přichází o něco později, takže u žen po přechodu, kdy je nejčastější riziko, je potřeba se na to velmi dobře podívat a hledat, zda tam není rizikový faktor a zda nemá pacientka již počínající osteoporózu.

, moderátorka
——————–
A ty rizikové faktory alkohol, kouření.

prof. Vladimír Palička
——————–
Tak kouření a větší množství alkoholu škodí v každém případě skoro všechny choroby, ale k těm rizikovým faktorům tady patří. I dědičnost je vysoká, tzv. heritabilita až 50 %, především v ženské rodové linii. Takže maminky, babičky, když měly nějakou osteoporotickou zlomeninu, tak to je velmi významný, rizikový faktor. Každá ztráta těch pohlavních hormonů, tedy přechod fyziologický, anebo i pooperační odstranění vaječníků nebo jiné hypogonatismy, poruchy cyklu a podobně, už jsou zvýšeným rizikem, nadměrná hubenost, asterické typy mají větší rizikovost osteoporózy, no a pak také někdy vyvoláváme osteoporózu bohužel i léčbou dlouhodobého podávání glukokortikoidů, některých léků na nádorové choroby starších antiepileptik také zvyšují rizikovost osteoporózy.

, moderátorka
——————–
Osteoporóza, česky říkáme řídnutí kostí, tak ten překlad souhlasí, je ta kost děravá? Nebo jak si to představit?

prof. Vladimír Palička
——————–
Když byste viděla osteoporoktickou kost, tak opravdu je tak trošku jakoby děravá. Já to i pacientkám vysvětluji, že to vypadá, když máte čerstvý Krajíček chleba, tak také má nějaké póry drobné, ale když ho necháte hodně vyschnout, tak se zvětší ty otvory a krajíc je křehký a přesně tak je křehká i osteoporotická kost jako vyschlý krajíc chleba. Ale není to jen snížení množství minerálů, je to také porucha té vnitřní architektury kosti, propojení těch trámečků mezi sebou a snížení kvality kosti, také organickou složku, bílkovinou vazbu kolagen a ta se zase mění třeba u diabetiků, takže tam také se zhoršuje kvalita kostí, aniž by musela vždycky klesat hustota kostního minerálu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Zmiňoval jste ten věk přechodový, tedy 45 plus. Mám trošku pocit, že své osteoporózy se dočká každý.

prof. Vladimír Palička
——————–
No, osteoporózy se dočká. Není to moc, na co bychom se měli těšit. Ale skoro 50 % populace a ta statistika je neúprosná. Říká, že dnešní padesátiletá žena má třicetiprocentní riziko, že si zlomí nějaký obratel v důsledku osteoporózy. Tedy každá třetí a šestnáctiprocentní, tedy každá šestá, si zlomí krček stehenní kosti. Dnešní padesátiletá žena. Je potřeba s tím něco dělat.

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den, chci se, prosím, zeptat. Když je žena po rakovině prsu, bere tamoxifen. A ještě ji vzali vaječníky, tak je větší riziko té osteoporózy?

prof. Vladimír Palička
——————–
Děkuji za dotaz. Ten stav je skutečně vážný, stav po rakovině prsu s léčbou tamoxifenem, ten tamoxifen ještě není tak škodlivý pro kosti, jsou jiné léky, které jsou někdy potřebné a účinnější jako inhibitory, aromatázy a podobně, které zhoršují kvalitu kosti, vadí spíše to odnětí vaječníků, protože to je vlastně uměle vyvolaný přechod. Já nevím, kolik je paní tazatelce led, ale jestli je to před průměrnou dobou přechodu, tak se dočkala přechodu daleko dříve a je potřeba s tím něco dělat a to riziko v tom okamžiku jistě stoupá. V každém případě je potřeba vyšetřit stav, jak to je, jestli se skutečně ta osteoporóza rozvíjí nebo ne, a pak je potřeba zahájit účinnou léčbu v těchto komplikovaných případech, kdy ta pacientka má závažné a onkologické onemocnění a ještě k tomu riziku nebo pravděpodobnou osteoporózu, musíme volit takové léky, které současně pomáhají proti té osteoporóze a nevadí té léčbě toho základního onemocnění nebo naopak k tomu přispívají účinně stejně, takže my se většinou domlouváme s onkology a řešíme to nějakým typem bisfosfonátu nebo takovým nějakým lékem, ale to je opravdu do rukou odborníků.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Další dotaz je písemný, paní Sabina se ptá vzhledem k tomu, že u žen souvisí osteoporóza s přechodem, doporučil byste jako léčbu i hormonální substituci? Pomohlo by to?

prof. Vladimír Palička
——————–
Hormonální substituce, která je v rukou gynekologů, je jistě velmi dobrým způsobem, jak oddálit riziko vzniku osteoporózy. On posouvá trošku ten přechod do pozdějšího věku a je to jistě vhodná léčba všech ostatních menopauzálních příznaků, z hlediska osteoporózy to jako léčba nestačí, je to prevence a odsunutí vzniku té choroby.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Další dotaz po telefonu.

