Ve Středočeské vědecké knihovně se konal osvětový den Cesta do slepecké duše

foto: Deyvid / stock.xchng

V polovině listopadu otevřela Středočeská vědecká knihovna v Kladně své brány a přivítala návštěvníky během osvětové akce, která příchozím přiblížila, jak žijí lidé se zrakovým postižením a jaké příležitosti i překážky jim svět kolem nás staví do cesty.

S několika významnými organizacemi s působností v našem regionu a v Praze připravila knihovna interaktivní multidisciplinární den, kde si na své přišly nejen děti a mládež, ale také například i pedagogové či umělci. Představily se zde SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, z.s.), Tyfloservis, o.p.s., Tyflocentrum, Mateřská škola Brejličky, občanské sdružení Vide Manibus a Neviditelná výstava.

Návštěvníci si ve velké studovně mohli díky Neviditelné výstavě vyzkoušet, jaký je život po tmě a otestovat svůj sluch čich i hmat. Se zakrytýma očima tak procházeli labyrintem pouze za pomoci slepecké hole, očichávali lahvičky s kořením nebo skládali dřevěnou skládačku. Dozvěděli se také něco o Braillově bodovém písmu a na speciálním psacím stroji si mohli toto písmo zkusit i napsat.

V malé studovně představil SONS pomůcky, které zrakově postižení používají v běžném životě a přiblížil tak veřejnosti život zrakově postižených ve své každodennosti. MŠ Brejličky poskytla ukázku haptických pomůcek, her a hraček, které ve svém zařízení používají při práci se zrakově postiženými dětmi.

Půjčovna se zaplnila haptickými obrazy a orientačními plány z dílny občanského sdružení Vide Manibus, které formou reliéfní grafiky vytváří haptická zobrazení pro nevidomé a slabozraké. Zástupci sdružení Zuzana Landsingerová a David Linek zde představili svou práci a pohovořili o procesu tvorby hmatových reliéfů.

Celodenní akci uzavřela panelová diskuze na téma Raná péče a život nevidomých a zrakově postižených v dospělosti. Diskuze se zúčastnili bývalý žák MŠ Brejličky Ladislav Kučera, předseda SONS Kladno Antonín Bozděch, nevidomý zvukař a průvodce Neviditelné výstavy Ondřej Lusk a speciální pedagožka, ředitelka Speciálně pedagogického centra pro zrakově postižené Mgr. Jana Kulštrunková.

Kristýna Froňková

Kladenský deník

https://kladensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.