Průmyslová a umělecká škola dělá hračky pro handicapované  

ilustrační snímek


Opavská střední škola průmyslová a umělecká slaví 30 let. Za tu dobu studenti například vymalovali chodby ostravské Fakultní nemocnice, vytvořili kulisy v loutkovém divadle nebo interaktivní prvky v mateřské škole.

ČT 1 – Události v regionech – Ostrava
——————–
Šnečí svět, název, který si vymyslely děti z opavské mateřské školy, plastické interaktivní prvky pro ně vyrobili studenti oboru tvorba hraček.

Dagmar ULMANOVÁ, ředitelka Mateřské školy Mnišská, Opava
——————–
Jsou pro děti přínosem nejenom esteticky, ale také rozvíjí jejich znalosti, dovednosti, protože jsou interaktivní, aby děti si mohly pohrát při tom, když přijdou a když odcházejí.

redaktorka
——————–
Studenti vyrobili pro děti také dřevěné divadelní loutky. Škola přijímá každý rok 24 nových studentů na 3 umělecké obory.

Lubomír ANLAUF, zástupce ředitele pro umělecké obory
——————–
Děti začínají více inklinovat k těm humanitním a k těmhle těm kreativním záležitostem, než tomu bylo třeba před 10 lety, takže bych řekl, že to stoupá, ten zájem a ten nápor na tyhle ty školy.

redaktorka
——————–
Didaktické předměty pro opavskou mateřskou školu nebo malby na chodbách ostravské Fakultní nemocnice vytvořili studenti v posledních letech jako svou maturitní práci, zadáním té loňské byla tvorba hraček pro handicapované. Studentka Eva Jahnová vytvořila dinosaury přizpůsobené zrakově postiženým.

Jitka OBOŇOVÁ, vedoucí oboru tvorba hraček a herních předmětů
——————–
Je k tomu přiřazená tabulka, kde je ten dinosaurus vytisknutý na 3D tiskárně a zároveň je k tomu i text a popis. A tady je takové kolečko, které je vlastně ve stejném materiálu jako ten konkrétní dinosaurus, ke kterému to patří.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.