Jak žádat o městský byt

Dotaz:

Existuje jednotný vzor pro přidělení městského bytu, a jaké jsou podmínky pro jeho získání ?

Odpověď:
Jednotný vzor žádosti o přidělení městského bytu neexistuje. Obce i města si sama stanoví pravidla, na základě kterých své byty přidělují. Existuje též několik druhů bytů, které mohou mít města či obce ve svém vlastnictví. Může jít o klasické byty, které jsou pronajímány za tržní nájem. Dále může jít o byty v domě s pečovatelskou službou, které jsou určeny pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Některá města a obce mají ve svém bytovém fondu také bezbariérové byty.

Doporučuji Vám, obrátit se na sociální odbor města či obce, kde hodláte o přidělení bytu žádat. Je možné obrátit se na sociální odbor, obecný úřad nebo na odbor, který má zde nastarosti přidělování městských a obecných bytů. Pokud jde o žadatele se zdravotním postižením, bude městu či obci dokládat zejména zprávu o jeho zdravotním stavu, kopii rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu a příspěvku na péči a další požadované dokumenty.
K žádosti se též obecně dokládá potvrzení o bezdlužnosti vůči městu. Pravidla přidělování městkých bytů by měla být k dispozici na webových stránkách konkrétní obce – konkrétního města.

Bc. Václav Smíšek
redakce invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.