Rodičovský příspěvek  

Marian Jurečka

Rodičovský příspěvek se má od ledna zvýšit o 50 000, tedy na 350 000 Kč. Vládní návrh schválil tento týden Senát. Zvýšená částka se má týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Těch smolařů, kteří se narodí letos na Silvestra, se tedy změna zákona netýká. S podobnou logikou chtěla navyšovat rodičovský příspěvek přesně před čtyřmi lety vláda premiéra Andreje Babiše, tehdejší opoziční, dnes vládní politici silně protestovali.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, tehdejší 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/ /12. 5. 2019/
——————–
My podporujeme určitě variantu, aby to bylo pro všechny, kteří aktivně budou ten rodičovský příspěvek čerpat. Samozřejmě už to dávno mělo být.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ /20. 5. 2019/
——————–
My jsme i pro nějakou debatu odstupňování, ale musí dostat všichni rodiče, není možné, aby prostě, když se někdo narodí 31. prosince, tak neměl nárok, a když se dítě narodí 1. ledna, tak ano.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Tehdy opoziční, dnes vládní politici a sám dnešní předkladatel zákona, vicepremiér Marian Jurečka, byl nejradikálnější, když na sociální síti, jak se můžeme podívat, napsal, citujme: „Je nesmysl rozdělovat maminky, co porodí minutu před půlnocí a minutu po půlnoci.“ Prvními hosty jsou právě vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda lidovců Marian Jurečka. vítejte v čase adventním v České televizi.
Mé pozvání přijala i místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku, poslankyně SPD Lucie Šafránková, vítejte po čase v Otázkách.
A vítám i místopředsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Víta Samka, hezké nedělní poledne i vám.
Pane vicepremiére, už před čtyřmi lety padal státní rozpočet do schodku. Proč jste přistoupili, řečeno tehdy vašimi slovy, jak jsem je citoval, k nesmyslu a rozdělujete maminky, co porodí minutu před půlnocí a na ty, které porodí minutu po půlnoci?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem původně navrhoval, abysme udělali odstupňování podle dětí narozených ještě v průběhu roku 2023, nicméně nakonec ten kompromis je takový, že to navýšení 50 000 Kč a za tím si stojím, že to je dobrý a důležitý krok pro podporu rodičů, tak je výsledkem kompromisu, že to bude pro děti narozené od 1. ledna příštího roku, nicméně, a to si myslím, že nelze vůbec zpochybnit a je to opravdu ten zásadní důvod, proč se to nepodařilo třeba nastavit v tom odstupňovaném režimu, a to je opravdu to, že je výrazně jiná rozpočtová situace. Tehdy rok 2018, rok 2019, úplně jiná situace.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Promiňte, říkám, už tehdy padaly rozpočty do schodku, jinými slovy …

Marian JUREČKA,
——————–
Ale byla to úplně diametrálně jiná situace opravdu než dnes?

Václav Moravec, moderátor
——————–
… nevymstilo se vám to, že nějak se chováte v opozici a pak jinak se chováte ve vládě?

Marian JUREČKA,
——————–
Dnes, když se na to podíváme, tak ta situace je násobně, ale opravdu násobně jiná než v tom roce 2019. A ani tehdy ta vláda nakonec ve finále neudělala to zvýšení rodičáku pro všechny děti do čtyř let věku, takže optikou roku 2019 si myslím, že to bylo správné, ten tlak vyvinout a ono ostatně ta vláda to potom i změnila pod tím tlakem oproti tomu původním návrhu, ten byl tehdy ještě mnohem restriktivnější, ale nicméně já bych rád …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Vy jste to pod tím tlakem nezměnili, přijali jste nesmysl.

Marian JUREČKA,
——————–
Protože ta situace je letos -295 miliard korun, na příští rok -252 miliard korun, to je ten zásadní argument, protože opravdu i toto zvýšení, které je důležité, já to považuju za důležitou investici na podporu rodičů a podporu porodnosti do budoucna, ale byl to kompromis, který se nehledal v této situaci vůbec jednoduše.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Paní místopředsedkyně, vy jste nakonec v tom finále jako SPD ten návrh podpořili. Když se podíváme na ten tlak vás jako opozice, nejste slabou opozicí, když se vám nepodařilo změnit ten slovy Mariana Jurečky z před čtyřmi let, ten nesmysl, že stačí jedna jediná vteřina a rozdíl je 50 000 Kč.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS PČR /SPD/
——————–
Určitě nejsme slabou opozicí. Děláme, co můžeme, ale samozřejmě, jak víme, víte, nemáme dostatek hlasů v Poslanecké sněmovně. To znamená, rodičovský příspěvek jsem za SPD navrhovala téměř dva roky, ten návrh tam ležel. Když se podíváme přesně rok zpátky na prosinec loňského roku, kdy se nám podařilo v rámci tzv. opozičního okýnka dostat projednávání zvýšení rodičovského příspěvku, tak se vládní poslanci, ačkoliv byli v sále přítomni, nepřihlásili ke svým hlasovacím kartám. A tehdy znemožnili projednání tohoto rodičovského příspěvku a pomoc právě rodičům s malými dětmi do čtyř let. Navíc je potřeba si říct, že rodičovský příspěvek zvýšený o 50 000 Kč je pouze o polovinu inflace, což i vláda v důvodové zprávě uváděla.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ona vláda uvádí, že …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Od jeho posledního zvyšování v roce 2020, to znamená, že je to nedostatečné. A takto diskriminovat děti, rodiče dětí, kteří se narodili před 1. lednem 2024, je naprostá nehoráznost, protože tito rodiče malých dětí čelili vysoké inflaci, zdražování základních potřeb, všeho, takže je potřeba a souvisí to samozřejmě i s důchodovým systémem, aby se podpořila porodnost.

