Poradna k cukrovce

ilustrační foto: Karen Barefoot / sxc.hu

Cukrovka, ze začátku si jí nevšímáte, ale pak vás může zlomit. Diabetologové apelují, abychom rizika této nemoci, která se šíří jako epidemie, nepodceňovali. Dnes je Světový den diabetu, a proto se na cukrovku a související hypoglykemii, hyperglykemii a možné dopady i na srdce zaměříme detailněji. pozvání ČRo – Hradec Králové – Rádio-poradna přijala doc. Alena Šmahelová, diabetoložka Fakultní nemocnice Hradec Králové.

——————–
Mám pocit, že o diabetu mluvíme v médiích velmi často, ale na místo, aby nemocných ubývalo, tak jich přibývá, čím to je?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Přibývá a přibývá a jestli mohu hned na začátku připomenout, že máme diabetiky druhého typu, těch je nejvíce, 95 %, ze všech, ti přibývají přímo skokově a souvisí to mimochodem i se zvyšujícím se věkem, ale především s tou nesprávnou životosprávou, ale přibývá nám i pacientů, kteří mají diabetes prvního typu, to znamená v tom dětském a mladém, velmi mladém věku, čili ta cukrovka globálně. Problém je celosvětový a nás samozřejmě neminula.

moderátorka
——————–
Jen pro upřesnění diabetes prvního typu?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Je geneticky imunitní, autoimunitní. To je vlastně zaviníme. No, tak ano, nebyla bych úplně tak přísná a příkrá, přece jenom nějakou genetickou informaci si musíme nést, protože zase na druhou stranu známe pacienty nebo lidi, kteří mají nadváhu, jsou obézní a nemají cukrovku, to znamená, že tam schází ta genetická informace, která je zapotřebí k tomu, aby se u nich ta cukrovka vyvinula.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Léčba cukrovky stojí 45 miliard korun, zabírá 10 % všech prostředků ve zdravotnictví. Je to možná i tím, že je jí v posledních letech věnována opravdu velká pozornost?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Jednak je to tím, že jí je věnována pozornost, to určitě, ale ne všechny země a všechny geografické oblasti si samozřejmě mohou dovolit, a tady si dovolím říci s pýchou, tak, jak to sleduji během těch desetiletí, že Česká republika je skutečně na špici, světové špici a ať už se týká péče o diabetiky jako takové, o vyhledávání pacientů, kteří mají diabetes, ale i o poskytnutou péči a léky a samozřejmě dnes ty technologické pomůcky, které mají pacienti, jsou nesrovnatelné, lepší, než byly i třeba před 5-10 lety.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Vy jste to naznačila trošku, že cukrovka je celosvětovým problémem, tak je ten přístup mezi jednotlivými národy odlišný? My jsme tedy těmi Top, kteří tomu věnují pozornost, ale asi tady nastává nějaké sdílení informací a radíte se, jak postupovat dál.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Určitě existuje mezinárodní světová organizace IDF, která sdružuje všechny země a zabývá se problémem diabetologie. No a tady právě vidíme, že jsou rozvojové země třeba v Africe, v Asii, kde ani ta diagnostika vlastně nedospěla do, řekněme, aspoň přijatelného stadia, protože stále je tam potřeba vylepšovat a souvisí to samozřejmě s ekonomickými podmínkami především.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Našla jsem, že v léčbě cukrovky se za posledních 15 let objevilo 50 nových látek kombinací a léků, z čehož usuzuji, že to je tedy obor, který jde opravdu rychle dopředu. Mluví se o kůře z jabloně, ze které je izolován florizin Vacula. Ti mniši prý zkoušeli jestřabinu, kde co se zkouší, takže pořád se něco vymýšlí, je vymyšleno nebo je ten pohled, že se vymyslí něco, že si opravdu dáme tabletku a cukrovka zmizí?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Ona nezmizí, to je tak, že cukrovka je onemocnění, které je léčitelné dnes už právě, jak jste uvedla, tak velmi dobře a poměrně snadno, pokud pacient ovšem spolupracuje na té své léčbě, ale je stále nevyléčitelná. Neumíme ještě cukrovku úplně vyléčit, nicméně ty léky a třeba hnedka to jablíčko floryzin, o kterém jste se zmínila, tak to je skupina léků, kterou dnes sdílí s námi i diabetology i kardiologové například a nefrologové, protože to je lék na cukr, který má ale účinky i takové léčebné, že příznivě ovlivní i u pacientů, kteří nemají diabetes třeba srdeční funkci nebo ledvinnou funkci, takže v souvislosti s vývojem těch nových antidiabetických léků vidíme, že ten jejich účinek je mnohem širší, koneckonců zapadá do toho kontextu metabolických onemocnění. Cukrovka je metabolické onemocnění a jako metabolické onemocnění samozřejmě postihuje kdejaký orgán v těle.