Světový den diabetu. Liberecká nemocnice má nový přístroj – fundus kamera

ilustrační foto: arztsamui / FreeDigitalPhotos

Více než jeden milion lidí v České republice trpí diabetem a právě 14. listopadu se každoročně slaví Světový den diabetu, který má poukázat na prevenci.

Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány, a jednu z častých komplikací diabetu představuje postižení očí. Pravidelným vyšetřením očního pozadí je nicméně možné odhalit už minimální změny na sítnici a včasným ošetřením pak zabránit vážnému poškození zraku. S diagnostikou zraku pacientům v liberecké nemocnici, kde doposud oční pozadí nevyšetřovali, nově pomáhá i přístroj zvaný fundus kamera.

„Tato metoda byla nicméně nově schválena i pro diabetologická pracoviště, naše nemocnice proto tuto fundus kameru zakoupila a na diabetologii začínáme oční pozadí nově vyšetřovat u našich diabetologických pacientů 1. i 2. typu. Zároveň chceme tuto službu nabídnout i praktickým lékařům, kteří mají obrovské množství pacientů s diabetem 2. typu v péči,“ řekla primářka diabetologie a vedoucí diabetologického centra Jindra Vejrychová s tím, že vyšetření se obejde bez rozšíření zorničky pomocí rozkapání oka. Pacient jenom přiloží hlavu ke kameře a ta vyfotí oční pozadí bez nutnosti rozkapávání. „Pacient tedy přijde a za deset minut v pořádku odchází a může třeba řídit auto,“ dodala.

Snímek sítnice oka vyhodnotí umělá inteligence. Kamera oko pacienta vyfotí a AI by následně měla být schopna rozpoznat počínající změny, které souvisí s retinopatií, tedy postižením oka u diabetu. Podle výsledku pak následuje buď objednání na další kontrolu za rok anebo odeslání k očnímu lékaři.

Toto preventivní vyšetření se provádí u většiny diabetických pacientů. „Cílem provádění tohoto vyšetření na diabetologii je odfiltrování velké části pacientů, kteří nemají žádné známky retinopatie, od očních lékařů. Vyšetření je jednoduché, bezbolestné, rychlé a jednou ročně plně hrazené ze zdravotního pojištění. Čekací doby jsou u nás nyní minimální, pacient se sám objedná přes internet na termín, který mu vyhovuje,“ zdůraznila Vejrychová s tím, že člověk odchází zhruba za 15 minut s výsledkem.

Liberecká diabetologie nově připravuje rozsáhlý vzdělávací program pro pacienty s nově diagnostikovaným diabetem. Ten pomůže nemocným rozpoznat veškeré záludnosti choroby a seznámí je s možnostmi monitorace glykémií a současnou moderní léčbou.

SVĚTOVÝ DEN DIABETU

Objevitel inzulínu Sir Frederick Grant Banting se narodil 14. listopadu1891. Na jeho počest v roce 1991 Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila 14. 11. Světovým dnem diabetu. Tento den má připomenout všem, že diabetes mellitus – cukrovka je velmi nebezpečné onemocnění, které má závažné dopady na zdraví a osud pacientů.

Hlavním znakem nemoci je neschopnost organismu zpracovávat cukr. Projevuje se hyperglykémií, vysokou hladinou krevního cukru a jeho vylučováním do moči. Proto má pacient větší žízeň, více močí, hubne. Onemocnění ale může běžet i mnoho let bez příznaků a projeví se až pozdními komplikacemi. Nedostatečně kontrolovaný diabetes je spojen s vysokým rizikem postižení očí, ledvin, nervů, pojivové tkáně, kůže a cév. Ve svém důsledku pak může způsobit slepotu, selhání ledvin, vředy na dolních končetinách a amputace či urychlit kornatění tepen – aterosklerózu a vysokým rizikem mrtvice nebo infarktu myokardu.

V České republice v současné době touto nemocí trpí více než 1 000 000 obyvatel. Každý rok se nejméně 110 000 lidí dozví, že mají diabetes mellitus, a dalších 300 000 o své diagnóze zatím neví. 85 % pacientů onemocní diabetem 2. typu, 6,5 % diabetem 1. typu, 7,4 % má prediabetes, zbývající pak sekundární diabetes. Náklady na léčbu diabetu, a zvláště pak jeho komplikací spotřebují v České republice až 20 % veškerých nákladů na zdravotnictví.

Diabetes mellitus 2. typu je onemocnění, které je sice geneticky vázané, ale z velké míry souvisí se životním stylem. Správnými stravovacími návyky, pohybem, udržením si optimální hmotnosti mohou i lidé ve vysokém riziku manifestace diabetes mellitus ovlivnit, kdy se u nich nemoc projeví a jaké pro ně bude mít zdravotní důsledky. Oproti tomu diabetes mellitus 1. typu postihuje častěji děti a mladší osoby, není ovšem vyloučen i ve starším věku. Důvod vzniku této nemoci není zcela jasný. Je pro ni charakteristické, že se v těle nevyrábí dostatek inzulínu, proto jsou pacienti celoživotně závislí na jeho dodávání.

Diabetes mellitus je závažné onemocnění a je třeba zjistit včas jeho přítomnost a správně jej léčit, aby nedošlo k rozvoji komplikací, které pak nemocnému mohou velmi znepříjemnit či i zkrátit život. Je velmi důležité, aby pacienti o své nemoci věděli co nejvíce, pravidelně si kontrolovali hladinu krevního cukru, dodržovali dietu, užívali doporučené léky a dostatečně se hýbali. Diabetolog nebo praktický lékař pak pomocí krevních testů kontroluje, zda je onemocnění stabilizované a zda se neobjevují první známky možného poškození ledvin. Zdroj: KNL

Jiří Louda

Liberecký deník

https://liberecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.