Bez invalidního vozíku ujde sotva pár kroků. Na příspěvek na auto ale nárok nemá  

Bez invalidního vozíku ujde sotva pár kroků a je tak zcela odkázán na svou matku. Podali si žádost o příspěvek na auto, a přesto neuspěli. Jak je to možné?

NOVA – Střepiny
——————–
Je to péče 24 hodin denně, v podstatě nonstop v pohotovosti, v noci mu měřím kyslík, abych mohla v klidu spát. Zkus tady. Zkusíš. Zkusíš stát. Ukážeš jim to?

, redaktor
——————–
Desetiletý Míša, od narození trpí nejtěžší formou spinální muskulární dystrofií a autismem. Je zcela odkázán na svou matku, která se chlapce snaží držet v co nejlepší formě. Míšův zdravotní stav se ale s přibývajícími lety začal nemilosrdně zhoršovat. Nemoc postupně vyřazuje z provozu jeho svaly a chlapec je dnes převážně odkázán na invalidní vozík, přesto podle úřadů nemá nárok na příspěvek na auto, kterým by ho jeho matka vozila k lékaři, na rehabilitace nebo do školy.

Dominika ŠIŠOLÁKOVÁ,
——————–
Podával jsem druhou žádost v březnu tohoto roku, kde výsledek byl zase záporný. Loni na narozeniny nastal velký regres, kdy vlastně neprošel ani prostor po domě. I do školy to máme 10 km s přestupem. Na hipoterapii, ergoterapii to máme těch 40 asi a k lékařům jezdíme do Brna, což je asi hodina cesty.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Míša, a to v lepších dnech, ujde maximálně 50 metrů, přesto podle posudkového lékaře se nejedná o dostatečnou vadu pohybového aparátu. Je vůbec reálné vlastně být bez auta?

Dominika ŠIŠOLÁKOVÁ,
——————–
Ne. Začátkem roku to vypadá, že půjde Míša na ortopedickou operaci, následné rehabilitace, to budou intenzivní rehabilitace, kdy budeme dojíždět denně. Nemyslitelné. Miškovi se zkracují svaly na lýtkách, což způsobuje, že jeho achilovky, jeho chodidla se kroutí, kroutí se někdy tak moc, že mu nemůžu nasadit ortézy na noc.

Jana HABERLOVÁ, primářka dětské neurologie FN Motol
——————–
Je to vzácné onemocnění, geneticky podmíněné, je zatím neléčitelné, to znamená, že se pomalu zhoršuje a tito chlapci postupně ztrácejí schopnost samostatné chůze, postupně se zhoršuje, až je chlapec zcela imobilní, takže z toho opravdu vyplývá, že není schopen samostatného přesunu na delší vzdálenosti. Je potřeba ho nějakým způsobem převážet. Takže samozřejmě z této logiky věci je zde jasný důvod k tomu, že potřebuje nějaký transport.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
V případě podání žádosti o příspěvek na auto je systém poměrně složitý. Po vyplnění potřebné dokumentace putují nejprve na Úřad práce, ten je postoupí České správě sociálního zabezpečení, rozhodnutí pak učiní posudkový lékař.

Iva MERHAUTOVÁ, ředitelka pro řízení sekce dávek, MPSV
——————–
Jsme si vědomi toho, že i ta řízení jsou zdlouhavá právě proto, že žadatel nejdříve žádá na Úřadu práce, pak ten posudek zpracovává Okresní správa sociálního zabezpečení, tak my bychom chtěli sloučit to řízení i to podávání žádosti na jedno místo. Pokud se týká přímo té žadatelky, škoda, že nevyužila všech svých jaksi možností, ona mohla se k tomu lékařskému posudku, nikoliv odvolat, ale mohla se k němu vyjádřit do 5 dnů, kdy dostala vyrozumění, a pak se mohla odvolat. V případě, že se ti lidé odvolají, tak už se dostává to odvolání na ministerstvo práce, kde jsou posudkové komise. Je vždy přizván odborník v tom oboru, to znamená v tomto případě by to byl neurolog, a může si i ten žadatel vyžádat, že chce být přítomen, že chce být vyšetřen.

Jana HABERLOVÁ, primářka dětské neurologie FN Motol
——————–
Podmínky k tomu, aby člověk nebo pacient splnil a mohl by mu být přiřčen tady ten jako příspěvek, jsou někdy nastaveny vlastně z pohledu té nemoci nelogicky.

Jitka REINELTOVÁ, ředitelka Parent projekt
——————–
A co my vnímáme jako velký problém, je rozdílné posuzování napříč kraji, že opravdu jako dítě, které je ve stejném stavu v jednom kraji jako dítě ve stejném stavu v druhém kraji a jedno dítě dostane automaticky a druhému dítěti je zamítnuto. Může se obrátit na nás a sociální pracovnice, která má opravdu zkušenosti a ví, co je vhodné napsat a pohybuje se v té oblasti, tak pomůže klientovi sepsat odvolání.

Martin HLAVÁČEK, redaktor
——————–
Paní Dominika sice odvolání na zamítnutou žádost nepodala, po našem natáčení se ale rozhodla podat právě se sociálními pracovníky žádost novou a věří, že tentokrát bude úspěšná.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.