Václav Moravec, moderátor
——————–
O tom budeme o důchodovém systému ještě v dnešních Otázkách mluvit. Ale vy se s tím tedy smiřujete, když na straně druhé jako SPD a pan ministr tady argumentoval, že dopady toho přijatého zvýšení na státní rozpočet mají činit přibližně půl miliardy o rok později, to znamená v roce 2025 to bude víc než dvě a čtvrt miliardy, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy korun. Kde vy byste na to vzali?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS PČR /SPD/
——————–
Já pevně, pevně věříme, už jsem na tuto otázku odpovídala několikrát v médiích. Dalo se právě v rámci projednávání státního rozpočtu přesunout z kapitoly podpory v nezaměstnanosti, kde ty peníze jsou, takže takto by se dalo určitě a pan ministr, jako když si říká sociální svědomí této vlády, tak by jednoznačně měl více bojovat právě za rodiny s dětmi.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Pane místopředsedo Samku, způsob zvyšování rodičovského příspěvku jedním z důsledků úspor v rámci tzv. konsolidačního balíčku, kvůli kterému jste v pondělí jako odboráři stávkovali. Vy chystáte další protesty?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ale naším prvním požadavkem bylo, a ten důvod, proč se protestovalo, bylo zásadní zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin. Tohle je jedna z dílčích ukázek a je to jenom ukázka neprozřetelnosti těch lidí, kteří před čtyřmi lety schválili celý souhrn daňových úprav, a když sčítáme daňové úpravy provedené v roce 20, 21, 22, tak je to 300 miliard korun ročního výpadku daňových příjmů státu. Čili v situaci, kdy už bylo nakročeno do velmi špatné ekonomické situace, v této době se rozhodly tehdejší dominantní strany vládní i opoziční, schválit prostě daňové úpravy, kterými podřízly ekonomiku této země.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Promiňte, to je argumentace, kterou od vás slýcháváte už uplynulé dva roky, ale teď mi odpovězte, prosím, na tu otázku, protože v pondělí vás čeká první jednání tripartity po protestu, po té stávce, která se uskutečnila toto pondělí, ptám se, jaké budou vaše další požadavky?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Další požadavky, naše požadavky jsou setrvale stejné. My říkáme, dejte do pořádku jako prvořadou věc veřejné finance tím, že budete bojovat s inflací a podpoříte ekonomický růst, protože v tom se shodují ekonomové všech barev a chutí a zápachu, že jestliže podpoříte ekonomický růst, tak ekonomický růst má v sobě to kouzlo, že výrazně zlepšuje situaci veřejných financí. Samozřejmě dnes i provládní ekonomové, poslouchal jsem média za poslední týden dostatečně, i provládní ekonomové říkají, my se nevyhneme návratu některých daní, protože se ukázalo, že společnost jako celek, a to je výraz toho protestu, společnost jako celek nehodlá snášet to, že bude upadat školství, bude upadat zdravotnictví, budou upadat i sociální systémy jenom z důvodu, že jsme si předtím podřízli příjmovou stranu státního rozpočtu.

Václav Moravec, moderátor
——————–
A to pro vás bude klíčové v pondělí na jednání tripartity?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Je to jeden z těch hlavních momentů, protože i ty další témata, který jsme tam měli, který jsme řekli, což se týká nakonec i části té důchodové problematiky, ale poklesu reálných mezd a platů, vždyť třeba Evropská odborová konfederace dala dohromady statistiku, pokles a tady se, když se podíváme, změna reálných mezd v roce 23, Česká republika jednoznačně vede -4,6. Všechny ostatní evropské země, ty významné se pohybují nepatrně, plus minus o 3 % méně pod námi a změna reálných zisků, Česká republika 5,4 plus, to znamená, je tu 10procentní diferenciál mezi poklesem reálných mezd na straně jedné a mezi růstem zisků na straně druhé. A na těchto ziscích se naši zaměstnanci nepodílí, takže nedivme se frustraci veřejnosti, když ona toto vidí, média jí o tom referují, říkají – zisky rostou a oni jsou konfrontováni tím, že jejich reálné mzdy se stále propadají.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Pane vicepremiére.

