Radí bylinkářka Štěpánka Janoutová  

: Flickr.com

Bylinkářská poradna s bylinkářkou a farmářkou Štěpánkou Janoutovou ve studiu Českého rozhlasu.

S otoky by možná pomohly ajurvédské masáže, ty se zaměřují na lymfu. Potom je dobré určitě zjistit, jestli vám dobře fungujou orgány, jako je srdce, ledviny, játra, protože to může být také někdy způsobeno druhotně tím, že některý z těchto orgánů nejsou úplně v pořádku. Pokud by se zjistilo, že některý z těchto orgánů není v pořádku a podpořila by se jeho funkce, léčil by se, tak by se měl tyto otoky zlepšit.

——————–
Máme tady další telefonát, nasaďte si, prosím, sluchátka a vy se můžete ptát. Dobrý večer.

mluvčí 3,
——————–
Prosím vás, bych měl dotaz. Dal se sehnat kolem Plzně starčeková mast?

mluvčí 1,
——————–
Já se přiznám, že nevím, jestli v bylinkových lékárnách by se dala sehnat, ale starček budete muset, pokud jí budete chtít udělat, tak budete muset počkat do léta a jít si na něj do lesa, ale zkuste se zeptat prostě v lékárnách, které jsou na bylinky zaměřené, nebo na internet.

mluvčí 2,
——————–
Jak se správně užívá ostropestřec mariánský? Se někdo ptá?

mluvčí 1,
——————–
Ostropestřec mariánský? Buď se používá ve formě tinktury, a pokud byste si koupili semena, tak ty jsou velice tvrdá, je vhodné ty semena nadrtit a i těsně před tím, než je budete používat, protože jak obsahují olej, tak může se stát často, že ten olej žlukne a místo, aby vám pomohl vyčistit játra, tak by vám mohl taky způsobí žlučníkový záchvat, takže lžičku toho ostropestřece Mariánského třeba ráno, večer, ideálně to i sníst, třeba si to dát i do nějakého jídla, do nějakého jogurtu s jinými semínky, ale lze i ve formě čaje, tak používat ten ostropestřes nebo tinkturu.

mluvčí 2,
——————–
Jaký alkohol je nejvhodnější k výrobě té tinktury.

mluvčí 1,
——————–
Záleží, z čeho budete chtít tinkturu vyrábět, pokud budete chtít dělat z natě, tak chce aspoň šedesátiprocentní líh nebo alkohol, může to být samozřejmě klidně slivovice silná, když chcete dělat kořeny, tak alespoň 70 % a na květy tak 30 vlastně je asi i jedno, co je to za alkohol. Tady jde o ty procenta, aby prostě se vymacerovalo dostatečné množství těch účinných látek z těch různých částí bylin.

mluvčí 2,
——————–
Je na něco léčivý chmel třeba ve formě nealko piva.

mluvčí 1,
——————–
Chmel léčivý je, nevím teda, nakolik je chmelů v nealku pivu nebo i v alku pivu, každopádně chmel se používá na psychické problémy, na zklidnění, na zlepšení spánku a vlastně on má i hormonální účinky. U mužů prý zklidňuje pohlavní hormony, takže muži jsou potom klidnější a lépe spí. A chmel také má v sobě vlastně ty hořčiny, humolín a lupolín, latinsky. a tyto hořčiny tak podporují trávení jako všechny hořčiny, které vlastně jsou v bylinkách.

mluvčí 2,
——————–
Dáme teď dotaz se na esenciální třes, pana Jardu zajímá, zdali by ho pomohly nějaké bylinky?

mluvčí 1,
——————–
Na esenciální třes by pán mohl zkusit. Jmenuje se to muku, napruenzis nebo sametové fazole a tahle ta bylinka obsahuje látku, která se jmenuje eldopa a třeba u parkinsonismu, vlastně je problém s dopaminem v mozku, takže je tahleta bylinka nebo luštěnina vhodná na parkinsonismus a na ten esenciální třes. Musím říct, že jsme také zaznamenali docela příznivý ohlasy.

mluvčí 2,
——————–
A než se nám přihlásí někdo s dalším dotazem, vrátíme se ke kořenům, vezmeme to kořen od kořene, abych tak řekla, že jsme probrali kořen kostivalu, o tom jsme už tedy mluvili. Známý svými léčivými účinky je také kořen pampelišky.

mluvčí 1,
——————–
Ano, pampeliška vlastně hořká, takže se dává na podporu trávení a pampeliška obsahuje látky, které velice dobře prospívají na slinivku břišní, na slezinu. A v současné době byly objevené i některé látky, které mají protinádorové účinky, takže se doporučuje jako podpůrná bylinka při onkologickém onemocnění. Z pampelišky můžeme používat nejenom kořen, ale potom, když vegetuje, tak i listy třeba jako listový salát.

