Politická debata s Marianem Jurečkou a Alešem Juchelkou  

Marian Jurečka

Pozvání do nedělní Partie televize Prima přijal Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda KDU-ČSL, a také Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu za hnutí ANO a stínový ministr práce a sociálních věcí v tomto hnutí.

—————–
Pojďme rovnou na první velké téma. Ministerstvo práce a sociálních věcí tento týden představilo návrhy změn v penzijním pojištění. Důchodový věk v Česku by se měl postupně zvyšovat nad 65 let podle doby dožití, stanovit se má minimální penze ve výši 20 % průměrné mzdy, výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy. Opatření má postupně nahradit v nových důchodech výchovné, které by zůstalo jen na třetí a další dítě. Pánové, jestli dovolíte, pojďme stručně projít ty nejdůležitější změny, které občany čekají. Zvyšování věku odchodu do důchodu podle věku dožití, pane ministře. V 50 letech se dozvíme, kde půjdeme do penze podle toho, jak statistický úřad stanoví dobu dožití. Nebylo by jasnější, férovější, upřímnější lidem říct, půjdete později než 65 letech, tak to prostě je, než nechat tu věc takto otevřenou a nejasnou?

Marian Jurečka, 
——————–
My naopak poprvé vlastně stanovujeme jasný mechanismus, který bude tento princip ukotvovat do zákona. My posledních 30 let žijeme v době, kdy se stále posunuje hranice věku odchodu do důchodu. Za 20, 30 let. To je a takto je ten mechanismus nastaven než do roku 2030 a po roce 2030 by měla přijít vláda, ta by měla říct na základě dat zase Českého statistického úřadu, jak s tím dále naloží. A my jsme k tomu nastavili mechanismus, který bude objektivně říkat, podle doby dožití toho konkrétního populačního ročníku se bude ten mechanismus upravovat maximálně meziročně, mezigeneračně maximálně o dva měsíce. Dnes ta doba může narůst u některých skupin lidí, až o šest měsíců se může z roku na rok prodloužit odchod do jejich důchodu. A toto je mechanismus, který aplikují i země na západ od nás všechny, které udělaly dobrou důchodovou reformu. Je to mechanismus, který doporučuje i OECD, aby tento transparentní mechanismus byl nastaven do důchodového systému.

moderátorka
——————–
Děkuju, pane Juchelko, zvyšování věku do důchodu podle toho mechanismu, jak ho vláda popisuje, jak ho pan ministr popisuje, je to něco, s čím byste byli ochotni souhlasit?

Aleš Juchelka,
——————–
Já s tím mám zásadní problém. My nechceme, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu, a to z několika důvodů. Za prvé, nemají to všechny země na západ od nás, má to pouze osm zemí v Evropské unii, které vlastně má ten věk dožití napasován na to, v kolika letech budou lidé odcházet do důchodu, takže pouze osm zemí tady s tímto operuje. My jsme průmyslovou zemí, která de facto je opravdu, bych řekl, nejen velmi energeticky náročná v rámci celé Evropské unie, ale samozřejmě i ta pracovní síla se, dejme tomu, rychleji opotřebovává. Tudíž v těch 65 letech a já si nedokážu představit, že by v 66, v 67 letech by lidé v těžkých profesích mohli pracovat. Krom toho nám, když už se bavíme o tom věku odchodu do důchodu, dluží pan ministr ten součet nebo ten výčet těch náročných profesí, o kterých se vůbec nebavíme. To je Pandořina skříňka, kterou když otevřeme, tak to bude opravdu na dlouhé měsíce. Diskuze mezi odbory, podnikatelskými svazy, lékaři atd., kdo vlastně všechno do skupin patří? Zdali půjdeme například tou cestou, jako je ministerstvo zdravotnictví, které už to nějakým způsobem definováno má, třeba v chemickém průmyslu atd., takže v tuto chvíli tam celá řada neznámých, proto já nechci navyšovat takto věk odchodu do důchodu, krom toho ta doba dožití. My říkáme, že se musí zmixovat s věkem dožití ve zdraví, což je velmi důležitý aspekt právě z toho důvodu, že žijeme v jedné z nejprůmyslovějších zemí Evropské unie a že tady máme opravdu ty velmi těžké profese a průmysl.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju, pane ministře. Postupně, když se dozvíme seznam těch náročných profesí. Volají po něm odboráři, volají po něm i lidé, protože se bojí, že v 65,66 letech některé profese nebudou schopné už lidé chodit do práce.

Marian Jurečka, 
——————–
Já na to velmi rád reaguju, ale postupně, já jsem tady pro pana poslance Juchelku nachystal takový soupis všech těch hlavních článků v době, kdy byli oni u vlády, kdy jeho kolegyně, tehdejší ministryně financí se vyjadřovala k otázce věku odchodu do důchodu. A jasně v těchto článcích říkala, víme, že se ta hranice bude muset v budoucnu nad 65 let posunout. Já vám to tady, pane kolego, věnuju, prosím pěkně, podívejte se na to, ať víte, s čím jste tenkrát operovali vy, když jste měli vládní zodpovědnost, a když si myslím, že jste vnímali, že ten systém takhle dlouhodobě není udržitelný.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju. Já posouvám seznam článků, jenom, jestli dovolíte, proto jsem na začátku říkala, že stručně probereme ty změny, pane Juchelko, jestli přijmete tady články, pojďte mi, prosím, odpovědi na seznam profesí.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Velmi korektně, věcně, ten seznam náročných profesí budeme mít hotový na přelomu tohoto roku. Není to věc, která byla úplně triviální. Děláme na tom společně s ministerstvem zdravotnictví, se zástupci odborů, se zástupci zaměstnavatelů a opravdu si identifikujeme všechna ta rizika pro ty jednotlivé pracovní pozice a hledáme opravdu nikoliv na základě politického zadání, ale odborného, pro které tyto profese umožníme, aby tito lidé mohli odcházet až o pět let dříve a bez jakéhokoliv krácení. Vyrovnáno je to tím, že tam bude vyšší odvod zaměstnavatele. Ostatně dvě náročné profese byly už zavedeny, a to jsou zdravotničtí záchranáři a hasiči. A na tomto principu budeme vystavět, budeme stavět i ty ostatní profese.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Dovolte jenom, budou to fyzicky náročné profese nebo i psychicky náročné profese.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Budou to fyzicky náročné profese tam, kde neumíme kompenzačními pomůckami chránit dopady na lidské zdraví. To znamená lidé, kteří třeba pracují v provozech, kde je extrémně horko, manipulují s těžkými předměty a podobně, typově říkám podobně.

moderátorka
——————–
Děkuju, pane Juchelko, pojďte na to reagovat.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Tak za prvé, já moc děkuji samozřejmě tady za tyto články, já o nich vím, ale nejsem zastáncem toho, aby se navyšoval věk odchodu do důchodu. Právě z těch důvodů, které jsem řekl, ten názor můj se nějakým způsobem neposunul, já ho mám pořád stejný. Naopak se divím panu ministrovi, že tady nezmiňuje to, že když slibovali například s panem ministrem financí Stanjurou, že se ty parametry důchodové, tzv. reformy, které vy tady připravujete už od minulého a roku, a samozřejmě to bude řešit i Ústavní soud, nedotknou lidí, kteří mají nad 50 let. To, co se udělali teď ve třetí vlně, k tomu se ještě dostaneme, ale hlavně v té první a v druhé vlně se dotkne všech těch, kteří se například u předčasných důchodů rozhodli z hlediska své životní strategie a například toho, že budou se muset starat o svého partnera, jít do důchodu dříve, do předčasného důchodu, což jste jim z roku na rok, ba z měsíce na měsíc neumožnili a budou muset jít o dva roky do důchodu později.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane Juchelko, jenom ještě dovolte otázku, ty demokratické křivky jsou jasné, populace, populace stárne, dožíváme se většího, většího, vyššího věku, jak to udělat jinak než zvýšit věk pro odchodu důchodu, snížit výrazně důchody nebo zvýšit pojistné?