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Takže je možná dobré si uvědomit, že když člověk má cukrovku, tak s tím souvisí pak řada následných onemocnění, takže před ní nemůžeme zavírat oči.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Určitě ne a čím déle ta cukrovka trvá, tím vyšší riziko těch možných komplikací je, a to souvisí právě s tou vyšší hodnotou cukru v krvi, který poškozuje cévní stěnu, no a jak víme, tak cévy jsou všude a mohou mít za následek poškození tkání a jejich funkce, a to se týká mozku, srdce, ledvin, tepen, dolních končetin, ale i nervového systému, který nebývá tak často zmiňován, a přesto hraje velmi důležitou funkci potom při komplikacích.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
tak když se řekne hypoglykemie, co to znamená?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Hypoglykemie znamená nízkou hladinu cukru v krvi, je to nejčastější komplikace léčby cukrovky, to znamená ale, že se netýká úplně všech pacientů, protože někteří mají léky, které tu hypoglykemii nevyvolávají. Z hypoglykemie mají obavy pacienti, kteří mají inzulin, anebo dnes už je jich mnohem méně, ale léky, které zvyšovaly tvorbu vlastního inzulinu, který ten pacient měl, čili budeme hovořit v tom případě o skupině pacientů, kteří užívají inzulin. To jsou všichni diabetici prvního typu, to víme, bez toho inzulinu by nemohli být. A pak ale poměrně velká část, řekněme, kolem těch 20- 30 000 pacientů, kteří mají diabetes druhého typu a už jim selhala ta vlastní tvorba inzulinu natolik, že potřebují inzulin zvenčí. Není to teda úplně malé číslo nebo malý počet pacientů, kterých se to může týkat.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Ale je pravda, že hypoglykemii může mít i člověk, který nemá cukrovku, diabetes.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Tak tam je to trošku jinak, protože to jsou třeba sportovci, kteří nedbají na doplňování hladiny krevního cukru při nějakém vytrvalostním výkonu, to je pravda, ale tam mají obranný mechanismus, který funguje naprosto bezchybně a ten organismus včas reaguje a rychle doplní.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Poznáme člověka, který má těžkou hypoglykemii?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Určitě ano, těžká hypoglykemie většinou je taková, že ten pacient pozná sám na sobě, projevuje se třeba slabostí, hladem, s pocením, rychlou srdeční akcí, neklidem a tam on si pomůže sám, to znamená, že si vezme něco sladkého, něco, co označujeme jako krátký cukr, doporučujeme třeba Coca Colu nebo nějaký cukr, nějaké rychlé gely prodávají například teď v lékárnách, ale pak se musí ještě najíst, třeba chleba nebo rohlík, to znamená ten komplexní sacharid tak, aby si skutečně tu hladinu toho cukru v krvi doplnil na delší dobu. No a co se týče těch dalších, těžších stavů, ty zase nejsou tak úplně časté, ale týkají se pacientů, kteří už potom nerozpoznají ty takzvaně lehké hypoglykemie, to znamená, dostanou se do stavu poruchy vědomí, už si toho nejsou vědomi, už takovouto jednoduchou první pomoc nejsou schopni sami provést, a my jim potom musíme pomoci. Ten pacient může se chovat zmateně, mimochodem je to někdy problém u těch starších pacientů, kde nevíme, jestli je to problém třeba, pokud mají nějaké mentální postižení, jestli je to projev té demence, anebo působit dezorientovaně, nebo mohou potom až vědomí ztratit, křečovat, takže mohou působit třeba jako pacient s epilepsií. Ale každý by měl mít u sebe nějakou známku toho, že je diabetik, průkazku nejlépe, ideálně nějakou kartičku. No a v tom případě potom situace je jasná. Dnes už běžně nosí pacienti s sebou také glukometry, to jsou ty přístroje na změření a na změření glykemie, to znamená krevního cukru z bříška prstu, takže se můžeme přesvědčit i tímto způsobem.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Může pacient umřít na hypoglykemii?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Budu-li strašit, je to vzácné, ale třeba je to spojeno s infarktem myokardu těžkým nebo s cévní mozkovou příhodou nebo je tam hypoglykemie trvající mnoho, mnoho hodin. Tak ano, i tehdy může na hypoglykemii zemřít. Ale jsou to skutečně pacienti, nemohu říct, že by to byl běžný jev, hlavně se to těžko potom diagnostikuje, protože ti pacienti nejsou přivezeni do nemocnice jako pacienti s hypoglykemií nebo ano, ale mají ještě k tomu ten další problém, třeba akutní infarkt myokardu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Četla jsem i nějaké studie, že hypoglykemii mají i lidé, kteří pravidelně užívají alkohol, že si toho možná ani nejsou vědomi, ale že tam jsou tak výrazné skoky, že pak i tito lidé, aniž by měli cukrovku, tak vlastně mohou mít hypoglykemické záchvaty.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
