Gynekologická poradna

ilustrační foto: earl / MorgueFile

Článek obsahuje přepis rádioporadny, kde byl hostem MUDr. Pavel Kopecký Ph.D. přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, který odpovídá na dotazy posluchačů např. o potížích v hormonální léčbě v období klimakteria, nebo vyvolání předčasného klimakteria a dalších.

ČRo – Hradec Králové
——————–
Dobrý den, tady je posluchačka z Rychnova a já bych se chtěla pana doktora zeptat. Ze zdravotních důvodů mě pan doktor udělal sterilitu a vyvolal umělý přechod. A k tomu mě nasadil ACTIVELLE, protože jsem se opravdu hrozně potila, to bylo příšerný a nemohla jsem vstát a prostě ty příznaky, co popisoval, co jsem všechno měla. A já se chci zeptat, teďka už asi rok už se nepotím, jestli musím ty léky brát až do konce života? Děkuju za odpověď.

Pavel Kopecký ——————–
——————–
Určitě. Aktivel je preparát, který je kombinovaný a je vhodný pro období těchto preklimatických problémů. Prakticky užívání závisí jednak na věku pacientky a doba užívání by měla být pět let. Po pěti letech by se měla ta situace přehodnotit, eventuálně vysadit a podle toho se pokračuje dál, pokud se už neobjeví ty potíže klimatické, je možné to vysadit definitivně, pokud se objeví, je to možno zase nasadit zpátky a pokračovat dalších cca pět let. Takže podle aktuální situace a lze to vysadit i samozřejmě dříve než pět let, jako závisí na situaci.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Další dotaz přišel od paní Radky, která se ptá, jak pozná menopauzu, pokud má nitroděložní tělísko? Souvisí s menopauzou vaginální suchost, časté pálení sliznic a také problém s močovým měchýřem? Děkuji za odpověď.

Pavel Kopecký
——————–
Tak nitroděložní tělísko samozřejmě limituje problém s krvácením, takže skončení krvácení a tím nastavení té menopauzy nebo nějakého příznaku tady odpadá. Nicméně ty příznaky, které posluchačka uvádí, jsou zcela jednoznačné pro hormonální deficit a dají se samozřejmě také řešit, pokud to je obtěžující, třeba při pohlavním styku nebo obecně suchost, pálení atd. v oblasti těch rodidel a pochvy, tak tam je na místě buď teda celková, anebo i lokální estrogenní léčba, která ty potíže odstraní.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
To mluvíme o hormonech opět, jak dlouho trvá taková hormonální léčba?

Pavel Kopecký
——————–
Ta léčba lokální je dlouhodobá, ale používají se minimální dávky hormonů, které minimálně přechází do organismu, je opravdu přímo cílená na oblast pochvy a zevních rodidel, takže tam bych doporučoval dlouhodobě i několik let.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Ale určitě se zaznamenalo ve společnosti diskuze, kdy se někteří opravdu zuby nehty brání jakýmkoliv hormonům, které jsou následně vylučovány, takže asi je to případ od případu.

Pavel Kopecký
——————–
Ano samozřejmě, musí se nabídnout i jiné řešení. Jiným řešením je používání nehormonálních přípravků, které jsou k dispozici na trhu, jakoby doplňky té léčby, a to jsou různé čípky nebo různé krémy, které obsahují většinou kyselinu hyaluronovou. To je teď takový hit, ale ty jsou schopný jenom částečně ty problémy odstranit, protože působí pouze na tu sliznici svým lokálním efektem, ale nejdou do hloubky a neřeší ten problém toho hormonálního deficitu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Takže vy osobně byste ženám doporučil, aby se nebránily hormonům, pokud jsou doporučené?

Pavel Kopecký
——————–
Pokud jsou problémy, tak hormony jsou naprosto v pořádku a není potřeba se jich bát. Naopak mohou být velice protektivní a mohou zlepšit život a všechno ostatní, co s tím souvisí, takže pokud ty problémy jsou, tak hormony jsou naprosto v pořádku. Samozřejmě, pokud ta žena má přechod bezproblémový, tak je zcela zbytečné, dávat hormony jenom kvůli tomu, že je v přechodu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Paní Petra píše: padají mi vlasy, už mám kouty. A k tomu začaly růst chloupky na bradě. Dá se to eliminovat?

Pavel Kopecký
——————–
Zase, to je jeden z těch příznaků toho přechodu, tam bohužel ty estrogeny působí i na tzv. kožní adnexa, to jsou vlasy, chlupy atd. takže i tady ten efekt může být. Takže zase bych doporučoval nejdřív provést hormonální vyšetření. Tady v tomto případě, pokud tam je teda i růst vousů, tak i kompletní hormonální profil, protože tam může být i nějaký jiný problém. Může tam být vyšší hladina androgenu, to jsou mužské pohlavní hormony, které se mohou začít zvyšovat z nějakých důvodů, třeba i závažnějších, takže určitě hormonální profil a podle toho zajistit další léčbu. Samozřejmě závisí na tom, v jakém rozsahu je.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Je mi 79 roků. A zničehonic mě začala bolet prsa. Co by to mohlo být?

Pavel Kopecký
——————–
Tady v každém případě, pokud v klidové fázi se něco děje, tak co nejdříve navštívit mamologické centrum, protože to není v pořádku.

mluvčí 2,
——————–
Dobrý den, mám takovou prosbu, je mi jednašedesát let, ve 30. Letech jsem měla takové problémy, že jsem musela chodit furt na injekce, protože jsem to dostávala hrozně pozdě a teď jsem to měla ještě 13. července. A právě nikdy mě nebolely prsa a teď mě pobolívají vždycky, každý měsíc, když to mám dostat. K panu doktorovi chodím každý rok a mám to všechno v pořádku.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Takže v 61 letech ještě pravidelná.

Pavel Kopecký
——————–
V každém případě bolesti jsou, souvisí s hormonální disbalancí, takže tady určitě nějaký problém v těch hormonech bude a v 61 letech pravidelné krvácení není úplně v pořádku. Takže pokud teda posluchačka chodí na pravidelné kontroly, je to v normě, ten nález se tam nemění, tak bohužel asi má smůlu trošku. Takhle dlouho to funguje všechno, ale může to i souviset s tím hormonálním stavem, s největší pravděpodobností.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Některé ženy to možná nevnímají jako smůlu. Plodná žena v jedena šedesáti Letech. Otázka na závěr, která mě, nechci říct, pobavila, ale právě pan Jiří reaguje, manželka přišla do menopauzy a je strašně protivná. Co s tím?

Pavel Kopecký
——————–
No, tak samozřejmě je potřeba si o tom promluvit. Ten dotaz je, jako, jestli ta žena nemá nějaké problémy Právě v oblasti té menopauzy. Protože opravdu to i rodina nebo okolí může vnímat. A jistěže je na místě se dohodnout, že není všechno v pořádku a poslat manželku na vyšetření a potom eventuálně na nějakou léčbu.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Jestli bude chtít ale manželka.

Pavel Kopecký
——————–
Jestli bude chtít, tak to závisí na tom, jak ji manžel přesvědčí.

Pavla Kindernayová, moderátorka
——————–
Ono to není humorné, samozřejmě, on pan Jiří, myslím, že to psal trošičku s tou nadsázkou, ale je to určitě o té toleranci v tomto období. Doktor, přednosta gynekologicko porodnické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Pavel Kopecký byl dnešním hostem rádio poradny Českého rozhlasu Hradec Králové, děkujeme, že jste si našel čas na naše posluchače, za všechny rady, na shledanou.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.