Změny penzí u náročných profesí  

ilustrační foto: Photoxpress

Příprava nových pravidel pro dřívější odchody do penze bez jejího krácení u náročných profesí. Hotová by podle ministra práce mohla být do konce roku. Pak by je politici projednávali společně s chystanou důchodovou reformou. Návrh počítá taky s tím, že by zaměstnavatel za tyto lidi odváděl do důchodového systému víc peněz.

ČT 1 – Události
——————–
Ve slévárně pracuje 18 let. Jak říká, má to tu rád a práce ho baví. Postupně se Victor Cravcenco vypracoval na mistra.

Victor Cravcenco, pracovník ve slévárně
——————–
/nesrozumitelné/ má 730 stupňů, max 750 stupňů.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Ve výrobě tu dělá kolem 50 lidí. Že je práce náročná, potvrzuje i vedení firmy. A to nejen kvůli teplu.

Jan Lát, místopředseda představenstva, Beneš a Lát
——————–
Formy jsou ošetřovány keramickými a graffitovými nástřiky, které se uvolňují do prostředí. Takže dalším aspektem je prašnost. Pohybujeme se ve slévárně, kde vznikají odlitky řádově o 10-, 12kilogramové hmotnosti, takže nějaká fyzická náročnost.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Při tzv. kategorizaci prací se posuzuje 13 faktorů. Lidí, kteří jsou ve třetí a čtvrté kategorii rizika, je zhruba tři čtvrtě milionu. Zařazení mezi tzv náročné profese se ale bude zřejmě týkat jen části z nich.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Kde opravdu je tam negativní dopad na lidské zdraví, fyzické zdraví toho člověka a kde nemůžeme jinými ochrannými prostředky kompenzovat ty dopady. Nechci tady dneska říkat, jestli to budou desítky tisíc nebo jednotky desítek tisíců, to je opravdu předčasné v tento okamžik.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Na definici náročných profesí se pracuje. Zástupci Ministerstva práce už kvůli tomu předali další potřebné údaje rezortu zdravotnictví. Tam je teď společně s vlastními daty porovnávají a vyhodnocují.

Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví, Ministerstvo zdravotnictví
——————–
Naším cílem je vyjít z konkrétních dat nemocnosti jak krátkodobé, tak dlouhodobé, včetně dat o invaliditě, z druhé strany mít množství osob, které jsou v riziku a současně mají přiznané onemocnění nemoci z povolání.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Hotovo by mělo být do konce roku. Zástupci odborů si ale stěžují, že naposledy s nimi lidé z ministerstev jednali před létem. Navíc požadují, aby okruh těch, kteří budou mezi náročné profese spadat, byl širší.

Vít Samek, místopředseda ČMKOS
——————–
Pokud by přišli opravdu s nějakými nezlomnými argumenty, že třeba určitá práce zařazená do třetí kategorie je plně kompenzovatelná, že ten člověk nemá omezení pro další práci, bylo by možné o tom jednat. Ale to zatím se nestalo, a proto náš požadavek je třetí a čtvrtá kategorie rizika.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Podle zástupců zaměstnavatelských svazů je potřeba návrhy projednat i přímo s firmami. Už dříve taky upozorňovali, že vysoký počet dřívějších penzí by mohl znamenat další výpadek pracovních sil.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.