No, mohou, ale tam to zase souvisí s tím, že mají zničená játra, čili nedoplňují tak rychle ten krevní cukr, jak by měli, a tím vlastně se dostávají do té hypoglykemie.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Je pravda, že s cukrovkou souvisejí i poruchy sexuální a psychické? To je dotaz od pana Karla, který píše.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
To je velmi dobrý dotaz. Psychické určitě, je známo, že s diabetem jsou spojené depresivní stavy, deprese, a není to úplně výjimečné, je to poměrně častá záležitost. A pokud se týká toho druhého, sexuální poruchy, určitě ano, jsou to poruchy potence, především se to projevuje u mužů a může to být způsobeno buďto špatným prokrvením při cukrovce, anebo právě tou zmíněnou neuropatií, to znamená postižením nervů.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Takže určitě řešit, neodkládat problém.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Protože je pomoc. Ano, jsou na to léky.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
máme tady další dotaz od paní Radky, která píše: Naposledy jsem po těžké hypoglykemii skončila na tři dny v nemocnici. Bojím se, že se z této nemoci nikdy nedostanu, už nemůžu ani řídit. Zajímaly by mě úplně novinky v léčbě a také jejich dostupnost. Vím, že Fakultní nemocnice se výzkumu také účastní. Tak jak vypadá testování nových léků, které by pacienti užívali třeba pouze jednou týdně?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
No, tak můžu posloužit úplně čerstvým příkladem, teď zrovna jsme uzavřeli jednu klinickou studii, která je samozřejmě mezinárodní a kde se zkouší nebo zkoušel lék. Kombinace dlouze účinkujícího inzulinu jednou týdně aplikovaného. A tam s tím inzulinem je část, která není inzulin, ale patří k těm moderním novým lékům, které nevyvolávají hypoglykemii, takže ty nové léky, které nevyvolávají hypoglykemie nebo jsou bezpečné, ty jsou teď jednak běžně používány, a možná je budou posluchači znát i jako léky, které jsou používány na hubnutí, na snížení váhy i u nediabetiků, protože totiž kromě toho, že upravují hodnotu krevního cukru, jenom, když je zvýšený, tudíž nevyvolávají hypoglykemii, tak taky pomáhají při snížení váhy a tam jde ten rozvoj velmi rychle kupředu. Teď se zdá, že bude ještě nový, silnější potentnější lék během příštího roku k dispozici. Předpokládáme, že i u nás, protože jak už jsem se zmínila, my jsme skutečně v diabetologii na světové špičce, no a vyvíjejí se další a další preparáty. Jsou dostupné pro pacienty, velmi dobré preparáty, jednak preparáty, které se aplikují buďto v injekcích jednou denně nebo jednou týdně a mají, jak říkám, ten benefit k tomu, že sníží váhu a ochrání srdce a ledviny. Ale máme tady také jeden lék, který je taky velmi dobře dostupný už minimálně pět let, a to je tento hormon trávicího traktu v tabletě, to je jedna skupina těch léků. A druhá skupina, to je ta, o které jsem se zmínila především, že nám ji trošku se snaží malinko uzmout i kardiologové a nefrologové, protože to jsou glifloziny, které nevyvolávají také hypoglykemii, ale ještě mají ty další, velmi dobré vlastnosti na ty benefity, na ty kardiovaskulární a renální problémy.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Ono je, myslím, zajímavé, že dříve se hovořilo hlavně o vlivu na mozek v souvislosti s cukrovkou a teď čím dál hlasitěji se ozývá právě to srdce, které souvisí s touto chorobou. Je to vážný problém a častý?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Je to nejčastější dnes problém, nejčastěji řešíme problém srdce, mozku, smrt, mozkové mrtvice, ale také ledvin, ale co se týče toho poškození mozku, myslím, nikoliv mrtvice, ale poškození mozku ve smyslu těch postupujících dementních stavů atd. tak to je obrovský problém a já si myslím, že k tomu dojde teprve, že se to bude teď momentálně komunikovat mnohem více.