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Ta udržitelnost toho systému může mít několik samozřejmě rovin, tak, jak je to všude v Evropské unii, v drtivé většině je postaven ten důchodový systém na třech pilířích, ten základní, samozřejmě průběžný, ten mají všichni víceméně stejný, potom je tam druhý a třetí pilíř. Co se týká udržitelnosti, tak tam se spousta těch důchodových systémů zabývá velikostí pracující populace. V České republice ji máme opravdu jakoby výraznou, máme jednu z nejmenších nezaměstnaností, potom také HDP, tedy máme, myslím si, na důchody, je opravdu velmi nízký podíl ve státním rozpočtu, HDP na důchodech, máme ho 8,5 % za rok 2022. Ten průměr je okolo 10, 11 %, některé země mají 12 atd. No a potom samozřejmě hodnota mezd a tady u tohoto, u tady těchto tří faktorů například, které můžou být z hlediska těch parametrů výpočtu toho důchodu důležité, tak můžeme doplnit, já nevím, automatickými vyrovnávacími mechanismy. Což například funguje v Německu, kde je tam poměr u výpočtu těch důchodů mezi důchodci a těmi, kteří přispívají, a ve Švédsku je to například nominální bilance mezi příjmy a výdaji v tom průběžném systému, ale tady pan ministr prostě neustále řeší jenom první pilíř a ten první pilíř řeší tak, že snižuje tempo zvyšování důchodů do budoucna, zvyšuje věk odchodu do důchodu a de facto v tuto chvíli říká, musíme šetřit na starobních a všech ostatních důchodcích.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak, pane ministře, pojďte na to, prosím, reagovat. Šlo to udělat jinak, než zvýšit věk odchodu do důchodu? Protože toto je de facto zvýšení, byť je tam nějaký výpočet, ale nikdo nepředpokládá, že se věk dožití bude nějak výrazně snižovat.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Důchodová reforma, kterou jsme předložili, má 10 parametrů. Mě velmi mrzí, že tady kolega Aleš Juchelka teď mluvil přes tři minuty o tom, jak by měla důchodová reforma vypadat. Ale hrozná škoda, že jste to nepředložili vy za vaší vlády, že jste ten návrh nedotáhli do konce, byla tady důchodová komise, chodí tam experti i naši zástupci. Škoda, nepodařilo se to. My nyní důchodovou reformu děláme za minutu 12. Děláme ji proto, protože to je nevyhnutelné, opravdu dneska jsme situaci, kdy, přestože máme nejsilnější ročníky populační na trhu práce, že máme nejnižší nezaměstnanost, že tady máme také lidi, kteří přišli z Ukrajiny a pracují, víc jak 121 000 lidí odvádí odvody, přesto náš deficitní důchodový systém bude letos minus zhruba kolem 70 miliard korun. Přestože máme ty objektivně nejlepší parametry pro to, abychom byli vlastně v té, řekněme, vyrovnané bilanci.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Nerada vás přerušuju, pane ministře, jenom diváci vidí na obrazovkách, kolik jsou výdaje ze státního rozpočtu na důchody? V roce 2012 to bylo 295 a 480 je to dnes miliard.

Marian Jurečka, 
——————–
já to s dovolením dokončím. A když nic neuděláme už po roce 2030, ten systém poletí do daleko většího deficitu.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
K mé otázce, prosím. Jde to udělat jinak než zvýšit věk odchodu do důchodu nebo snížit pojistné? Nebo lidem přiznat, budete mít ty důchody nižší? Na rovinu to říct občanům, oni se s tím možná smíří.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
My děláme více opatření, ano, postupně prodlužujeme věk odchodu do důchodu, tak, jak ta trajektorie byla i teď v posledních 30 letech. V posledních 30 letech se ten věk odchodu do důchodu posunoval, my ho teďka stanovujeme objektivním parametrem, ale co chci říct, že je podstatné, tak výchovné. Všem těm, kterým bylo přiznáno a bude přiznáno, tak mu bude vypláceno do konce života, výchovné řešilo důsledky. My ho nahrazujeme rodinným vyměřovacím základem, který ocení tu dobu rodičovské.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Ale výchovné až na druhé a třetí dítě.

Marian Jurečka, 
——————–
A potom zůstane další jako bonus výchovné na třetí a další dítě, to znamená, bude rodinný vyměřovací základ, který opravdu řeší tu nespravedlnost, zároveň pomůže i všem těm, kteří doma pečují o osobu blízkou. A já chci říct podstatnou větu, jednu jednoduchou, my nikomu kromě komunistických posluhovačů minulého režimu důchody nesnižujeme, ano, komunistickým aparátčíkům důchody fakticky snižujeme, to je pravda, ale u všech ostatních lidí ty důchody navyšujeme. Navyšujeme především právě u rodičů, u maminek, u těch, kteří se starají o lidi, kteří potřebují péči, u vdov a vdovců, u všech těchto lidí jsou to statisíce lidí v této zemi, kteří tady byli tímto systémem doposud vlastně trestáni. Ty důchody zvyšujeme a u všech ostatních zvyšujeme v rámci pravidelných valorizací i výpočtu nových důchodů. To je potřeba dodat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Děkuju, pane ministře, jestli dovolíte, já se dostanu za chvíli k výpočtu nových důchodů podle toho, jak to navrhuje ministerstvo, ale k výchovnému, pane Juchelko, to, co ministerstvo představilo, to je pro vás akceptovatelné?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Některé prvky samozřejmě u té třetí vlny akceptovatelné jsou, mohly být už dávno, jako je například jenom doktorandské studium, nebo když někdo pracuje 45 let a jde do dřívějšího důchodu, že se bude.

moderátorka
——————–
A výchovné až na druhé, třetí dítě do té doby nahrazeno.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Na třetí a další a na ty první dvě, tam je nějaký vyměřující zhruba, když jsem to propočítal, je na polovině 250 Kč, ale to si nejsem tady, tady tímto jistý. Já jenom musím krátce zareagovat na pana ministra, jo, protože já jsem si našel, že KDU-ČSL byla kromě tří přestávek a jedné mimoparlamentní přestávky neustále součástí různých vládních koalic a mohla tu důchodovou reformu předložit už dávno, když se teda pořád chce pan ministr koukat do minulosti.

, moderátorka
——————–
Promiňte, jenom k minulosti 30 let, to vlády slibovaly. 10 asi zhruba důchodových komisí tady bylo, teď jsme.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Tady, byla tady v těchto vládách právě nejlepší čas samozřejmě na důchodovou reformu, když už jsme u té minulosti, jenom jedna věta byla na přelomu milénia, kdy tady byly velikánské příjmy z privatizace jednotlivých podniků, kdy Husákovy děti jako my dva s panem ministrem jsme byli ještě mladší ročníky a mohli jsme se na to připravit. Takže toto je, že vy honíte to, co jste v minulosti zanedbali vy, pokud teda se chcete pořád bavit o tom, že tady hnutí ANO nic nepředložilo.

, moderátorka
——————–
Jestli dovolíte, pojďme, prosím, ten čas využít na to, na to, co bude, protože, jak říkám, 30 let jsme to od politiků slyšeli, 10 zhruba důchodových komisí, výsledek byl 0. Výpočet nových důchodů, výpočet nových důchodů, pane ministře, by se postupně měl snížit podle ekonomů, podle výpočtu ekonomů, i tak, jak jsem třeba poslouchala bývalého premiéra Jiřího Rusnoka, to směřuje k většímu přerozdělování a k umenšování té zásluhové složky. To znamená, že ti, co platí víc do systému, víc vydělávají, ale ten důchod budou mít menší. Je to tak, pojďte, pojďte to lidem, prosím, vysvětlit.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
To možná ukážu ještě i v to predikci nominální, toto je vlastně výhled, jak tady vidím, jak rostly důchody od roku 2018 a ten nejvyšší tady tento sloupec nám ukazuje výhled zhruba k roku 2034. To znamená, počítáme s tím, že byť dojde k drobnému zpomalení tempa růstu nových důchodů, tak přesto ten růst bude v těch 10 letech zhruba o 10 000 Kč v průměru. A ta hodnota těch důchodů si uchová za prvé to, že bude ten růst vždycky nad růst cen, to znamená inflaci, bude o 1/3 růstu reálných mezd v rámci valorizačních schémat a ten náhradový poměr, který je zásadní, který tady byl v minulosti zhruba někdy od roku 2000 do zhruba roku 2018 někde kolem 39, 40 % za období vlastně minulé vlády poklesl. Ale díky objektivním parametrům ekonomickým, o to se nemusíme tady přijít, zhruba 38 % vůči průměrné mzdě, dneska jsme zhruba 45 %, toho náhradového poměru a dlouhodobě my počítáme v příštích 20 letech, že budeme kolem 40–40,5 %, výše důchodu.