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den. Je mi 35. A já se chci zeptat, když mám artrózu, jestli můžu ještě dostat osteoporózu?

prof. Vladimír Palička
——————–
Samozřejmě, že ano, to jsou dvě odlišné choroby, osteoporóza není primárně postižením kloubů, jako je artróza nebo artritida, kterou máte pravděpodobně vy, osteoporóza je onemocnění kostní tkáně a je možné, že se ty choroby zkombinují. Naopak, bývá to poměrně časté.

moderátorka
——————–
Takže asi s doktorem konzultace další. Další telefonát:

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den. Tady Stejskalová, já bych se chtěla pana primáře zeptat, co to je revmatická artritida?

prof. Vladimír Palička
——————–
Děkuji za dotaz, je to systémové onemocnění kloubů, které postihuje vazivo, takže je to především onemocnění kloubních systémů, ne přímo kostí, ale právě dlouhodobých zánětů té revmatoidní artritidy může vyvolat sekundárně i osteoporózu, je to jiné onemocnění, ale závažné.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Paní Iveta píše, dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsou vhodné nějaké doplňky stravy? Děkuji.

prof. Vladimír Palička
——————–
Určitě ano. K léčbě osteoporózy nebo i její prevenci mimo pohyb a zdravý způsob života zásadně patří dostatečný příjem vápníku. Poměrně vysoký vápník je základní stavební kámen a vitaminu D. A to se dá zajistit těmi potravními doplňky.

, moderátorka
——————–
Já jsem četla, že sice o osteoporóze se mluví čím dál hlasitěji, ale není to úplně tak, že by šlo o nové onemocnění, mumie staré 4000 let prý už také trpěly osteoporózou, i když tenkrát asi nebyly takové možnosti jako dnes.

prof. Vladimír Palička
——————–
Máte pravdu, ty nálezy skutečně pocházejí i z období dvanácté dynastie v Egyptě, kdy v jednom z těch kosterních pozůstatků byla kostra ženy, která měla těžce postiženou osteoporózou páteř a také prožila zlomeninu krčku stehenní kosti a ve vší úctě k tehdejším lékařům, ona ji přežila, ještě potom dokonce chodila, i když zatěžovala hlavně tu druhou nohu. Je to pravda, takže to stará choroba, teď jí jenom přibývá, ale dramaticky.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Ty pozůstatky vyzkoumáte hned, jestli tam byla osteoporóza, ale dnes neinvazivně. Jak se podíváte dovnitř kosti?

prof. Vladimír Palička
——————–
My se dovnitř kosti přímo nedíváme, ale změříme množství kostního minerálu, které je velmi vypovídající hodnotou. A to se dělá tzv. celotělovým kostním denzitometrem, a to je přístroj na bázi obyčejného rentgenu, takže není třeba se ho bát. Je to nebolestivé, rychlé.

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den, jednou týdně beru na tu osteoporózu a pan doktor zubař mě říkal, že pak na trhání zubů musím do nemocnice, chci se zeptat, jaký to má vlastně na ty zuby? Na kosti?

prof. Vladimír Palička
——————–
Asi ano, to je správný dotaz. Dlouhodobé užívání některých léků na osteoporózu patří mezi ně. To, co jste zmiňovala, že berete i vy, může mít ve velmi výjimečných případech také negativní vliv na hojení po stomatochirurgických výkonech, kupříkladu větší extrakci nebo endoprotézu, v jiných prostě stomatochirurgických zákrocích je potřeba mít maximálně dobrou ústní hygienu, pečovat o své zuby, nenechat si rozvinout paradentózu a ten kolega stomatolog to ví většinou a musí velmi dobře pracovat, tu ránu uzavřít, zašít a případně překrýt dobu toho výkonu podáváním antibiotik. Není třeba kvůli tomu chodit do nemocnice pouze v těžkých pokročilých případech, ale je potřeba zvýšená péče stomatologa o ten vlastní zákrok.

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den, je mě 80 let, mám osm let po operaci kyčle, která mě teď strašně bolí až nahoru. A jestli to může být i potom osteoporózou, protože mám jít na operaci pravýho kolene a bojím se, protože na tu levou kyčel už blbě chodím, jestli vůbec to je možné i za mě. Osteoporóza i po operaci kyčle.

prof. Vladimír Palička
——————–
Ano, dobré dopoledne. Je to samozřejmě možné, já nevím, proč jste měla tu operaci asi pro těžkou artrózu té kyčle a samozřejmě, jestli vám se blíží doba, kdy bude potřeba udělat další operace ortopedické jako endoprotézu kolenního kloubu nebo podobně, je dobře ty kosti zpevnit, aby potom ta operace také lépe probíhala. Bylo by dobře, kdybyste cestou svého praktického lékaře se domluvila na vyšetření, zda a jak máte rozvinuto osteoporózu a případně ji zaléčila ještě předtím, než půjdete na operaci.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Zpevnit, to znamená nějakými léky.