Marian JUREČKA,
——————–
Já si dovolím poznamenat ještě také do kontextu podpory rodičů a rodin, je potřeba tady také připomenout to, že tady díky lidovcům se podařilo vůbec zavést systém slev na manžela, manželku a na děti. My jsme před několika lety prosadili ještě i to odstupňování té výše slevy, nejenom na to první, ale na to druhé, třetí ta sleva narůstá progresivně, poměrně významně a po, před více než třemi lety se nám podařilo na náš návrh odstropovat to, že vlastně ten strop a ten daňový bonus byl na těch 60 tisících korunách a několika drobných. A dneska ten pracující rodič, který má 5, 6, 7 dětí a pracuje, tak dneska si ten bonus může vyčerpat úplně celý. Tak já jenom chci dát do kontextu to, že toto je další nástroj velmi efektivní podpory rodičů, který tady je a který v posledních letech díky lidovcům byl výrazně rozšířen. A myslím, že to je jeden z nejlepších nástrojů, kdy vlastně motivuji a podporuji pracujícího rodiče, legálně pracujícího rodiče v tom daňovém systému.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Pane vicepremiére, když jste slyšel požadavky, které zazní v pondělí na tripartitě, počítáte s tím, že když nevstoupíte s odbory do té diskuze, protože jasně říkají, že s nimi nediskutujete o těch připomínkách, které tady znovu zopakoval pan místopředseda Samek, tak ty protesty, které jsme viděli v pondělí, budou pokračovat.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Podívejte, já nemohu souhlasit s tím, co zaznívá jako ze strany odborů, že s nimi nevedeme debatu a nediskutujeme. Já jsem v letošním roce měl 10 jednání se zástupci odborů jako ministr práce a sociálních věcí, tripartity byly čtyři do prázdnin, pátá byla po prázdninách, šestou máme naplánovanou teď. Tripartity běží intenzitou, která tady v minulosti třeba nebyla tak úplně běžná, a běží nad rámec toho, co ukládají pravidla tripartity, to si takto řekněme, ať jsou nějaká fakta shrnuta pro diváky. Já sám v pondělí jsem nabídl odborům jednání, na závěr demonstrace jsem přišel, diskutoval jsem s těmi lidmi, kteří tam byli, vnímám to, co říkají ti lidé, vnímám jejich obavy, vnímám jejich připomínky. Rozhodně ta situace pro ty, kteří dneska vaří v jídelnách, ve školách, ve zdravotnických zařízeních, v sociální a podobně a i jiné profese, tak na tom vůbec nejsou jednoduše a chápu, že mají výtky a připomínky a jsme připraveni, a to jsme jasně řekli, jako vláda, vyřešit lidi, kteří mají tyto nízké platy a mzdy. A pak jsou tady požadavky, které zaznívají ze strany pedagogů, ze strany, řekněme, vzdělávacího sektoru, ze strany zdravotníků nebo ze strany pracovníků v kultuře, a to jsme taky jasně řekli, i odborům jsme to řekli, že toto také jako vláda vyřešíme. A já jsem řekl, že je tady ten prostor pro to se potkat někdy v polovině ledna a tam už budeme za vládu schopni říct, kolik peněz na to máme z těch nespotřebovaných nároků toho letošního roku a kolik peněz na to dáme, abychom toto vyřešili. A toto jsme řekli zhruba před měsícem.

Václav Moravec, moderátor
——————–
A vy neočekáváte u zítřejší tripartity průlom?

Marian JUREČKA,
——————–
Já to dopovím, to není tak, že my bychom nechtěli to řešení najít a pomoci těm lidem, to v žádném případě ne, ale prostě některé požadavky, u některých požadavků se prostě neshodujeme. Některé požadavky odbory vidí plošné zvyšování, plošné zvyšování do tarifů. My to vidíme cestou pomoci tam, kde je to nutné a smysluplné adresně, ale určitě budeme v pondělí na tripartitě jednat, máme tam body, které si myslím, že jsou dneska už také i, řekněme, posunuté, to je jeden z bodů situace ve zdravotnictví. Já tam určitě budu komentovat návrh na zvýšení minimální mzdy, který bude jeden, bych řekl, z nejvyšších v poslední době, možná ne-li vůbec za posledních 20 let, minimální mzdu zvýšíme na hodnotu zhruba 41 % vůči průměrné, což taková hodnota tady nikdy nebyla. To znamená, děláme kroky pro to, abychom podpořili ty lidi, kteří pracují právě na té úrovni těch nízkých platů a mezd, a aby tito lidé si mohli vydělat více. A transparentně jsme se dohodli na pracovní úrovni, že budeme směřovat v pětiletém výhledu k tomu, ať nastavíme systém předvídatelného transparentního růstu minimální mzdy v této zemi.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Začněme tedy u té minimální mzdy.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Já bych, já bych jenom rád zareagoval několika slovy. Pan ministr krásně mluví, já jsem to se zájmem poslouchal, ale sociální dialog opravdu nefunguje. Ministerstvo práce je lepší případ. Třeba v té oblasti pracovního práva s náma kolegyně Roučková projednává a tam debatujeme, ale v té oblasti jiné, třeba důchodové, když se budeme bavit, tam jsme byli přijati k diskuzi poté, když už se na té vládní úrovni víceméně rozhodlo, když už bylo připraveno řešení a teď už se seznamuje jenom s tím, co je a tam už ta změna je jako velmi malá možná. Takže já bych jenom …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Promiňte, pane místopředsedo, kdybyste mě nechal dokončit, tak k důchodové reformě se tady dostaneme …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, já jsem to uvedl jako téma sociálního dialogu. Sociální dialog, poslední poznámka, sociální dialog nefunguje v té části, kdy s náma jednají na tripartitě způsobem, že my si jenom řekneme své názory, my nejednáme se snahou dosáhnout kompromis. To je největší problém sociálního dialogu dnes. Je to v jedné místnosti, se míjejí názory dvou stran a jen velmi málokdy se potkáme na kompromisním řešení, na kterém bychom se shodli. To je z mé strany vše.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Chtěl jsem položit otázku, která se týká té minimální mzdy, ať nejdříve držíme platové ohodnocení ve školství a ve zdravotnictví a minimální mzda. V pondělí se právě bude jednat o minimální mzdě, naposledy minimální mzda vzrostla letos v lednu o 1 100 Kč na 17 300 Kč. Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo dva návrhy růstu na 18 900 a na 19 400. Shoda tradičně nepanuje mezi odboráři a zástupci firem. Odbory požadují ještě rychlejší navýšení na 19 500 Kč, zaměstnavatelé navrhují zvýšení nižší na 18 300 Kč. Pane vicepremiére, když jste předložili dva návrhy, vy nakonec, protože je zjevné, že se v pondělí odboráři se zaměstnavateli nedohodnou, které z těch dvou variant vy dáte zítra zelenou?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem předložil dvě varianty minimální mzdy a možná jenom pod dám poznámku. Je mnoho zemí v Evropě, kde do toho rozhodnutí o tom, jak má být, jaká má být výše minimální mzdy, vůbec vláda nevstupuje. Jsou země, kde desítky let do toho vláda nevstoupila a kde se musely mezi sebou zaměstnavatelé a odbory dohodnout na tom, co je únosné pro tu ekonomiku, pro zaměstnavatele, protože to je rozhodnutí, kdy to v zásadě neplatí vláda až na několik desítek tisíc lidí, řekněme, v tom platovém sektoru. To je rozhodnutí, kdy to platí ti zaměstnavatelé, ale budiž, takovouto úroveň sociálního dialogu u nás nemáme, takže u nás se ve finále vždycky o tom musí rozhodovat vláda. Já jsem dal dva návrhy a pro diváka vysvětlím ten kontext. Já jsem řekl …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Promiňte, to jsem tady vysvětloval. Pojďte mi odpovědět. Zatím …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Důležité je, nikdo z vás nechce rovnou odpovědět na otázku, které z těch dvou variant, já se omlouvám, které z těch dvou variant vy dáte zítra zelenou, zněla …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Tu vyšší pan ministr nechce říct.