, moderátorka
——————–
Děkuju. K té mé otázce, pane ministře, ti, co víc vydělávají, budou ale víc solidární k těm, co vydělávají méně. K tomu ten systém směřuje, ta změna je takto nastavená.

Marian Jurečka, /
——————–
Ten princip té úpravy zůstává tak nastaven, že zachovává ten poměr mezi tou solidaritou a zásluhovostí, jak ho známe doposud. My máme velmi, ale velmi solidární důchodový systém dlouhodobě, protože ti lidé, kteří v produktivním životě vydělávali výrazně více, přispívají vlastně svými odvody na ty důchody těch lidí, kteří vydělávali méně.

, moderátorka
——————–
Ale teď se ještě ta solidárnost ještě více posílí po této změně?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
V tomto ne, ta solidarita se posílí v tom, že zvýšíme vlastně tu výši zaručeného důchodu, která je dneska v té základní složce 10 % průměrné mzdy, my to zvýšíme tu základní výměru důchodu na 20 % průměrné mzdy, to je ten krok, kdy zvyšujeme tu garanci toho jistého důchodu na tuto hodnotu a tady říkám, ano, tady jsme více solidární, to je ten prvek.

, moderátorka
——————–
Čili ten nejnižší důchod nebude zhruba čtyři, ale 8–9000 zhruba, tak.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Zjednodušit, tady je to opravdu krok, který je solidární ve prospěch lidí, kteří prostě z různých důvodů mají odpracovaných 35 let.

moderátorka
——————–
Ale málo vydělávali.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Ale z různých důvodů málo vydělávali.

, moderátorka
——————–
Pane Juchelko, toto je pro vás přijatelné?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
To proti tomu samozřejmě jakoby nic nemáme, protože ti lidé, když málo vydělají, vydělají a jsou vlastně, mají malý starobní důchod, tak jsou na dávkovém systému, třeba na státní sociální podpoře, takže vlastně ten náklad toho státu je pořád stejný, akorát, že se to administruje třeba přes Úřad práce. Ale to snižování důchodů tam samozřejmě je. Jde to i v důvodové zprávě, je to zhruba o 8 %, důchody se sníží o 3 % průměrné mzdy do budoucna. Já opravdu si nejsem jistý, protože tak, jak to ukazuje pan ministr, tak ta tisícovka měsíčně. Uvidíme, zdali to v roce 2034 bude, nebo nebude dostačující. Rozhodně chci vrátit zpátky ten poměr u řádných valorizací, kde se to chci vrátit zpátky na polovinu a samozřejmě o celou inflaci.

, moderátorka
——————–
Pánové, děkuju vám. Já než půjdeme na krátkou přestávku, dovolte mi to téma ukončit, vy chcete, pane ministře, jednat s opozicí o těch změnách? Chcete si najít podporu opozice? Protože to není téma na jedno volební období, ale opravdu dlouhodobá změna a je dobré mít u důchodů společenský politický koncept.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Stále jednám, jednat budu, musím trošku říct, s politováním, že víc konstruktivní přístup mají kolegové třeba z SPD, kteří na těch jednáních mají i své konkrétní návrhy, i parametrické návrhy, jak by to upravili, ale já věřím, že i ze strany hnutí ANO budou zaznívat konkrétní i parametrické, nikoliv obecné, ale konkrétní parametrické návrhy.

moderátorka
——————–
Budete se snažit, pane stínový ministře, hledat tu shodu?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
V tuto chvíli? My jsme prostě i od pana ministra svědky okopávání jako kotníků, jako malostí. Například, když byla ta třetí vlna, tak nerozumím tomu, že se to předneslo v úterý na tiskové konferenci, ale paragrafové znění jsme měli až ve čtvrtek o půl sedmé. Tady jsem si já mohl přečíst den před státním svátkem, abych se připravil tady na tuto debatu, ještě jsem to musel studovat tyto dva dny. Nerozumím tomu, proč není paragrafové znění, o které my se bavíme, které se potom předloží na vládu, může se ještě upravit, ale proč jdete tady s těmito věcmi.

Marian Jurečka, 
——————–
Já bych to s dovolením vysvětlil.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
A důvodová zpráva má 91 stran. Bylo dávno připravené ještě předtím.

moderátorka
——————–
Velmi stručně, velmi stručně, prosím.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
/nesrozumitelné/Představení. Ve čtvrtek jsem ten celý materiál vložil do eklepu, do mezirezortního připomínkového řízení a v ten okamžik jsem ho poslal i vám, zástupcům opozice, což se běžně nedělá. Tak, aby máme několik měsíců teď prostor nad konkrétním paragrafovým textem, z konkrétní důvodovou zprávou s konkrétní dopadovou studií. Debatovat a hledat, kde vy případně máte návrhy úpravy konkrétních parametrů.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak, pánové, mockrát vám děkuju. Uvidíme, jak ta jednání dopadnou, jak už ve sněmovně, tak i mezi vládou a opozicí, jestli dovolíte, půjdeme na krátkou přestávku. Divákům, prosím, počkejte si, za chvíli budeme pokračovat, budeme se věnovat cenám elektrické energie.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Krásné nedělní, stále ještě dopoledne na Primě a CNN sledujete Partii, mými hosty je ministr sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL a stínový ministr za hnutí ANO Aleš Juchelka. Pánové, pojďme na ceny energií, protože aktuálně asi není pro občany České republiky větší téma, než je zdražování energií. Energetický regulační úřad podle zatím návrhu chystá prudké zvýšení státem kontrolované regulované části ceny elektrické energie. První několikahodinovou debatu ve sněmovně máme za sebou, další má přijít. Pánové, vláda, premiér Fiala, ministr Síkela, neuměli úplně dostatečně vysvětlit, omlouvám se, ale neuměli dostatečně vysvětlit, jak to bude. Opozice slibovala politické peklo. V pátek jste se celý den ve sněmovně dohadovali, teď nemyslím konkrétně vás dva, ale vláda s opozicí, co si z toho mají vzít lidé? Firmy, pane ministře.

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
To, že v případě domácností ty ceny na příští rok budou prakticky stejné, jako jsou v letošním roce u naprosto drtivé většiny odběratelů, samozřejmě jsou tam výjimky z hlediska některých typů tarifů a podle toho, kde si ti lidé zastropovali tu cenu, když například někteří končili po Bohemce, ale pro naprostou většinu domácností ta cena zůstane prakticky stejná, u některých domácností dokonce poklesne.

moderátorka
——————–
Ta čísla se liší, někdo říká, že 40 % to bude stejné, někdo říká, že je víc lidí, na to bude víc doplácet.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
/nesrozumitelné/Klíčové je, že se také dívat potom na ty konečné finální ceny, to znamená, jak té silové, tak té regulované, regulované složky a stále se tady bavíme o situaci, kdy ERÚ neřeklo ty finální podmínky. To znamená, jsou tady debaty na základě jenom nějakých tezí a my samozřejmě jsme jednali nebo ministerstvo průmyslu a obchodu také jedná a komunikuje, jak s distributory, tak s Energetickým regulačním úřadem. Náš zájem je, aby tady zůstaly stabilní ceny, abychom dokázali dělat kroky, které vedou k tomu, že domácnosti snižují spotřebu energií, to děláme v rámci NZU light nová zelená úsporám, oprav dům po babičce, to jsou všechno kroky, které směřují k výraznému snížení spotřeby a zároveň k tomu, abychom modernizovali naši energetickou soustavu, aby měli právě nižší ty náklady na tu regulovanou část ceny, které jsou opravdu u nás velmi vysoké.

