Zvýšení minimální mzdy bez dohody

Tripartita se na jednání nedohodla na zvýšení minimální mzdy, nejspíš o tom rozhodne v příštím týdnu vláda.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
My jsme navrhli dvě varianty cílit zvýšení minimální mzdy, buďto na hodnotu 50 % minimální mzdy vůči průměrné mzdě za pět let, anebo druhá varianta do pěti let zvýšit minimální mzdu na hodnotu 45 %.

NOVA – Odpolední Televizní noviny
——————–
Tyto dvě možnosti předložil po včerejším jednání tripartity ministr práce a sociálních věcí- pokud by se minimální mzda měla do roku 2028 zvýšit na hodnotu 50 % oproti průměrné, musela by se od příštího roku zvednout o 2 100 Kč, v opačném případě se zvedne o 1 600 Kč. Ministerstvo podle Jurečky prý počítá spíš s druhou variantou.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Většina připomínkových míst se shoduje na tom, cílit v tom pětiletém horizontu na tu výši minimální mzdy vůči průměrné hodnotě 45 %.

, redaktor
——————–
Pokud Jurečkův návrh na schůzce vládní pětikoalice projde, zvýší se minimální mzda od ledna na hodnotu 18 900 Kč. Vedle minimální mzdy včera tripartita probrala i celoživotní vzdělávání, hlavně v oblasti digitalizace. Nutnost vyšších státních investic do rekvalifikací a celoživotního vzdělávání kvitovali zástupci odborů i zaměstnavatelů.

Jan RAFAJ, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
——————–
My si uvědomujeme zásadní transformaci společnosti zejména v oblasti digitalizace, která se dotkne obrovského množství zaměstnanců v jejich profesích.

Josef Středula, předseda ČMKOS
——————–
Tady musím říct, že došlo k průlomu opravdu po dlouhé době, pro nás pro sociální partnery, tak asi po 15–17 letech, kdy to prosazujeme, tak poprvé jsme se dostali podle našeho soudu o notný kus cesty dále.

, redaktor
——————–
Tripartita se zabývala také dlouhodobým záměrem rozvoje vzdělávací soustavy. Z jednání naopak vypadl důležitý bod, a to situace ve zdravotnictví. Ministr Vlastimil Válek se ho totiž nezúčastnil kvůli schůzce s Českou lékařskou komorou a zdravotnickými odbory. Situací ve zdravotnictví se tak tripartita bude zabývat na svém lednovém jednání. Kromě toho probere i stav důchodové reformy nebo aktuální ceny energií.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.