mluvčí 3,
——————–
Dobrý den. Já bych se paní doktorky zeptala, prosím vás pěkně, kontroluju si glykemii a mám ji neustále 4,9 nejvejš pět. Je to normální.



mluvčí 3,
——————–
Děkuju, na shledanou.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Je to za otázku. Je to skvělé, je to skvělé, je to úplně normální hodnota glykemie, takže samozřejmě záleží na tom, jestli ta glykemie měřená, to jsem se zapomněla zeptat, před jídlem, nalačno nebo po jídle, ale pokud je to nalačno, tak je to skvělá hodnota a i nakonec potom jídle záleží na tom, za jak dlouho si to ta paní posluchačka změří ty glykemie, ale já bych s tím byla velmi spokojená, s těmito hodnotami.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Teď nevím, jestli volala znovu paní posluchačka, nebo je to někdo jiný? Je to tak, vítejte.

mluvčí 3,
——————–
Ano, beru tu tabletku před jídlem, nalačno každý ráno a jinak, prosím vás pěkně, ještě paní doktorka mi dala Janu vín preventivně, tak beru Janu vín jeden denně.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Ano, ano, to je z té skupiny novějších, modernějších léků, ano?

mluvčí 3,
——————–
A tak glykemie teda, to může být, takhle.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Je to v pořádku, ano. Paní docentka už reagovala. Mějte se krásně, hodně zdraví.


mluvčí 3,
——————–

Dobrý den, mám vnuka, kterému je osm roků, má diabetes prvního stupně, píchá si inzulin, ale nedaří se to nějak zkorigovat, prostě mu to hrozně lítá nahoru, dolu, takže stále musí být kontrolován, stále se to dorovnává, takže se lékaři rozhodli, že by mu dali pumpu. Tak bych chtěla se o tom něco dozvědět. Že se k tomu bude muset brát ještě inzulin, nebo jak to bude.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Ano, musíme si vysvětlit ideální řešení. Inzulinová pumpa je zařízení, které dodává inzulin a předpokládám nebo zcela určitě k tomu i Vnouček dostane nebo vnučka dostane také tzv. senzor, to znamená zařízení, které sleduje, měří hodnotu krevního cukru neustále celých 24 hodin, ten senzor je propojen s tou inzulinovou pumpou a daří se tak kompenzovat, tedy srovnat tu cukrovku u většiny těch dětí. Prospěšná činnost, ano, to je ta moderní technologie. Výborně.



mluvčí 5,
——————–
Dobrý den. Já bych se chtěla jenom zeptat, paní, jak volala, že má glykemii 4,9, Paní doktorka jí odpovídá, že je to perfektní, moje žena má čtyři celý sedm a bylo jí řečeno, že je obézní a přísnou dietu. Jak tomu mám rozumět? Děkuju za odpověď.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Vůbec netuším, ale každopádně zřejmě je to tak, že ta paní doktorka nebo pan doktor se snaží o prevenci, protože ta obezita může tu situaci jaksi zhoršit a potom může dojít k tomu, že ta glykemie bude 4,6, nebo kolik, ale bude třeba 10, anebo se to celé zhorší. Čili ta redukce hmotnosti je u péče o diabetes naprosto klíčová.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Zásadní poslouchat lékaře, na závěr. Možná je to těžké, ale jedna rada. Protože hodně tady mluvíme o té glykemii a lidé, zvlášť starší, si měří tu hladinu cukru. Kdybychom to měli začít kontrolovat, je nějaká hranice i věková, kdy už bychom měli dbát na to, abychom to měli v pořádku?

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Zmínila jsem se o tom, že tady máme skvělý systém Prevence , diabetu druhého typu, a to spadá do kompetence praktických lékařů, praktický lékař provádí prevenci preventivně, vyšetření jednou za dva roky, tuším, čili minimálně jednou za dva roky vám vyšetří také glykemii, když tam ten pacient přijde, a to je právě ta cesta, která pomůže odhalit tu cukrovku velmi včas i v tzv. stadiu prediabetu. Problém je v tom, že někteří pacienti na tu prevenci úplně nedbají, ale i tady to stadium prediabetu se také dá dobře ukočírovat, když to řeknu lidově, tak, aby se ten člověk potom nedostal přímo k té cukrovce.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Nezanedbávat, zkrátka dělat něco pro to své zdraví.

doc. Alena Šmahelová,
——————–
Tuším, že od 45. Nebo 40. Let platí tyto preventivní prohlídky a samozřejmě potom kdykoliv se nebudete cítit dobře, kdykoliv budete mít pocit, že něco není úplně v pořádku. To nemluvím o těch typických symptomech, příznacích, to znamená žízeň atd. atd. Časté močení, tak byste vždycky měli navštívit praktického lékaře.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Doporučuje doc. Alena Šmahelová, diabetoložka z Fakultní nemocnice Hradec Králové, která byla hostem naší dnešní rádio poradny, děkuju za to, hodně zdraví.




Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.