, moderátorka
——————–
Ale já jsem zmiňovala i firmy, firmy, podniky, tam je u firem, které jsou na vysokém napětí, nárůst 100 procent, na velmi vysokém napětí 200 procent.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Tam jednoznačně platí, že toto vláda jasně řekla, že budeme řešit. My nedopustíme. Především ve srovnání s tím, co udělalo Německo předminulý týden.

, moderátorka
——————–
300 miliard korun zhruba v přepočtu chce podpořit.

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
Nedopustíme, aby české firmy si, se dostaly do situace, že budou méně konkurenceschopné vůči německým.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Jak nedopustíte, pane ministře, promiňte?

Marian Jurečka,/KDU-ČSL/
——————–
Že by mělo dojít k nějakému například propuštění a podobně.

moderátorka
——————–
Pane ministře, jak nedopustíte? Pan ministr Stanjura, promiňte.

Marian Jurečka, 
——————–
Úplně stejně jako jsme to nedopustili na konci loňského roku.

, moderátorka
——————–
Pan ministr Stanjura řekl, že nebude dělat dotační závody s Německem, že na to nemáme peníze, že když Německo nalije peníze, podpoří daňovými výjimkami, daňovými slevami firmy, takže my to dělat nebudeme.

Marian Jurečka, 
——————–
Dotační závody a plošné rozdávání peněz určitě dělat nebudeme, ale hledání cílených podpor, které pomohou našim firmám, aby si udržely konkurenceschopnost, aby nemusely propouštět lidi, neztratily zakázky, tak to určitě jako vláda udělá. Udělali jsme to loni, já jsem tady poslouchal loni v září, v říjnu, jak vláda nepomůže a 60 % firem bude propouštět. Nic z toho se nestalo a nic takového nedopustíme ani teď.

, moderátorka
——————–
Děkuju. Pane poslanče Juchelko, vy už od zítra chcete sbírat podpisy na další mimořádnou schůzi, říkala vaše předsedkyně, co bude dál, co budete dál dělat, jaké budou vaše další kroky?

Aleš Juchelka, //
——————–
Je mi strašně líto, že se vláda prostě nechce tady o tomto bavit v Poslanecké sněmovně, poněvadž neotevřela ani rozpravu. Je to, já si myslím, skandální, protože ty ceny těch energií budou stoupat a nejenom těm, kteří samozřejmě si tu cenu zafixovali, těm hlavně, jak jste říkal, po Bohemia Energy o desítky procent. Například panelákový byt byl vypočítán na +34 %. Ti, kteří mají na elektřinu bojler, je to přes 40 %. Nemluvě o těch, že tady tato vláda, která říká, jak strašně podporuje tu zelenou energetiku, tak všichni ti, kteří si, a bylo jich 50 000 a v tomto roce jich pravděpodobně bude 110 000, v minulém roce 50 000, pořídili tepelné čerpadlo, které je na elektřinu, tak tím se to taktéž prodraží. A nemluvě o to, že ti, kteří vytápějí elektřinu, tak budou na tom biti prostě úplně.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
To jsou desítky tisíc /nesrozumitelné/ Propočtů, podle toho návrhu zatím.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Plus 40 %, nemluvě samozřejmě o firmách. Jenom u nás v Moravskoslezském kraji máme například Liberty Steel, které už je takto v problémech a ještě s těma cenama energií, tam je 5000 zaměstnanců, kteří třeba mohou skončit a máme tady v rámci sociálního smíru pořád čekat na to, co tato vláda udělá s cenami energií. Třinecké železárny 600 000 000 Kč budou platit navíc.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Podle toho návrhu tak si to spočítali. Pane poslanče, promiňte, ale co budete dělat, co chcete po vládě? Chcete větší vysvětlení? Protože tady se bavíme o regulované složce, energetický regulační úřad je nezávislý úřad, který ty ceny stanovuje podle ale politických rozhodnutí vlády, samozřejmě, co vy chcete?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Regulovaná složka je 40 % té ceny. My chceme po vládě, aby řekla, jakým způsobem to bude vypadat do budoucna. My jsme v listopadu a v prosinci 21 například zrušili DPH na cenách energií, to se projevilo v cenách, takže jsme i měli jednu z nejlevnějších v Evropské unii, v tuto chvíli máme jednu z nejdražších cen energií v Evropské unii. A samozřejmě, že to je celé pozdě, protože ty firmy, které jsou na tom byty nejvíce a poté samozřejmě už to padá směrem níž na zaměstnance, na to, jakým způsobem oni budou hradit své náklady, životní, hypotéky atd. tak nedokážou v tuto chvíli nakalkulovat například ceny na rok 2024, protože neví, co se jim nakalkuluje u subdodavatelů v rámci třeba polotovarů nedokážou vůbec predikovat, jak bude vypadat cena energií, to, že tady slibuje tato vláda a já prosím tuto vládu, aby nelhala o cenách energií občanům ani firmám, že se sníží silová složka energií, tak to samozřejmě nikdo neví, jak to bude do budoucna.

moderátorka
——————–
Já děkuju, děkuju, pane poslanče Juchelko. Když jsem mluvila, že Energetický regulační úřad rozhoduje, pane ministře, na základě politických rozhodnutí, tak tady bylo politické rozhodnutí, že vláda škrtla dotaci na, na podporu distribuční sítě. Zjednodušeno a škrtla dotaci na podporu obnovitelných zdrojů energie. To je to slavné, POZE, OZE lidé o tom stále, stále slyší. Opravdu to vláda nemůže uhradit z emisních povolenek?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Opravdu to vláda z emisních povolenek nemůže uhradit proto, protože do konce tohoto roku by to sice vláda teoreticky mohla hradit z emisních povolenek, ale vláda a potažmo Poslanecká sněmovna se v roce 2019 rozhodla na základě vládního návrhu zákona, že všechny tyto peníze dá do investic do infrastruktury, do snižování nákladů energetických, do firem, do domácností, do veřejného sektoru. To bylo rozhodnutí, které tenkrát bylo uděláno na základě návrhu Karla Havlíčka, ten zákon tenkrát sněmovna v roce 2019 takto přijala. Kdybychom chtěli na příští rok tuto operaci udělat, tak od 1. 1. 2024 to není možné v rámci celé Evropské unie. Je tady jasná úprava, změna legislativy.

, moderátorka
——————–
Ale promiňte, jestli dovolíte, ještě zůstanu u poplatků za obnovitelné zdroje energie. Minulý týden tady seděl váš kolega z koalice Spolu Alexandr Vondra, místopředseda ODS, europoslanec a toto řekl právě, jaké hrazení poplatků za obnovitelné zdroje energie?

Alexandr Vondra, poslanec Evropské parlamentu /ODS/
——————–
Evropská komise je proti tomu údajně, ale zatím jsem neviděl černé na bílým, prostě s hlavičkovým papírem, s tím podpisem. Ptal jsem se na to Zbyňka Stanjury teď ve čtvrtek v letadle, když jsme se vraceli z Bruselu, jestli to viděl on, on to taky neviděl, tak myslím si, pan ministr Hladík, který to má na starosti, by to nějak jako kameru měl ukázat.

, moderátorka
——————–
Jako tady ho vyzývala minulý týden paní Konečná, stále to nevíme, vy jste to neviděli, pan ministr Stanjura to neviděl, to je přece divné, že lidem se mají vracet takto velká částka.