mluvčí 2,
——————–
Kurkuma a zázvor, to je taková podzimní klasika. Připomeňte nám, na co jsou dobré.

mluvčí 1,
——————–
Oba dva ty kořeny, tak se používají jednak jako koření, ale i jako léčivo, nejenom na zlepšení chutě podporují chuť k jídlu Kurkuma má opět protinádorové účinky, potom funguje dobře na ženské problémy, protože reguluje vlastně ženské hormony a kořen zázvoru, tak když se používá, tak chce, aby byl tepelně opracován buď ve formě čaje horkého, když se nastrouhá čerstvý zázvor, nebo se přidává do různých exotických jídel, sušený nebo čerstvý, on podporuje chuť k jídlu a dezinfikuje zažívací trakt, takže se používá i při různých průjmových onemocněních. Při nucení na zvracení a zlepšuje imunitu. Takže v těchto vlastně studených dnech je vynikající se prostě prohřát zázvorovým čajem se skořicí, s medem a s citronem.

mluvčí 2,
——————–
Echinacea je oblíbenou bylinkou v rámci prevence a léčby viróz a k tomu právě slouží její kořen.

mluvčí 1,
——————–
Ano, echinacea je také nejléčivější kořen, ale protože člověku je líto, takhle krásnou rostlinu zlikvidovat, tak se používá i květ.
z echinace si musíte udělat tinkturu, protože jsou tam látky, které se nerozpustí ve vodě, takže nemá cenu z ní dělat čaj. Ta tinktura, tak se používá vlastně v době, kdy jako okolo vás začnou lidi kašlat, nějaké virózy se objeví jako prevence, nebo potom, když potřebujete rychlejší regeneraci z choroby. V akutní fázi se nedává, protože by naopak mohla ten stav zhoršit.

mluvčí 2,
——————–
Tak teď předám slovo dalšímu volajícímu.
mluvčí 5,
——————–
Dobrý večer. Kafka, já bych dotaz. Jako bolí mě strašně klouby na rukou a mám i takový jako hodně citlivý bříška, jestli by jsem to mohla v něčem koupat, třeba ty ruce.

mluvčí 1,
——————–
No, a byla jste s tím o lékaře, ne?

mluvčí 5,
——————–
Jednou mi dávali tedy na ty ruce ten parafín, no.

mluvčí 1,
——————–
Asi by to chtělo, aby vás shlédnul lékaři, jestli to není nějaký druh revmatismus nebo artritidy, určitě můžete preventivně, nebo zkusit si nějaké koupele rukou, ale chtělo by to prostě, aby se vědělo, od čeho to je a potom se to lépe řeší i těmi bylinkami, každý prostě potřebuje diagnózu, aby se dobře nasadili léky nebo bylinky, určitě si je můžete koupat v teplé a studené vodě. Ono se to potom prokrvuje lépe, takže i pokud tam jsou nějaké vlastně toxiny, jež se dávají do těch kloubů, může se tam usazovat třeba nějaké ty krystalky, kyseliny, otoky, takže prostě se to lépe odstraní, potom mazat to třeba konopnými mastmi, protože ty mají protizánětlivé účinky a jak jsme mluvili třeba o tom kostivalu, takže to kostivalové mazání, si myslím, že by vám taky hezky prokrvilo ty ruce, aby vás tolika nebolely,

mluvčí 5,
——————–
mám ty ruce takový namožený.

mluvčí 1,
——————–
Určitě by to taky chtělo třeba s nima cvičit, takže si prostě protahovat na druhou stranu ty prsty, opírat se o zeď nebo o stůl a prostě s tou rukou si cvičit, aby se vám ty šlachy nezkrátili, vlastně většinou lidi dneska mají furt ruce jakoby zavřený, protože píšou, ťukají do mobilu, opírají se o něco, drží volant, tak často se zapomíná na to, že se musí dělat ten zpětnej pohyb, aby ty šlachy se nezkrátily,. Když by vás to nepřecházelo, tak určitě toho lékaře požádejte, třeba na něco přijdou, aby se nic nezanedbalo.

mluvčí 2,
——————–
. Pak se paní Marie ptá, na co používat a hlavně, jakým způsobem používat olej z ostropestřice.

mluvčí 1,
——————–
Olej z ostropestřece, je výborné také na játra a často se používá se ve studené kuchyni, aby se neznehodnotili ty látky tím, že by se třeba na tom chtěli smažit něco, tak to by prostě nebylo kontra produktitivní. Takže třeba místo olejového oleje na nějaký salát, tak je vhodné tam použít ten oj z toho ostropestřece. Používají se čajová maximální polévková lžíce denně?

mluvčí 2,
——————–
Jaké jsou účinky šafránu na oční sítnici? Další dotaz.