Marian JUREČKA,
——————–
Počkejte, počkejte, počkejte, ne, ne. Tady je důležité v tom, počkejte, ne, ne, ne.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Paní místopředsedkyně, vidíte, jak odpovídají …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Já vám ráda odpovím.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ne, počkejte, tady je důležité to, že je tady to navázáno na ten pětiletý cyklus, ke kterému směřujeme. Jestli chceme mít do budoucna 50 % minimální mzdy vůči průměrné, nebo 45 % minimální mzdy vůči průměrné a my to v těch pěti letech postupně budeme tu minimální mzdu k těm cílům navrhovat.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Na těch 50, abychom si …

Marian JUREČKA,
——————–
Já to jenom říkám pro ten kontext. Já jsem jasně opakovaně veřejně řekl, že já podporuju variantu zvýšení minimální mzdy na 50 % vůči průměrné.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Tady jsme ve shodě.

Marian JUREČKA,
——————–
Ale za předpokladu zrušení úplně zaručených mezd. Nicméně v připomínkovém řízení, v tento okamžik připomínkové řízení, většina připomínkových míst říká -chceme 45 % a ponechat čtyři stupně v rámci tzv. zaručených mezd. A o tom budeme zítra jednat a o tom bude vláda jednat za 14 dní.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ke které variantě se tedy přikloníte, abych se dočkal, kladu to otázku potřetí a naprosto …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem řekl, já jasně i veřejně, jasně i veřejně řekl, že pro mě je preferovaná varianta těch 50 %, většina …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ale připomínkové řízení je v /nesrozumitelné/, proto se ptám.

Marian JUREČKA,
——————–
A většina, a většina v tom připomínkovém řízení i většina v rámci koalice se kloní k variantě 45 %, tudíž si troufnu říct, pokud se nestane zítra zázrak a zaměstnavatelé nám neřeknou, s odbory se dohodneme na něčím jiném, takže vláda s 90% pravděpodobností schválí variantu 45 %.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Tedy 18 000.

Marian JUREČKA,
——————–
O 1 600 Kč, o víc jak 9 % nárůst minimální mzdy meziročně na hodnotu 41,1 % vůči průměrné.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Takže to bude těch 18 900?