Alexandr Vondra, poslanec Evropské parlamentu /ODS/
——————–
To je pravděpodobné, že jako bude ten postoj negativní, není zas tak překvapivé, protože v té legislativě to je, i když u nás ta legislativa zatím ještě neplatí.

moderátorka
——————–

Tak, pane předsedo, viděl jste vy ten papír? Tady o něm mluvím každý týden v tomto pořadu? Ne já, ale respektive politici.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Pan ministr Hladík ve čtvrtek ve sněmovně ve svém vystoupení toto jasně vysvětloval, pojmenoval, dal ty konkrétní odkazy na tu konkrétní legislativu, která to umožňovala do konce letošního roku. To vláda tím, že se rozhodla v roce 2019 říct, že to má jít všechno do investic, tak v v ten okamžik od 1. 1. 2024 to pro příští rok není možné. Co je ale podstatné z těch návrhů, které tady například říkal kolega Juchelka, tak když mluvím o firmách a mluvím například o tom, že odpuštění DPH, no, těm firmám v zásadě nepomůže, protože naprostá většina firem, kteří jsou odběratelé elektřiny, jsou plátci DPH, tam to nemá vůbec žádný vliv. To, že cena silové elektřiny klesá a vy jste tomu říkal v souvislosti s firmami to, že cena silové elektřiny klesá, no, to je věc, když se podíváte na burze a předpokládám, že jako poslanec sledujete, vidíte ten vývoj, no, tak to je věc, která je daná poslední několik měsíců. Na příští rok cena silové elektřiny výrazně poklesla oproti tomu, co bylo v tom, řekněme, podzimu loňského roku. Počkejte, počkejte, já to dopovím, protože jsou důležité věci a z té regulované složky. Jedna z největších položek je platba za stabilitu té sítě. A když jsem já jako opoziční poslanec navrhoval už od roku 2018, ať umožníme, aby tu stabilizaci, abychom ji mohli dělat i prostřednictvím akumulace díky bateriovým systémům. Tak vaše vláda to bohužel celé dva roky, co jsem se o to snažil, tak to odmítala. A mohli jsme výrazně snížit v miliardách korun náklady například na stabilizaci sítě, kterou dneska dělají tzv. točivé zdroje, tedy především teplárny.

moderátorka
——————–
Děkuju, pane ministře.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Já tu otázku říkám proto, že momenty, kdy jsme mohli přispět k tomu, že by i občané i firmy platily méně, tak ty momenty v minulosti byly, my je teď doháníme. Teď ta legislativní změna naší vládou je navrhovaná, mě jenom zase mrzí, že se to prostě nepodařilo ve prospěch české ekonomiky, českých domácností udělat dříve, protože to bylo tenkrát blokováno zájmem některých zákonů.

moderátorka
——————–
Děkuji, pane ministře.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Přišli o tyto finanční prostředky.

moderátorka
——————–
Pane poslanče Juchelko, než se vrátíme možná zase do minulosti, jenom mi odpovězte, prosím, k POZE. Vy trváte na tom, že to jde platit z modernizačního fondu, tam proudí příjmy z emisních povolenek.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Samozřejmě, že to jde, protože my jsme ještě žádnou transpozici tady této evropské směrnice neudělali, ani dělat nemusíme, můžeme začít tvrdě jednat právě v Evropské unii s Evropskou komisí o tom, aby se to nadále i hradit mohlo. Já bych to samozřejmě této vládě doporučoval, protože ani pan Vondra, který je v koalici Spolu, tady tento dokument neviděl, nebyl nám představen ani na té schůzi sněmovny, kterou jsme z hlediska energií dělali. Pan ministr Síkela naopak tam všechny strašně urážel. Sám se nechal slyšet, že maximálně o 10 % naroste domácnostem třeba cena energií. Pan premiér Fiala řekl o jednotky procent. Já bych opravdu poprosil tuto vládu, aby už nelhala občanům ani firmám o cenách energií a aby je postavila prostě před jasnou a hotovou věc a aby nepolitikařila, poněvadž buď žijete, pane ministře, v realitě a v realitě toho, jak drtí ceny energií nejen domácnosti, ale hlavně firmy, protože to se potom multiplikačně projeví úplně na všem. Na zdražování cen energií, na tom, jakým způsobem budou lidé hradit své závazky na zaměstnanosti nebo nezaměstnanosti atd. A abyste přestal neustále říkat tady ty věci ohledně Evropské komise a tady těchto záležitostí, které tady pořád opakujete. Já vám rozumím, ale my nežijeme v roce 2019 ani v roce 2020, ale my se blížíme k roku 2024 a ty ceny energií budou drtit nejen domácnosti.

moderátorka
——————–
Pane ministře, promiňte, já jenom dodám, řeknu to na rovinu tady pro diváky, že ten nárůst o jednotky procent nebo o 10 % bude nad ty už krizové, ty vysoké ceny. Ne na ty předkrizové, nízké, na které možná lidé byli zvyklí. Pane ministře, opozice říká, že lžete, že politikaříte, mlžíte.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Mluvíme tady o cenách energií a pak mluvíme tady o cenách elektřiny. Tak když budeme mluvit o cenách energií obecně, tak já jenom řeknu, ceny plynu výrazně poklesly, jsou dokonce na hodnotách, které byly, jsou nižší než hodnoty, které byly na závěr vaší vlády. Vláda k tomu dala celou řadu opatření, abychom mohli ten plyn nakupovat ze zahraničí efektivně, nakoupili jsme zásobníky a základní plynovou infrastrukturu. Tím jsme přispěli k tomu, že jsme schopni stabilizovat trh s plynem, další opatření, ceny pohonných hmot, přispěli jsme k tomu, abychom rozšířili kapacitu ropovodu Tal, abychom přispěli k tomu, že do budoucna budeme tady schopni mít ropu ze stabilních zdrojů a aby ceny benzínu a dieselu nám šly dolů. To se daří. Pokud jde o elektřinu, budou domácnosti, u kterých dojde k poklesu cen elektřiny. Pokud jde o debatu ve vztahu k Evropské komise, já vás požádám, máte tam vaši spolustraničku, která je členka Evropské komise, tak se obraťte přímo na ni, ať ona vám dá to dobrozdání a potvrdí to, co jste tady teď řekl. Vy jste tady říkal, že to jde, tak se na ni obraťte, ať to třeba během týdne dodá. Věřím tomu, že určitě uspějete. Anebo potom potvrdíte, že jste dneska neříkal pravdu.

Aleš Juchelka,
——————–
Pokud se, pane ministře, spokojíte s tím, že něco jde, anebo že něco nejde.

Marian Jurečka, 
——————–
Něco já vám říká na základě platné legislativy, 1.1.2024.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Jste vyjednával na půdě Evropské komise, tak tady říkáte, ano, to nejde, takže všem zdražíme.

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
Já vám dávám odkaz na platnou legislativu, já vám dávám odkaz na legislativu, která takto platí celé Evropské unii, vy jste odkazoval na komisi, máte tam vaši spolustraničku, obraťte se na ní, ať se vaše slova potvrdí, děkuji.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane Juchelko, uděláte to? Obrátíte se na paní Jourovou? Eurokomisařku.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Klidně se můžeme na ní obrátit, ale to je v kompetenci této vlády, vždyť tato vláda chce pro české občany samozřejmě to nejlepší. Nerozumím tomu, že tady pan ministr sklapne krovky, řekne, my jednat nebudeme, protože to nejde. V ostatních zemích to jde, ale u nás to samozřejmě nejde, Německo dotuje 300 miliardami firmy.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Z národních zdrojů.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
A my samozřejmě, protože ty národní zdroje nemáme a máme tady jinou možnost, a to posunout tu transpozici evropské směrnice, tak to neuděláme. Proč? No, protože nejednáme, proč? Protože to nejde.

