Borec Martin Biháry. Je absolutní vítěz mistrovství. Dosáhl na evropskou třídu

Devět českobudějovických vzpěračů s handicapem se zúčastnilo otevřeného MČR v klasickém benchpressu v Jihlavě. Celkem startovalo 330 siláků pod hlavičkou Českého svazu silového trojboje.

První den v soutěži bylo pod činkou 127 vzpěračů bez postižení. „Martin Biháry dostal možnost porovnat svoji výkonnost,“ popisuje za 1. CZP Jihočeského kraje Jana Smékalová. Bihary je sportovec se zrakovým postižením, který soutěžil v kategorii masters 2. „Získal prvenství ve váhové kategorii do 93 kg výkonem 175 kg. A celkově se stal také absolutním vítězem a dosáhl na evropskou výkonnostní třídu,“ doplňuje Smékalová.

O den později nastoupili do soutěže také sportovci s tělesným, zrakovým a kombinovaným postižením. Zde podruhé vynikl Martin Bihary se zrakovým postižením výkonem 170 kg. „Tím splnil první výkonnostní třídu.“ V této kategorii v ženách byla první Lucie Hovorková výkonem 55 kg ve váhové kategorii nad 86 kg.

První místo mezi tělesně handicapovanými sportovci obsadil Lukáš Šimánek ve váhové kategorii nad 107 kg výkonem 167,5 kg. V kategorii s kombinovaným postižením byl nejlepší Adam Šohájek do 107 kg, zvedl činku o váze 105 kg.

„Všichni jmenovaní soutěžili s nataženýma nohama na lavici podle pravidel International Paralympic Committee. „S výkony jsme spokojený,“ chválil trenér Jiří Smékal.

Kamil Jáša

Českobudějovický deník

https://ceskobudejovicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.