Marian JUREČKA,
——————–
Ano.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Čili dál bude klesat reálná úroveň české minimální mzdy a zůstaneme na chvostu evropských zemí. To je cena za …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Promiňte, dáma se dostat teď ke slovu.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
Ano, ano, děkuji vám, pánové. Já se tady kloním jednoznačně k variantě nyní, aby se zvýšila minimální mzda o ten návrh o 2 100 Kč s tím, aby se konečně zavedl automatický valorizační mechanismus zvyšování minimální mzdy, protože skutečně v naší zemi tyto dlouhodobé rozepře mezi zaměstnavateli a zaměstnanci jsou nekonečné a nemyslím si, že by to se vůbec v dalších letech mělo jakkoliv změnit. To, kdyby se zavedl automatický valorizační mechanismus, tak tady bude předvídatelnost jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. Co se týká rušení zaručených mezd, tak tady jsem zásadně v tomto proti. V čem jsme ale připraveni k jednoznačné diskuzi, je to, že by se snížily ty stupně zaručených mezd na nižší částku.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ano, tady před námi je návrh zákona, se kterým přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy novela zákoníku práce, protože minimální mzdu definuje zákoník práce jako nejnižší přípustnou mzdu, která se týká všech profesí a odborů. Když vicepremiér Marian Jurečka řekl, že zítra, respektive na vládu předloží ten návrh 18 900, jste schopni se aspoň shodnout v té novele zákoníku práce, která se minimální mzdy týká, pane místopředsedo Samku?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
No, nejsme, protože znovu opakuju, je to cesta k reálnému propadu, je to pokračování v tom, v té politice levné práce v České republice a jedním z nástrojů, kterým můžete tlačit celý mzdový systém vzhůru, je minimální mzda a druhým zaručené mzdové tarify. To jsou nástroje, které, když budete adekvátně zvyšovat, tak nám mohou pomoci dostat se z té pasti levné práce, která je tím českým problémem, který potom může za to, že jsou nedostatečné i životní náklady, hrazení životních nákladů ve většině domácností, protože ty mzdy se drží nepřiměřeně nízko a přitom, jak tady znovu ukazuju, zisky společností tomu odpovídají, produktivita práce tomu odpovídá, čili nic ekonomicky nebrání tomu, aby mzdy rostly rychleji.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Pane vicepremiére, to rozevírání, o němž mluví pan místopředseda Samek, když nakonec půjdete na tu nižší částku navýšení minimální mzdy kvůli většině připomínek v rámci připomínkového řízení k tomu kroku, který se týká růstu minimální mzdy, která je zaručena v zákoníku práce. Tak jak předejdete tomu dalšímu rozevírání, o němž mluví pan místopředseda Samek?

Marian JUREČKA,
——————–
Já s panem místopředsedou nemohu souhlasit. On moc dobře ví, že tady by dlouhé roky stav, kdy minimální mzda vůči průměrné mzdě byla na hodnotách kolem 35 %. Dneska jsme na hodnotě přes 40 % a směřujeme k hodnotě 40, 45 % minimální mzda vůči průměrné.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ale ekonomicky nám nic nebrání, abysme zvedli více.

Marian JUREČKA,
——————–
Ale my víme, my víme, že v příštích měsících začne znovu růst i reálných mezd, to víme. Zhruba šestý měsíc se nám zastavil meziměsíční růst inflace, to znamená s únorem, kdy budeme my poslední měsíc, ten leden, který nám ještě bude dělat meziroční rozdíl, tak budeme se po únoru příštího roku dostávat na meziroční inflaci, tak, jak i predikuje Česká národní banka, někde mezi 2,5–3 procenty.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, ne, už predikuje …

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Takže toto je stav, který bude znamenat zlepšení v těch příštích měsících, ale znovu říkám, my jsme měli zhruba 15 let situaci, kdy minimální mzda byla kolem 35, 38 %. My jdeme k hodnotě 45 %. A já znovu říkám, ještě k těm zaručeným mzdám dám poznámku, za mě, já si myslím, že v těch zaručených mzdách, protože to mnoho lidí vůbec neví, máme dneska od toho čtvrtého stupně výše i profese, které jsou logicky navázány na vysokoškolské vzdělání. Osobně si myslím, že člověk, který má vysokoškolský diplom, tak má být na trhu práce schopen o výše své mzdy či platu být schopen jednat tak, aby si dokázal vyjednat dobré a důstojné podmínky na pracovním trhu, obzvláště v době, kdy takto je nízká nezaměstnanost jako dnes. To znamená přistoupit k redukci těch stupňů, vy jste to řekla trošku jinak, já jsem v tom návrhu říkal, že by to bylo nikoliv osm, ale byly by to čtyři stupně, je do určité míry logické a musíme si uvědomit, že to zvyšování té minimální mzdy je provázáno s tou zaručenou a my musíme dávat taky pozor na to, abychom to neudělali tak, že v ten okamžik to také může znamenat, že některé firmy prostě řeknou, my už to neuplatíme a začneme ty lidi propouštět, takže to je potřeba jako opravdu toto rozumně a citlivě mezi sebou vyvažovat.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
Tady bych vám možná ještě ráda také připomněla, že s posledním zvyšováním minimální mzdy jste zvedli pouze první a poslední stupeň, což bylo taky špatně.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Ano, ale bylo to …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, SPD/
——————–
Protože mezi tím druhým a posledním stupněm, tak tam máte profese jako školník a podobně. Takže …

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
A bylo to navázáno na to, že také v tom daném roce, v loňském roce se rozhodlo o zvýšení tarifů, to znamená, tyto profese, které vy zmiňujete, byly v ten okamžik pokryty i zvýšení těch tarifů.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Paní místopředsedkyně, v Poslanecké sněmovně je zásadní novela opět zákoníku práce, která souvisí s přesčasy především ve zdravotnictví. V tomto týdnu jsme se od vlády dozvěděli, respektive od premiéra, že dohodl kompromis se Sdružením mladých lékařů, respektive viceprezidentem České lékařské komory, ale zároveň se ta dohoda drolí a ukazuje se, že lékaři v těch protestech dál pokračují a nestahují výpovědi z přesčasů. Počítala jste s tím, že ta novela, na které se dohodl pan vicepremiér Jurečka s panem vicepremiérem Válkem, tak tu situaci ve zdravotnictví uklidní?

