Dům u lišky na Mělníku pořádá benefiční koncert. Výtěžek pomůže malému Tomáškovi

ilustrační foto: Flickr.com

Vybrat peníze na pomoc šestiletému Tomáškovi. Takový je plán benefičního koncertu, který organizuje Lucie Zikmundová z Domu u lišky. Ten se uskuteční v pátek 17. listopadu v radničním dvoře na náměstí Míru v Mělníku. Jedná se už o třetí ročník dobročinné akce.

Majitelka butiku Lucie Zikmundová ve spolupráci s kapelou Jazzdeath už potřetí pomáhá. „Vždy si vyberu jednoho konkrétního člověka, kterému chci pomoc. Výtěžek z prvního ročníku putoval mladé mamince trpící Crohnovou chorobou, loni jsme částku věnovali ukrajinskému chlapci trpící dětskou mozkovou obrnou (DMO). Letos chceme výtěžek z benefice věnovat opět chlapci s DMO. Tentokrát se jedná o šestiletého Tomáška, ke kterému nebyl osud příznivý,“ uvedla Zikmundová.

Benefiční koncert se uskuteční v pátek 17. listopadu od 14 hodin. Lidé se kromě hudby mohou těšit také na módní přehlídku, vystoupení mažoretek Dasty nebo tombolu. A pokud nestihnou zájemci akci navštívit, stále je možnost přispět dobrovolnou částkou na transparentní účet 4406718053/800.

Příběh Tomáška:

Malému Tomáškovi lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu (DMO), která se projevuje zejména poruchou hybnosti. Mamince Radce se narodil předčasně. „Do 34. týdne se zdálo všechno v pořádku. Následně jsem přestala cítit pohyby, proto jsem se hned vydala do nemocnice Mělník, kde mě na týden hospitalizovali a po týdnu propustili domů. O týden později mi praskla voda a Tomášek přišel na svět císařským řezem,“ popsala průběh těhotenství Tomáška maminka.

Až do pátého měsíce se vše zdálo v pořádku. „Najednou mi přišlo divné, že se nepřetáčí na bok, nenatahoval se po hračce, pravou ručičku měl pořád sevřenou v pěst. Série vyšetření zjistila, že Tomášek má nejtěžší formu mozkové obrny. Je to postižení horních i dolních končetin,“ vzpomíná Radka na těžké životní okamžiky s tím, že jako správná máma se rozhodla udělat maximum, aby se Tomáškův zdravotní stav začal v rámci možností zlepšovat.

„Zahájili jsme cvičení Vojtovi metody. Navštěvujeme rehabilitační kliniky, které bohužel nehradí zdravotní pojišťovna. Jeho mentální vývoj je na skvělé cestě, ten pohybový ho však brzdí. Nicméně se posouvá pořád kupředu, což je pro nás všechny moc důležité,“ uvedla Radka.

Péče o Tomáška je pro celou rodinu náročná nejen fyzicky a psychicky, ale také finančně. Proto se rodina rozhodla založit transparentní účet (4406718053/800), kam mohou zájemci přispět libovolnou částku.

Co je dětská mozková obrna:

Dětská mozková obrna neboli DMO je souhrnné označení neurologických poruch, které se objevují v kojeneckém nebo raném dětském věku a trvale ovlivňují pohyb těla, koordinaci a rovnováhu. DMO postihuje část mozku, která řídí pohyby kosterních svalů. Většina dětí s dětskou mozkovou obrnou se s touto poruchou narodí, ačkoli může být zjištěna až o několik měsíců nebo i let později. První příznaky DMO se obvykle objevují před dosažením 3 let věku dítěte. Nejčastěji se projevují nedostatečnou koordinací při provádění volních pohybů (ataxie), ztuhlými nebo napjatými svaly a přehnanými reflexy (spasticita), „nepřirozenou“ chůzí (např. vlečením jedné nohy za sebou, chůzí po špičkách, přikrčenou chůzí apod.) a svalovým napětím, které je buď příliš nízké (hypotonie), nebo naopak příliš vysoké (hypertonie). Mezi další neurologické příznaky, které se často vyskytují u lidí s DMO, se řadí ztráta sluchu a zhoršené vidění, případně potíže s ovládáním močového měchýře a konečníku. Jen u malého počtu dětí je DMO důsledkem poškození mozku v prvních měsících nebo letech života, některých závažných infekčních onemocnění (např. bakteriální meningitida), případně poranění hlavy při dopravní nehodě, pádu nebo týrání dítěte. DMO není dědičná.

Zdroj: Národní zdravotnický informační portál (https://www.nzip.cz/)

Alena Hedvíková

Mělnický deník

https://melnicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.