Podpora samoživitelů  

ilustrační foto: stock.xchng

 
V Česku je zhruba půl milionu neúplných rodin s dětmi. Právě o možnostech jejich podpory teď diskutovali zástupci státu, obcí a neziskových organizací. Akce se účastnila i manželka prezidenta Eva Pavlová, podle které samoživitelé často nevědí, kam se pro pomoc obrátit.

ČT 1 – Události
——————–
Sám vychovává šestiletou dceru. Manželku Petra Kutiny srazilo před necelým rokem auto a od té doby leží v nemocnici ve vegetativním stavu. Kromě ztráty ženy tak přišla rodina i o jeden z příjmů.

Petr Kutina, otec
——————–
Často marodí a v podstatě u nás to funguje tak, že Eliška jde do školy na tři čtyři dny a potom jí mám tejden, 14 dní doma.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Předchozí práci, kde měl dvanáctihodinové směny, musel opustit. Novou, kde by získal zkrácený úvazek, se mu ale sehnat nedaří. Vláda se přitom snaží tuto formu zaměstnávání zvýhodnit.

Kamila Hejnák Vlčková, oddělení koncepce rodinné politiky, MPSV
——————–
Je tam sleva 5 % na pojistné u osob, které jsou pečující.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Na problémy samoživitelů se snaží upozorňovat i manželka prezidenta Eva Pavlová. Sama s tím má z minulosti zkušenosti.

Eva Pavlová, manželka prezidenta
——————–
Chceme udělat nějaký rozcestník, něco takového, kde to bude jednodušší, aby si lidé dokázali zažádat o dávky, aby to nebylo stigma.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Rodiny, které se dostanou do složité finanční situace, mohou získat například přídavky na děti, dávky na bydlení nebo příspěvek na živobytí. Rodiče, kterým jejich bývalý partner neplatí výživné, pak mohou od státu žádat i o jeho náhradu. Rodiny se snaží podporovat taky obce.

Nikol Marhounová, místostarostka Prahy 3 /Piráti/
——————–
Snažíme se rozvíjet kapacitu školských zařízení, škol, školek, dětských skupin, snažíme myslet na to, aby všechno bylo po ruce.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
A třeba pomoci zajistit i bydlení. Toho teď využívá i Petr Kutina. S dcerou žijí v bytě, který patří městské části.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.