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS PČR /SPD/
——————–
Nemyslím si, že by tato novela ji měla uklidnit. Byl to krok, který byl nutný udělat k tomu, aby se ta situace ještě nadále nezhoršovala a nevyhrocovala. Já tomu naprosto rozumím, protože situace ve zdravotnictví je špatná dlouhodobě a dlouhodobě se lékaři odvolávají a říkají, co je potřeba udělat a ty jednání vedou, ale bohužel nikdo je do této doby vůbec nechtěl slyšet. Takže …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Promiňte, ministerstvo zdravotnictví s nimi jednalo víc než čtvrt roku.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Ale nebyly tam, nebyly tam žádné dohody, vůbec žádné dohody tam nebyly. Takže výsledek, výsledek …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Výsledkem toho, výsledkem bylo, že jim protáhli dobrovolné přesčasy. To jenom, aby …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
A výsledek, výsledek toho je, že začali dávat výpovědi hromadně z přesčasů, takže se připojili k protestu. Je to naprosto nehorázné. Tohle to je situace, která se děje, protože tady hazardujeme se zdravím všech našich občanů.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Pane vicepremiére, jak dusno je teď ve vládní koalici v souvislosti s tím, že TOP 09 a její někdejší předseda Miroslav Kalousek vnímá tu situaci tak, že premiér Petr Fiala hodil v týdnu přes palubu ministra zdravotnictví, vicepremiéra Vlastimila Válka s tím, že ale i po té dohodě s premiérem nejsou ty výpovědi z přesčasů stahovány?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já bych to uvedl na pravou míru. My od září, já jsem u části z těch jednání byl osobně, tam, kde se to týkalo právě problematiky zákoníku práce. Tak ta jednání vedeme, je tady komunikace mezi členy vlády, mezi ministrem zdravotnictví a ostatními členy vlády, předsedy koaličních stran, včetně premiéra. To jednání tento týden vím, že dopředu pan premiér se bavil s panem ministrem zdravotnictví, jaké představy o těch možných podmínkách, o tom, co navrhoval pan ministr zdravotnictví, jaké byly, jaké jsou, jaké mohou být reálně naplnitelné.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Jinými slovy, ta premiérova dohoda s mladými lékaři byla nebo s Českou lékařskou komorou byla ve shodě s Vlastimilem Válkem?

Marian JUREČKA,
——————–
Já mám informace, že rozhodně s ním byla konzultovaná a že ještě i z toho jednání pan premiér panu ministru zdravotnictví telefonoval a jasně také ve čtvrtek zaznělo, že se pan premiér dohodl na podmínkách, které je potřeba dofinalizovat do těch konkrétních technických kroků, jak se zavážou ty finanční prostředky, které byly přislíbeny i panem premiérem do toho, aby se promítly do zvýšení těch konkrétních platů či mezd těch daných lékařů.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ale několik dnů poté se, promiňte, ale několik dní …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Toto se odehrálo ve čtvrtek, toto se odehrálo ve čtvrtek.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Jestli to chápu ale správně, tak v sobotu se dozvídáme, že ty peníze stejně pojišťovny nemají, že to půjde na dluh, jinými slovy, ta dohoda padá?

Marian JUREČKA,
——————–
Ne, celou dobu se bavíme o penězích, které mohou pokrýt zdravotní pojišťovny s tím, že tento týden, který nás bude čekat, je potřeba, aby se potom dospecifikovaly ty technické kroky, jak se tyto věci zajistí.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Vy tedy počítáte s tím, že v příštím týdnu dojde k tomu stahování výpovědí z přesčasů?

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Já předpokládám, že se dokážeme na tomto dohodnout a jenom dám poznámku, protože to se zas týká potom i mého rezortu, že se také dohodli, že uděláme vstřícné kroky v navazující novele zákoníku práce, abychom řešili třeba i to předatestační volno, abychom se vrátili k otázkám přesčasů, abychom to navázali případně na kolektivní vyjednávání, tak, jak to požadují třeba i zástupci odborů. To jsou věci, na který jsme připraveni se dohodnout. Tato novela, která proběhla tento týden, ta byla minimalistická, řeklo se, tady se udělaly ty nejzásadnější věci, aby byla stihnutá účinnost od 1. ledna, což jsme udělali a což se stane a ty další věci v oblasti zdravotnictví se dopracují v té následující novele. Ale jenom …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Tu chcete předložit kdy?

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
A tu já počítám, že předložíme někdy na přelomu ledna, února, ale jenom, ať jsme zase korektní, řekněme si na rovinu, no, ty problémy, o kterých se teď tady bavíme v souvislosti s protestem lékařů, to nejsou problémy, které se tady objevily za poslední půlrok, rok nebo dva, to jsou problémy 25 let neřešeného stavu našeho zdravotnictví.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Na přelomu ledna, února tedy ta zásadnější novela zákoníku práce, která se bude, paní místopředsedkyně, týkat i zdravotnictví v té plné šíři, nikoliv ta zrychlená novela zákoníku práce, která teď míří z Poslanecké sněmovny do Senátu. Vy ty změny, o nichž mluvil Marian Jurečka jako opozice, podpoříte?