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
My jednáme, ale nemáte pravdu, a pokud by se to podařilo, tak, jak jste to řekl, tak já budu rád, když takové dobrozdání od členky komise, která je vaše spolustranička, budete mít.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Tak pánové, jestli dovolíte, já tu debatu vrátím zpátky k lidem, pane ministře. Máme jedny z nejdražších cen elektrické energie v unii, nemáme ji úplně nejdražší, ale před námi už je jenom 5,6,7 možná států. Okolní země mají elektrickou energii levnější, jsou to údaje Eurostatu, prostě je zhruba 4,30 Slovensko, Polsko, jediný z okolních států, má dražší energii, Německo. Má to na růst lidem ještě o jednotky procent, jak budete od příštího roku vysvětlovat občanům, že jim zdražila už tak drahá energie?

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Já znovu říkám, jednak jsme, pokud se nepletu, těsně u elektřiny nad průměrem, pokud se nepletu, devátá země za první pololetí tohoto roku, u plynu jsme pod průměrem Evropské unie.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Já se bavím teďka o elektřině a opravdu všechny okolní státy, země Visegrádu mají levnější energii, výrazně.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Znovu říkám, bude velké množství domácnosti, u kterých dojde i k poklesu ceny elektřiny, protože tam jsou ty dva efekty. Pokles ceny silové elektřiny a úprava té složky, kterou upravuje energetický úřad, to znamená regulovaná.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Bude to jenom pro nějakou skupinu zákazníků, ti co mají…

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
V zásadě, když se podíváme na dnešní finální ceny, kolik se účtuje na faktuře za kilowatthodinu v součtu všech těchto položek pro tu domácnost, tak pro ty domácnosti, pro naprosto drtivou většinu z nich zůstaneme na hodnotách velmi podobných, které jsme měli v roce 2023. U některých z nich dojde k poklesu, u některých z nich k drobnému nárůstu podle toho, jaký mají přesně tarif.

moderátorka
——————–
Ještě dovolíte, pane Juchelko, k firmám, k firmám.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
U těch domácností, mně končí fixace na elektřinu v domku, který máme a topíme tam elektřinou v rámci podlahového topení. Příští rok mně se zvedne cena energií o 42 %. Takových jako já je nás celá řada, můžeme mluvit o tom, že jsme nezodpovědní nebo něco takového.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Pak je důležité říct, kolik je teď fakturovaná částka za kilowatthodinu teď, kolik je celkově a kolik bude fakturovaná částka poté a srovnat si to vůči těm ostatním.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Já jsem právě jakoby zvědavý na to, ale.

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
Pak je, teď.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Ano, ale tady toto jsou výpočty, které pramení právě od těch, kteří tu energii prodávají, distribuují. Vy jste ti, kteří tady tu cenu energií nejsou schopni nějakým způsobem právě u té regulované složky snížit a něco pro ty občany jednoduše udělat.

moderátorka
——————–
Pane Juchelko, ještě k firmám, už to tady zaznělo, od pana ministra Jurečky, že firmy straší, že budou krachovat, říkali to i na začátku krize, je to plané strašení, jak firmy mají nějaké výpočty, na druhé straně, tak ty katastrofické scénáře se nepotvrdily, firmy bohatly některé.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Ty katastrofické scénáře se možná nepotvrdí, protože některé firmy to můžou ustát, nicméně třeba 600 000 000 jenom pro Třinecké železárny, z čehož žije celé Třinecko, Třinec jako město, tak je skutečně, bych řekl, katastrofální náklad navíc. Naopak já, když hovořím s podnikateli a s firmami, kteří jsou od opravdu jakoby málo výrobců. Tak oni skutečně nejsou v tuto chvíli například schopni svým klientům nakalkulovat ceny na rok 2024, protože neví, do jaké míry zase ty ceny energií budou, protože těch 71 %, o kterých tady hovořila, hovořil…/nesrozumitelné/ Až 206 % samozřejmě, pro ty, kteří pobírají tu silovou elektřinu, tak je skutečně jakoby markantní, a to, že je prostě pan premiér uklidňuje, že to bude o jednotky procent, pan ministr průmyslu a obchodu, pan Síkela, že to bude maximálně o 10 %, tak to je opravdu, já to nedokážu jinak říct, to je prostě lež a manipulace s veřejným míněním.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pánové jí, pánové, pane Juchelko, pane Jurečko, za chvíli budeme v debatě pokračovat, slibuju i divákům, za chvíli jsme zpátky, sledujete Partii, budeme se dál bavit o cenách elektrické energie i o pomoci, kterou chystá stát.

moderátorka
——————–
Ještě jednou krásnou neděli vám přeji, děkuju, že na Primě i CNN Prima News sledujete Partii, díky, že jste si počkali přes krátkou přestávku až do konce Partie. Už byla poslední. Věnujeme se drahým energiím, respektive možnému nárůstu cen, které ohlásil Energetický regulační úřad. Pane ministře, já začnu u vás. Pomoc státu s cenami energií realizujete přes příspěvek na bydlení. Tam je velký nárůst, meziroční, v září 2022 do září 2023 zhruba o miliardu, před rokem to bylo 760 000 000 vyplacených na tomto příspěvku, teď 1,7 miliardy. Vy máte představu, o kolik se zvýší počet žádostí, zvýší počet vyplacených peněz poté, co dojde ke zdražení energie od ledna 2024. Nebo vyčkáváte s čím přijde regulátor?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
My jsme v rámci příspěvku na bydlení a pak je ještě doplatek na bydlení, tak v rámci těchto dvou nástrojů, kterými pomáháme domácnostem nejenom s úhradou cen energií, ale obecně například nákladů na bydlení, jako je nájemné, jako jsou další třeba fakturované položky, jako je vodné, stočné, tak pomáháme všem domácnostem, u kterých jejich příjem v té domácnosti nestačí na to pokrytí těch nákladů v okamžiku, kdy to překročí 30 % příjmů domácnosti. Jestliže ta domácnost má příjem a víc jak 30 % těchto nákladů to překročí, tak pak pomáhá příspěvek na bydlení. A my jsme se pohybovali i v těch našich odhadech, které jsme říkali už někdy před více jak rokem, že ta pomoc v zásadě se dostane někde na hodnotu více jak 250 000 lidí, dneska jsme zhruba kolem 270 000 lidí, kteří ten příspěvek na bydlení mají.

moderátorka
——————–
272 000 žádostí a těch příspěvků.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
V zásadě my jsme udělali kroky, které vedou k tomu ještě, abychom ten proces a to schéma zjednodušili. To znamená teď od prosince, tak, jak je rodičák v tom systému, jindy v tom aplikačním rozhraní klientském, tak stejně bude úplně už administrován právě i příspěvek na bydlení.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
A k té otázce, kolik lidí, domácností by mohlo do toho systému, systému skočit, když se zvednou ceny elektrické energie od ledna 24?

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Nelze takto odhadovat přesně, protože je samozřejmě jedna věc, kterou my nevíme, a to je struktura těch domácností, které například topí elektřinou, kdo z nich má jaké příjmy, jestli potom naplní tady tuto formu pomoci. Pro nás je ale důležité, že my jsme udělali něco, co tady nikdy nebylo. My jsme před rokem si propojili databáze a komunikaci mezi námi a ministerstvem životního prostředí. A právě lidé, kteří mají příspěvek na bydlení, jsou těmi, kteří mají dneska možnost čerpat tzv. NZU light tu zjednodušenou verzi té podpory, kdy vlastně tomu žadateli dneska dáme i zálohu předem. To znamená, lidé s nízkými příjmy si mohou zateplit, vyměnit okna, dveře, udělat prostě opatření, která vedou k tomu, že trvale snižují tu spotřebu energií, a to je podle mě jako smysluplné řešení. Těchto žadatelů už je přes 50 000. O tuto formu. Investice do jejich nemovitosti je cílená nejenom na ty, kteří mají příspěvek na bydlení, ale na ty, kteří požívají starobní důchody, případně invalidní důchody ve třetím stupni. Takže je to nástroj. Pan kolega se tady usmál.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Já se směju úplně něčemu jinému.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Já tady říkám, na rozdíl od mnoha předchůdců našich jsme udělali něco, co vede opravdu k řešení té situace dlouhodobě a je to to, co těm lidem pomáhá opravdu dlouhodobě a myslím si, že takovýto systém tady nikdy nebyl, protože tu tzv. novou zelenou úsporám v minulosti čerpali jenom bohatí lidé. Co jsme změnili my s Petrem Hladíkem za poslední rok, že na to mají nárok všichni lidé s nižšími příjmy i s těmi nejnižšími. A dáváme i tu formu zálohy a zjednodušili jsme to, a to si myslím, že strašně dobrá informace a dobrý nástroj, který lidé, jak se ukazují na datech, fakt to využívají.