prof. Vladimír Palička
——————–
Nějakými léky, především vápníkem, vitaminem D, ale dalšími, které jsou dostupné a běžně používané.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
V tomto roce se vyšetření kostí začalo stávat součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů, jedná se o plošný screening. Je to dobře, jak to probíhá?

prof. Vladimír Palička
——————–
Je to velmi dobře. Nám se po mnoha letech úsilí podařilo trošku vstoupit do té situace, kterou jsme zmiňovali v začátku, že máme velmi malý záchyt a malou léčbu pacientů s osteoporózou a ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, sdružením praktických lékařů a soukromých gynekologů, jsme dosáhli oficiálního spuštění programu časného záchytu osteoporózy. Vyšetření na osteoporózu se stává naprosto pravidelnou součástí preventivní prohlídky jak u gynekologa, tak u všeobecného praktického lékaře, u těch gynekologů po přechodu, u praktických lékařů, u mužů, tedy později o něco od 60. Let. Je dobře, když se i pacient sám ozve nebo pacientka řekne ano, během preventivní prohlídky, nemám také riziko. Přála bych si vyšetření. Ta první fáze je velmi jednoduchá, jenom takovým do počítačovým dotazníkem, který řekne, jaké je individuální riziko toho daného člověka, jestliže je vyšší, tak změření kostní hustoty a následná léčba je-li potřeba.

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den. Machová, chtěla bych se zeptat, co je osteopenie.

prof. Vladimír Palička
——————–
Děkuji za dotaz, výraz, který je používán pro mírné snížení kostní hustoty, která ještě nedosahuje pásmo osteoporózy, je tam takový krok směrem k osteoporóze, ale ještě to nedošlo do té fáze, kdy bychom to mohli nazývat osteoporózou, je to signál, že je potřeba zlepšit životosprávu, přidat vápník, vitamin D, pečujeme o sebe a hlídat, aby se to nerozvinulo do osteoporózy.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Chodit na sluníčko, zmiňujete vitamin D. No, ale jsme na severní polokouli. Pane profesore, tak asi to úplně nemá efekt.

prof. Vladimír Palička
——————–
Máte pravdu. Lidský organismus si dovede vytvořit značné množství vitaminu D, ultrafialového záření slunečního, ale jen v letních měsících. Z naší zeměpisné šířce od čtyřicátého stupně severní šířky už to nemáte. V zimě určitě nestačí, takže doplňovat.

mluvčí 3,
——————–
Dobrý den, mám 75, mám taky osteoporózu a jak se vyznat v lékárně, v lécích, který pomáhají ke zlepšení stavu?

prof. Vladimír Palička
——————–
Děkujeme. Vy si můžete volně koupit přípravky, které vám doplní vápník a vitamin D, já nevím, jaký máte jiný příjem, potravu, mléko, mléčné výrobky, sýry a podobně, byste měla denně mít celkem 1000 mg asi 1 g. Takže volit ten potravní doplněk podle toho, kolik je v něm vápníku a vitaminu D okolo tisíce jednotek denně, nejméně 1000 jednotek denně. Takže když se budete dívat na to množství a obsah těch jednotlivých přípravků, tak podle toho si to vyberete.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Pomocí léků pak následných na osteoporózu umíte nemoc zastavit, napravit, vrátit kost do původního stavu? Nebo to už je nevratné?

prof. Vladimír Palička
——————–
Osteoporóza je velmi dlouhá a chronická choroba, která se nedá, upřímně řečeno, zcela vyléčit, ale dá se velmi úspěšně léčit, dá se zastavit pokles kostní hustoty a kostní kvality a částečně v troškách v dalších letech třeba se nám daří tu kost zlepšit a zpevnit. Mnohdy se dostaneme na hodnoty, které jsou normální pro zdravé osoby, většinou ženy téhož věku. Paní bylo 75 let, takže bychom se dostali na hodnoty zdravých pětasedmdesátiletých žen, ale je to léčba mnohaletá, upozorňuji, a trvá mnohdy až do konce života. Čím dřív se začne, tím je to lepší pochopitelně, protože ten pokles není většinou ještě tak dramatický, tak špatný a dá se to lépe spravit. Samozřejmě pohyb je naprosto nezbytnou součástí, bez toho to nejde. Bez přiměřeného zatěžování kostní tkáně se léčit vůbec nedá, takže je potřeba, aby s námi pacienti a pacientky spolupracovali. Já jsem to většinou říkal, že když spolu sedíme u stolu, tak je tam pacientka, ta choroba, lékař, když se dva spojí dohromady proti tomu třetímu, tak mohou vyhrát, to znamená, že pacientka se musí spojit s lékařem a bojovat proti chorobě a ten podíl pacientky je především v pohybu, ostrá chůze, aspoň 20 minut denně.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Vzkazuje prof. Vladimír Palička. No, já držím palce samozřejmě všem, aby ten boj byl, pokud možno vítězný a děkuju, že jste si našel čas na posluchače Českého rozhlasu Hradec Králové, hodně štěstí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.