Vít Samek,
——————–
Vždyť je ještě neznají. Já jenom, malá vsuvka.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Ano.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS

——————–
My si s tou paní vrchní ředitelkou Roučkovou projednáváme tři typy možných změn, které by se v té takzvané …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Týkaly zdravotnictví.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, které by se v tzv. flexibilizační novele, o které hovoří pan ministr, měly objevit, nic takového tam zatím není. Takže já věřím, že pan ministr to tam rychle dodá.

moderátor
——————–
Ne, ty se týkají … Teď se omlouvám, teď jsem se ztratil v těch novelách.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Toto je novelizace, která se připravuje pro rok 2025. A já se bavím o změnách ve zdravotnictví, které navážeme na tu novelu, která se týká té pravidelné předvídatelné valorizace minimální mzdy, o které jsme tady hovořili asi před pěti minutami.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Takže ještě další … Aha, musíme si ujasnit, my jsme ve změti řady novel, kdy v té novele, na kterou jsme měli krásnou společenskou dohodu, že do ní zasahovat nebudeme, tam vládní poslanec do toho zasáhl, způsobil to peklo, které vidíme. Teď budeme …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
U jednání zdravotního výboru, kde se na tom shodli všichni poslanci.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
… další novelou vracet toto peklo do stavu předtím. Mezitím pracujeme …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Ale pozor, tam to není pravda, protože …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ale tam jste to podpořili i vy jako SPD, paní místopředsedkyně.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Ano, ale my jsme, my jsme dostali informace, a to je potřeba zdůraznit, že je to právě projednáno jak s mladými lékaři, tak s ostatními lékařskými asociacemi.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Nebylo.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Takže na základě …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Musíte si informace ověřovat, paní místopředsedkyně.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Máte, máte pravdu.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Vy jste si je neověřili, proto jste pro to hlasovali.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
Byla tady, byla tady shoda na tom, že takto to ti lékaři chtějí. V tom případě jsme neměli důvod tuto novelu nepodpořit, ale potom, když se to vrátilo ze Senátu, tak už jsme to nepodpořili, na ty chyby jsme okamžitě upozorňovali, že tam ta dohoda nepadla. Takže to není úplně jakoby pravdou a byli jsme uvedeni všichni v omyl.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Tedy jedna novela půjde na přelomu ledna, února, která se bude týkat, takže jsem to pochopil správně, pane vicepremiére, která se bude týkat zdravotnictví a té situace.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Valorizace, pravidelné valorizace minimální mzdy.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ta bude, ta bude v té …

Marian JUREČKA,
——————–
To je jedna novelizace zákoníku práce, kterou jsme připravovali na podmínky pravidelné valorizace minimální mzdy. K tomu přidáme na základě té aktuální situace, po dohodě z těch jednání, k tomu přidáme ty věci, které se týkají zdravotnictví, tak, jak jsme se dohodli, a pak běží větší novelizace, které, já říkám flexibilní novela zákoníku práce, která bude potom následně platná od 1. 1. 2020.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Pane redaktore, tomu nemůžete rozumět. Já jsem teď třeba se dozvěděl, že v té novele, kterou jsme projednali, ke které jsme dali řádně připomínky, že se tam dostanou teď ti zdravotníci, to jsme ovšem neprojednávali.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Protože to je …

Václav Moravec, moderátor
——————–
A to budete, a to budete projednávat na, v pondělí na tripartitě?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, ne, ne, tohle ne, tohle se, teď se na tom pan ministr a s jedním, druhým domluvěj, vytvoří nějaký dodatek do novely, kterou jsme v mezirezortním připomínkovém řízení projednávali. Nevím, jestli to s námi ještě projednáte.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Samozřejmě, že to projednáno bude … Podívejte se …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
Já na to musím, pane redaktore, také reagovat.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Budete záhy. Pan ministr odpoví na to, kolik máme těch novel.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Teď jsou v běhu minimálně …

moderátor
——————–
Dvě.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Ne, minimálně už tři.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Celkově máme za sebou tuhle sněmovní, která tento týden odešla do Senátu.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Ano.

Marian JUREČKA,
——————–
Pak nás čeká druhá, která bude …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Na přelomu února.

Marian JUREČKA, KDU-ČSL/
——————–
… zdravotní věci a minimální mzdu a bude třetí ta flexibilní. Ale já, dívejte se, ale já reaguju na to …

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Kritizovala se dřív, kolik je novelizací.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Počkejte, ale to množství novel také vzniká kvůli požadavkům odborů.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Ne, ne, ne, tady to vzniká díky tomu, že nejdřív něco uděláme, pak to vracíme zpátky.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Ne, počkejte, pane místopředsedo, toto je ale opravdu na základě akutní a myslím si, že do určité míry velmi oprávněných požadavků ze strany zdravotníků, lékařů, ale i odborů.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
My nepochybujeme.

Marian JUREČKA,  ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem s některými vašimi kolegy z odborů mluvil, a ti říkali, my bychom byli rádi ať se některé věci vrátí, ať se tam opřou o kolektivní vyjednávání a dejte je tam, takže já vycházím vstříc i tomu, co říká ta praxe.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Vy jste, paní místopředsedkyně, teď slyšela, co bude v té lednově únorové novele, kde se tedy spojí minimální mzda s těmi lékařskými požadavky, aby došlo ke stahování těch výpovědí z přesčasů.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
Tak my jsme toto novelu v tuto chvíli neviděli, ale co se týká té minimální mzdy, tak my určitě podpoříme automatický valorizační mechanismus. Chtěli bychom, aby nyní minimální mzda stoupla, aktuálně by byla na 45 %, v dalším roce například na 47,5 %. A náš cílový stav je, aby bylo 50 % minimální mzdy. Co se týká té zdravotní …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Tady se ale shodujete.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Všichni tři a je to dobrý, pan ministr taky a já mu gratuluju.