moderátorka
——————–
Tak, pane Juchelko, vy máte představu, co by se po prvním lednu mohlo stát? Kolik lidí by si mohlo nebo muselo dojít pro sociální dávku. Příspěvek na bydlení po zvýšení ceny.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Pokud tam ten nárůst bude skutečně třeba u panelákového bytu přes 30 %, u těch, kteří topí elektřinou přes 40 %, tak si myslím, že opět to budou ti, kteří bohužel i přesto, že jsou aktivně pracující, tak nestíhají prostě platit své životní náklady, což je opravdu velká, bych řekl, tragédie nejen do sebevědomí těch rodin, ale samozřejmě i co se týká toho sociálního systému, tam jenom meziročně vlastně v červenci roku 22, tak bylo nějakých 180 000 příspěvků na bydlení. Jenom, aby měli představu vlastně diváci, že to opravdu vzrostlo třeba až o 100 000 příspěvků na bydlení, navíc. Díky zvyšujícím se nákladům, nejen díky inflaci, ale od 1. 1. 2025 a k tomu, a to je ta odpověď na tu otázku.

moderátorka
——————–
Promiňte, já jenom dodám, že se zvýšila i průměrná výše toho vyplaceného příspěvku ze 4000 na 6300.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Tam se změnily normativní náklady na bydlení.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Vzrostl ten počet vyplacených žádostí i peněz.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Ale bohužel od 1. 1. 2025 jich může být jakoby celá řada.

moderátorka
——————–
Na to se ptám, jestli máte odhady, kolik lidí.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Odhady jakoby nemáme, ale vím, že se bude zvyšovat životní náklad každé rodině v tomto státě, každému seniorovi díky konsolidačnímu balíčku, díky tomu, co tato vláda s udělala s cenami všech komodit, s dphčkem, jakým způsobem se zachovala, a to já opravdu, a pan ministr to ví, mu nemůžu opravdu jakoby zapomenout, jakým způsobem se zachoval ke zdravotně postiženým z hlediska příspěvku na péči a vlastně zvyšování veškerých nákladů těm neformálním pečujícím, protože se jim zvýší náklady nejen díky úhradové vyhlášce, což bylo asi zhruba před rokem, ale hlavně konsolidačním balíčkem, cenami energií. Tato vláda jim zrušila například i zdravotně handicapovaným a neformálním pečujícím slevu na poplatníka. Ti jsou opravdu už ve velmi těžké, ve velmi těžké situaci a je mi líto, že tato vláda odmítla můj návrh zákona o navýšení příspěvku na péči, což opravdu už nemůžeme stihnout do konce tohoto roku a bohužel tady tito lidé budou půl roku ve vakuu, kdy vlastně od 1. července roku 24 až teprve se možná zvýší příspěvek na péči a takhle to je s touto vládou se vším, protože přichází s tou pomocí pozdě. A kdo rychle dává, dvakrát dává. To jsme slyšeli během covidu několikrát.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, to vám vyčítají i ekonomové, že středopravicová pravicová vláda, nevím, jak se sám, sám definujete, takto razantně zvýšila počet lidí na sociálních dávkách.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Takto dlouhodobě jsme slyšeli kritiku z řad odborníků na sociální oblast, že ten sociální systém je nepřehledný, byrokratický, lidé nežádají, i když by žádat mohli. My jsme udělali celou řadu opatření, abychom to zjednodušili, byli k tomu klientovi blíž, udělali jsme možnost podání digitálně, elektronicky. Teď to od prosince ještě více zjednodušujeme a zároveň jsme také snížili hranici například pro obyvatele Prahy, kteří mají nárok na to získat příspěvek na bydlení. Takže tady celá řada opatření, která přichází těm lidem blíž, je vstřícnější pro získání této formy pomoci, ale taky bych chtěl zareagovat na to, že tato vláda v tom ozdravném balíčku udělá kroky, které znamenají snížení těch základních nákladů těch domácností, je tady snížení DPH, u všech základních potravin, je tady snížení.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Promiňte, já na to musím reagovat už i minulý týden. Promiňte, promiňte, pane Juchelko, já to jenom dokončím, tu vsuvku svoji, protože důležitá. Šéfka potravinářské komory říkala, že kvůli drahým energiím, se žádné zlevňování potravin konat nebude.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Ale když se podíváme, tak ona ostatně jako šéfka potravinářské komory jako neřekne se nic jiného v zásadě jo.

, moderátorka
——————–
Já jenom chci dokládat, že na to se nikdo nemůže spolehnout, že zlevní potraviny.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Ale počkejte, podívejte se za posledních šest měsíců na vývoj meziměsíční inflace, ta se zastavila. Meziměsíční inflaci, která se zastavila, jsou měsíce, kdy právě potraviny jsou tou položkou, kdy klesají ceny pro spotřebitele, a když se podíváme na ceny zemědělských komodit, tak ty šly zhruba o 30, o 40 % dolů, to znamená, základní komodity, jako například potravinářská pšenice, jsou úplně někde jinde, než to bylo před rokem, rokem a půl.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
V obchodech to stále moc nevidíme, ostatně to dokladoval to pan premiér na tom videu s nákupy z Německa.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
Když jste to zmínila, já jsem měl potřebu říct některé podstatné věci, ale taky chci říct, u DPH se snížily náklady na bydlení z hlediska stavebních prací, z hlediska například nákupu bytů, takže je tady celá řada položek, u kterých se DPH snižuje. Pokud jde o příspěvek na péči, tak mě mrzí, že tady pan kolega říká některé tady tyto výroky, protože když zase nerad se k tomu vracím, ale když tady byla ta minulá vláda, tak až na návrh našich senátorů v senátu došlo nakonec k prolomení k tomu, že ten příspěvek na péči se u těch lidí, kteří jsou v nepobytových zařízení, mohl zvýšit. Já připravuji na příští rok v polovině, nejpozději v polovině příštího roku dojde ke zvýšení příspěvku na péči, mezitím jsme zvýšili příspěvek pro ty lidi, kteří mají právě energeticky náročnou pomůcku ve své domácnosti, tak tady je zvýšení příspěvků a udělali jsme už letos to, na co se tady dlouhé roky zapomnělo u těch lidí, kteří vyžadují tu náročnou osobní asistenci. Bavíme se o tzv. pátém stupni, aby tito lidé, kteří opravdu jsou 24 hodin, sedm dnů v týdnu odkázáni na pomoc někoho jiného a 30 let to nikdo neřešil a koupili si maximální čtyři hodiny asistence denně, tak teď už jim umožňujeme zaplatit 12 hodin a připravujeme změnu, aby tito lidé, a jsou jich tisíce, aby mohli žít důstojně v této zemi. A toto připravujeme legislativně i finančně, abychom tyto lidi podpořili. Takže ano, některé věci nezměníme ze dne na a den, ale systémově pracuje na tom, abych umožnil lidem být v důstojném prostředí doma a je podpořil zařízení i v terénu, aby podpořili lidi, kteří potřebují tuto osobní asistenty. Na tom se, pane kolego, pracuje a budu velmi rád, když tyto věci, které jsou prokazatelně jasně ve prospěch těch klientů, podpoří i opozice.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Strašně hezká slova. Já strašně moc za ně panu ministrovi děkuji, ale bohužel ta realita je úplně někde jinde. Vy strašně hezky mluvíte, ale ty činy jdou vždycky až strašně pozdě s tou pomocí, například, já nevím. Příspěvek na mobilitu jste zvýšili až rok poté, co my jsme ho měli dávno v Poslanecké sněmovně. Rodičovský příspěvek já jsem tam měl od června minulého roku, zvýšil se teprve před měsícem. Příspěvek na péči, tak ten dotační titul, který jste vytvořili, tak bohužel nepomůže neformálním pečujícím, protože je navázán na sociální službu, to znamená, že pomůže opět jenom sociálním službám, ale ne těm, kteří neformálně pečují 24/ 7 doma a sociální službu mají například nedostupnou, protože v jejich okolí není.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Ve prospěch těch klientů, který se udělá.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Nechte domluvit, ano, nechte mě domluvit.

