Světový den pupečníkové krve

Den pupečníkové krve

Dne 15.11. je světový den pupečníkové krve. Vyzývá k celospolečenské osvětě a povědomí o využití této drahocenné biologické látky, která zachraňuje lidské životy. Jeho cílem je zvýšit povědomí o přínosech transplantace pupečníkové krve pro život a zároveň poučit rodiče, zdravotníky a širokou veřejnost o potenciálu uchování těchto vzácných krvetvorných buněk.

Význam světového dne pupečníkové krve

Světový den pupečníkové krve upozorňuje na význam a potenciál unikátní biologické látky – pupečníkové krve. Zahrnuje informování těhotných žen o procesu odběru a uchovávání pupečníkové krve, stejně jako o potenciálních výhodách, které přináší. Krev, která zůstává v pupečníku po narození dítěte, obsahuje krvetvorné kmenové buňky, které mohou být klíčové pro léčbu mnoha onemocnění. To zahrnuje hemato – onkologické, imunologické nemoci, a mnoho dalších komplikovaných stavů, kde transplantace krvetvorných kmenových buněk může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Výjimečnost – jediný exemplář svého druhu

Buňky v pupečníkové krvi mají mimořádné vlastnosti, protože jsou velmi mladé, nejsou zatíženy životním stylem nebo získanými onemocněními během života. Krvetvorné kmenové buňky se využívají zejména při léčbě onkologických a hematologických onemocnění jako jsou leukémie, lymfomy, nádorová onemocnění orgánů, získané i dědičné poruchy krvetvorby, imunity či metabolismu a jiné. Poslední roky roste také jejich využití v regenerativní medicíně a probíhají mnohé klinické studie. V minulosti se získávaly krvetvorné kmenové buňky pouze z kostní dřeně pacienta, až poslední tři desetiletí lze odebrat a uchovat pro budoucí použití i kmenové buňky z pupečníkové krve.

Možnosti odběru

Zatímco před pár lety existovala u porodu pouze možnost odběru pupečníkové krve, dnes je na výběr několik možností odběru novorozeneckých kmenových buněk. K dalším zdrojům patří samotná pupeční šňůra a také placenta. Díky tomu lze uchovat různé typy kmenových buněk pro více využití.

Statistiky a fakta – Pupečníková krev v číslech

  • Již 60 let se využívá léčba transplantací krvetvorných buněk. Zdrojem těchto buněk je kostní dřeň, periferní krev a posledních 30 let i pupečníková krev;
  • 1988 – první transplantace pupečníkové krve na světě byla úspěšně provedena v Paříži; Pacientovi byly transplantovány buňky pupečníkové krve od sourozence;
  • Více než 60 tisíc transplantací pupečníkové krve provedeno celosvětově;
  • Pupečníková krev byla v ČR poprvé transplantována před téměř 30 lety a to 1.11. 1994 – šlo o sourozeneckou transplantaci na klinice dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol v Praze, s použitím HLA identického sourozence u dětského pacienta s těžkou vrozenou poruchou imunity;
  • Kmenové buňky pupečníkové krve se využijívají k léčbě několik desítek život ohrožujících nemocí;
  • 180 000 uskladněných transplantátů v laboratořích Cord Blood Center Group;
  • 600 klinických studií s využitím pupečníkové krve ve světě;
  • 1998 – první využití vlastní pupečníkové krve na světě – v brazilském Sao Paolo;
  • 2004 – první využití vlastní pupečníkové krve v Europě se uskutečnilo na Slovensku;
  • 60 % transplantací krvetvorných buněk se uskutečňuje vlastními buňkami;
  • Pupeční šňůra je dlouhá přibližně 40 až 50 cm;
  • Pro samotné použití pupečníkové krve není důležitý její objem, ale počet krvetvorných kmenových buněk. Tato koncentrace se zjišťuje během zpracování;
  • V průměru 1 ml pupečníkové krve obsahuje 10 až 20 milionů krvetvorných kmenových buněk.
  • Nejstarší zamražené živé buňky úspěšně použité v medicíně bylo 50 let;
  • 5 minut trvá bezpečný a bezbolestný odběr pupečníkové krve při narození dítěte;
  • 72 hodin od odběru musí být pupečníková krev zpracována;
  • 90 minut trvá počítačem řízený proces zmrazovaní zpracované pupečníkové krve;
  • -196 C je teplota kapalného dusíku, ve kterém se pupečníková krev uchová;
  • 1 možnost odběru – jen při narození!

Význam pro budoucnost

V perinatálních tkáních se skrývá obrovský potenciál a jsou oprávněně považovány za „biologickou životní pojistku”. Výsledky mnoha vědeckých studií poukazují na to, že buňky z pupečníkové krve, tkáně pupečníku a placenty budou hrát klíčovou roli v budoucnosti při léčbě různých imunologických, degenerativních, endokrinních, hematologických a metabolických onemocnění. Tyto buňky také přispějí k regeneraci a obnově poškozených nebo zestárlých tkání a orgánů. Pupečníková krev proto hraje klíčovou roli nejen v léčbě nemocí, ale také ve vědeckém výzkumu a vývoji nových léčebných procesů.

Rozhodnutím při porodu, získají maminky hodnotné buňky pro potencionální léčbu svého dítěte, jeho sourozenců a případně celou rodinu. Je fascinující, jak tyto buňky mohou přinést naději a zachránit životy!

Přispívají i pojišťovny

Víte, že některé zdravotní pojišťovny momentálně konkrétně zdravotní pojišťovna MVCR 211 přispívá 3 000 Kč pojištěnkám při odběru pupečníkové krve, které jsou v roce 2023 těhotné, nebo od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023 porodily? Informujte se ve své zdravotní pojišťovně.

novorozenec odběr pupečníkové krve

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.