Marian JUREČKA,, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Toto tempo, kdybyste ho řekla tak, jak to řekla, tak to tempo by firmy nedaly jako z roku na rok na 45 %, to by jako pro ty firmy …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Pane ministře, …

Marian JUREČKA, KDU-ČSL/
——————–
A to je jenom poznámka pod čarou, jo.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
My musíme …, my musíme …

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Pane ministře, při propadu reálných mezd …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Nechte jenom odpovědět dámu, pánové.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Ale zisky mají, to je jasně doloženo.

moderátor
——————–
Pane místopředsedo, nechte domluvit paní místopředsedkyni.

Vít Samek, ČMKOS
——————–
Musíte vidět ta čísla, když …

moderátor
——————–
Paní místopředsedkyně …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Já jsem trpělivá, pane doktore.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ale vidíte, také jsem trpělivý, takže pánové vás nechají domluvit.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS PČR /SPD/
——————–
Děkuji vám. Co se týká té zdravotní části, tak tam to určitě budeme diskutovat s kolegy ze zdravotního výboru, kteří se tomu dlouhodobě věnují, koneckonců nedávno tady byla moje kolegyně Iveta Štefanová. Takže tam na základě těch požadavků se k tomu potom následně vyjádříme. Co se týká ale zákoníku práce a té flexibility práce, tak tady pan ministr nás oslovil, abysme dali nějaké připomínky.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Podnět.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Takže, podněty, ale právě, že děkuju za to, připomínky v tuto chvíli nemáme mít k čemu, protože neznáme, co se tam bude odvíjet a pan ministr mi shodou okolností odpověděl, že zatím v tuto chvíli neví, kde to je a že si máme promluvit s paní ředitelkou Roučkovou. Takže já opravdu nevím, co tam, co ta novela bude obsahovat.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ne, počkejte, já to vysvětlím, ať je to korektně. Já jsem řekl, že chystáme větší novelizaci zákoníku práce s cílem zvýšit flexibilitu. A požádal jsem sociální partnery i opozici, což se běžně neděje, ať dají na začátku té debaty podněty, co by oni si představovali za ty návrhy, to znamená, nebyly připomínky ke konkrétním materiálu, ale ještě předtím, než ten materiál vznikne, jsem požádal, dejte za vás, za vaše experty podněty k tomu, jak to z vašeho úhlu pohledu upravit, takže to mně přijde jako, jako …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Musíte dát tedy své podněty.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, /SPD/
——————–
Ale my musíme vědět, čeho se to konkrétně bude týkat, co ministerstvo plánuje.

Marian JUREČKA,
——————–
A dám vám to rád, dám vám to rád potom k připomínkám, to byl ten druhý krok.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Kolegyně, …

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Pane ministře, takhle to nefunguje. Vy musíte …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Já vám řeknu pohled náš.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Vy, vy jste, vy jste ve vládě.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Počkejte, ale, paní místopředsedkyně, …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Excelentní vstřícný dialog.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Jaký dialog?

Václav Moravec, moderátor
——————–
Ale vy pak zase říkáte, když vám dá ministerstvo nějaký návrh, že vás staví před hotovou věc.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, SPD/
——————–
Tak já bych byla ráda, abysme věděli, čeho konkrétně se budou ty změny týkat.

Václav Moravec, moderátor
——————–
Flexibility jsem pochopil.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS PČR /SPD/
——————–
Flexibility. To je, dobře, dobře, je to širší pojem, ale dobře.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, kolegyně, v tuto chvíli se zpracovaly tři barevně odlišené tabulky zelené, oranžové, červené, ty, které by byly dobré, ty, které by byly méně dobré a ty, které jsou nepřijatelné a vznikly tak, že to jsou …

Václav Moravec, moderátor
——————–
To jsou tabulky čí?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ministerstev.

Václav Moravec, moderátor
——————–
A tu jste dostali?

Marian JUREČKA,
——————–
Na základě všech došlých, počkejte, na základě všech …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Zatím prosím vás, zatím je to …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Počkejte, na základě všech, vážně, …

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ano, je to na základě čehokoliv, co kdy přišlo.

Marian JUREČKA,
——————–
Na základě všech připomínek, které dosud došly a je to velmi korektní přístup, jak takovouto klíčovou novelizaci naší legislativy zpracováváme.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, já nekritizuju ten způsob, jenom, že to nemá …

Marian JUREČKA,
——————–
Já nevím, co k tomu máte.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, nemá to zatím jednotící lajnu, tam je, skutečně bylo sebráno vše, co se zatím kdy objevilo, a to bylo rozděleno do tří skupinek. My jsme projednali ty první zelené, pane ministře, nebudete mít radost, není velká shoda ani na těch zelených, natož na těch oranžových.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Pane místopředsedo, uvidíme.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Tady bude velká neshoda.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ale já jsem vám dal prostor k tomu, aby všichni relevantní partneři včetně opozice opravdu přinesli podněty, co chtějí upravit v novele …

Václav Moravec, moderátor
——————–
Paní místopředsedkyně, ale nemá zelenou, oranžovou, červenou?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Ne, to byla pracovní …

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
No, samozřejmě ji dostanou taktéž potom.

moderátor
——————–
Tak.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS PČR /SPD/
——————–
A, a bude někdo ty připomínky číst?

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
A prochází pracovní skupinkou.

Lucie ŠAFRÁNKOVÁ,
——————–
Nebo naše podněty?

Marian JUREČKA,
——————–
Samozřejmě, že čteme, samozřejmě, že čteme.

ČT

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.