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
Je to první krok.

moderátorka
——————–
Pane Juchelko, prosím, dokončete reakci na, na příspěvek na péči. Je to vaše velké téma, vy jste ho do debaty přinesl.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Já opravdu jsem.

moderátorka
——————–
Se vrátím k jedné věci.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu; stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Protože já jsem opravdu jako na pana ministra a na celou tuto vládu naštvaný, protože ona hází určité skupiny lidí, které vždycky zevšeobecní, například u slevy na poplatníka i ty zdravotně handicapované přes a palubu. A já to říkám pořád v Poslanecké sněmovně, pane ministře, a mně je strašně líto, že jste nikdy třeba neudělal to, že byste zavolal, pozval mě na kafe a že bychom to spolu probrali a dali to dohromady. Já souhlasím samozřejmě s pátým stupněm příspěvku na péči, to je mé téma, to jsme měli v programovém prohlášení naší stínové vlády, máme to pořád, měli jsme to v předvolebním programu, ale to, že ten dotační titul jste udělal takovýmto způsobem, tak neformálním pečujícím nepomůže a říkám, že jim jenom zvyšujete náklady.
moderátorka
——————–
Jenom pojďte zareagovat. To téma je velmi důležité a závažné. Pane ministře, půjdete s panem Juchelkou na kávu, půjdete to, půjdete to dořešit, aby i hnutí ANO bylo spokojené?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
S panem kolegou Juchelkou nemám vůbec problém jít na kafe nebo na kakao. Ale chci říct, tenhle problém, když se bavíme o tom pátém stupni, je fakt 20 let neřešený problém. My jsme udělali letos první krok, operativně dotační titul, který primárně míří na toho klienta, aby mu pomohl. A já jsem si řekl závazek, který jsem dal vůči panu Čiperovi, vůči dalším lidem, že tohle fakt po těch 20 letech neřešeného problému 30 letech, jo, fakt dotáhneme a dořešíme, aby tito a lidé a jejich rodiny mohli důstojně žít.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Debata bude pokračovat u kávy, anebo někde jinde. Pánové, nezlobte se. Ještě jedno téma. V boji proti zneužívání dávek, pane ministře, prošla sněmovnou novela zákona o sociální podpoře. Úřady si budou moci od bank vyžádat obecné informace o účtech žadatele i rodiny a také informace o stavu pohybu na účtech, stavu pohybu peněz. Úřad na ochranu osobních údajů tvrdí, že jde o prolomení bankovního tajemství. Nesouhlasí s tím?

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
Já k tomu chci říct dvě zásadní poznámky, za prvé se souhlasem klienta, když ten klient nám dá v té žádosti souhlas.

, moderátorka
——————–
Když ho nedá?

Marian Jurečka, KDU-ČSL/
——————–
Když ho nedá, tak nikomu žádné účty lustrovat nemůžeme.

, moderátorka
——————–
Dostane potom tu dávku, ten klient?

Marian Jurečka, /KDU-ČSL/
——————–
Dostane ji, pokud bude na ni mít nárok, počkej, já to vysvětlím, když nám dá ten souhlas, tak my můžeme s jeho souhlasem se přímo doptat té dané banky, když nám ten souhlas nedá a zatají nám informace, tak my můžeme obecně, říkám, obecně se doptat, zdali ten klient nebo členové té domácnosti mají jiné účty u bank a vyzvat toho klienta, ať nám to doloží, ale žádné takové, jako že my někde nebo naši úředníci se budou moct dívat na nějaké zůstatky a na účty těch lidí, to není možné, to není možné, znovu opakuji.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Navrhované ustanovení je nepochybně zákonným průlomem do bankovního tajemství a dotčením základního práva na ochranu na soukromí. Mluvčí úřadu Milan Řepka.

Marian Jurečka,  /KDU-ČSL/
——————–
Já velmi rád kolegům z Úřadu pro ochranu osobních údajů poskytnu detailní informace, zjevně si nepřečetli celý rozsah té důvodové zprávy, protože my jsme to komunikovali s bankovní asociací. A tady jde čistě jenom o to, abychom v případě.

moderátorka
——————–
Ta řekla, že s tím souhlasí.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
——————–
V případě mimořádné okamžité pomoci v rámci hmotné nouze, v rámci dávek hmotné nouze, kdy opravdu už je zájmem této země, tohoto rozpočtu a všech, kteří opravdu jako pracují a vlastně přispívají svými daněmi na to, že tyto peníze jsou potom vypláceny, abychom fakt objektivně věděli, že ten klient je v situaci, kdy tu pomoc potřebuje a že nám někde něco nezatajil.

oderátorka
——————–
Ten návrh budí, děkuju, pane ministře, ten návrh, pane Juchelko, budí velké emoce, teď se vyjádřil Úřad pro ochranu osobních údajů. Je, nebo není to prolomení bankovního tajemství? Protože mnoho lidí je na to citlivé a velmi se vyděsili.

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Je důležité říct, co pan ministr řekl úplně na konci, že se to jedná pouze o dávky v hmotné nouzi, což je mimořádná okamžitá pomoc, doplatek na bydlení atd. Netýká se to například státní sociální podpory, což je příspěvek na bydlení, který čerpá jako drtivá většina lidí atd., takže vlastně jedná se opravdu jenom o dávky v hmotné nouzi, kde už ten žadatel, když přijde na tu přepážku, tak musí říct, jaké má účty, kolik na nich zhruba má, protože například mimořádná okamžitá pomoc slouží k tomu, že když opravdu jakoby nemám peníze na školní pomůcky, přijdu, dostanu v hotovosti tisícovku nebo když mi odejde lednička a nemám skutečně, tak pro tyto věci, když někdo vyhoří atd., takže vlastně tam, pokud si ten klient může pomoci sám a samozřejmě i ti členové té domácnosti, tak by takhle měl být. Ale vím, že tady tato dávka samozřejmě, která se vyplácí, ale opravdu v absolutním minimu všech těch dávek v rámci Úřadu práce, tak si myslím, že tady tento krok by nějakým způsobem nevadil. Více mi vadí prostě to zneužívání těch sociálních dávek a tady toto je jenom, pokud chceme teda být transparentní, tak ta část tady u tohoto příspěvku na živobytí, doplatku na bydlení a dávek v hmotné mimořádné okamžité pomoci mi skutečně nevadí, protože už v tuto chvíli ten klient to musí vyplňovat.

moderátorka
——————–
Principiálně, vnímáte to jako prolomení bankovního tajemství, tak, jak to popisuje úřad na ochranu osobních údajů?

Aleš Juchelka, /ANO/
——————–
Principiálně to vnímám tak, že pokud člověk žádá tento stát o nějaké dávky v hmotné nouzi, tak by měl prokázat, že v té hmotné nouzi skutečně je. A tady toto je jeden z těch prvků, kdy si dokážeme vlastně dohledat, že ten žadatel prostě na těch účtech nebo žádné jiné účty de facto nemá a že v té žádosti nějakým způsobem nefabuluje, což se doteďka v některých případech samozřejmě stávalo.

moderátorka
——————–
Pánové, já vám děkuju za vysvětlení, za vaše názory, ten návrh jde do senátu, budeme se ještě o něm bavit, určitě diváky o tom budeme informovat, pan Marian Jurečka, pan Aleš Juchelka byli mými hosty, pánové, děkuju vám.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.