mluvčí 1,
——————–
Šafrán vím, že se používá velice obezřetně, protože může být ve vyšších dávkách toxický, a co se týká na oční sítnici, tak se přiznám, že se šafránem zkušenost nemám, vím, že na oči, se používá tinktura, ředěná tinktura, která je k dostání bylinných lékárnách z bělotrnu třeba, jo, bělotrn se musí, když se dělá tinktura, naředit odborně, takže si ji sami nedělejte, protože je sám o sobě toxický, ale ten ředěný tak může pomoci. Bohužel tyto otázku neznám.

mluvčí 7,
——————–
Dobrý večer. Já bych měla dotaz, jak na karpální tunely.

mluvčí 1,
——————–
Karpální tunely.Většinou se to, většinou prostě nepomůže jako podpůrná léčba a většinou se bohužel to musí řešit operací, ale můžete zkusit na oddálení toho problému nebo na zlepšení, jak jsem o tom mluvila. teplé a studené koupele rukou, promazání těch hřejivých mastí a ještě vnitřně použít bylinku marálový kořen. Měl by vám s tím, by vám ty potíže zmírnit, také nevím, v jakém stadiu ty karpální tunely vlastně u vás jsou, takže pokud je to nějaké lehké postižení zatím, tak by vám mohly tyhle bylinky pomoci alespoň dočasně

A ten kořen, jakej?

mluvčí 1,
——————–
Jmenuje se to marralový kořen, je to odvozeno od Jelínka marala, tyhle ty rostliny tak rostly původně na Altaji. A nejenom teda, že by měly pomáhat s karpálními tunelami, tak je výborný i na játra, na cukrovku a s tlakem je to takové u něj zajímavé, když si ho vezmete málo, tak ten tlak může zvýšit, když si ho vezmete víc, tak vám ho může snížit, takže pokud se rozhodnete používat marelový kořen, který má velice jako pěkné benefity pro to zdraví, tak si vyzkoušíte, jaká je dávka vám prostě dělá dobře. Na ten tlak, protože, jak jsem říkala, je tam takový paradox s tím tlakem. Sníží ho marelový kořen, určitě můžete dostat v bylinkových lékárnách a ve specializovaných zahradnictvích tak už sazenice jsou také k mání.

mluvčí 7,
——————–
Tak děkuju pěkně.

mluvčí 2,
——————–
Prosím. Jaké účinky má kurkuma s pepřem? A čím se liší od kurkumy samotné? To je další dotaz pro bylinkářku a farmářku Štěpánku janoutovou

mluvčí 1,
——————–
My jsme o účincích kurkumy dneska tady už mluvili, kurkuma je výborná na zažívání, používá se jako protinádorová bylinka, funguje také dobře na problémy ženské, co se týká hormonů a pepř je dobrý také na trávení a ty účinky té kurkumy jakoby zvyšuje, ale nesmí se to s ním přehnat, protože naopak bysme si mohli podráždit zažívání a mohlo by nám z toho být hodně špatně. Takže s pepřem hodně pomalu.

mluvčí 2,
——————–
Které bylinné čaje je možné pít? Pokud posluchačka bere lék na ředění krve? Není to warfarin.

mluvčí 1,
——————–
Tedy vlastně spíš těch bylinek, které vlastně jsou problematické, co se týká ředění krve, tak není mnoho. Patří sem třeba ženšen pětilistý, neboli gynostemma, komnice lékařská, většina těch bylinek jsou v pořádku, ale třezalka taky se třeba nesmí, takže spíš jde o to, přijít do té lékárny a domluvit se s tím odborníkem, kterej ten bylinkový čaj si můžete vzít, jestli tam třeba není některá z těchto bylinek, kterou jsem vyjmenovala, určitě jsem na některou zapomněla.

mluvčí 2,
——————–
Je pravda, že existují různé odrůdy lněného semínka a že zdraví prospěšné jsou jenom některé.

mluvčí 1,
——————–
Já si myslím, že druhů určitě bude několik, protože se pěstuje na velkém areálu rozšíření, ale myslím si, že to jejich využití je, dá se říct, stejné, protože jednak se používá olej a ten olej u některých odrůd může být jako výnosnější, ale to složení asi se nebude moc lišit. A co se týká vlastně, co se používá na zažívání, tak je tam především ten benefit, že vlastně na obalu toho semene, jsou na polisacharidy, které, když se dají do vody, tak se tam udělá takový slizovitý obal a ten slizovitý obal je vlastně využívanej při různých kolikách nebo problémech se zažíváním, protože vlastně funguje dobře na sliznice, myslím si, že tohle to mají všechny typy lněných semínek. Můžu se mýlit, ale myslím si to takhle.

mluvčí 2,
——————–
Co mám užívat na zadýchávání a mykózu nehtů.

mluvčí 1,
——————–
Na zadýchávání. Určitě je dobré vyloučit některé nemoci, které to můžou způsobovat, jako je například onemocnění, závažné onemocnění plic nebo srdce a pokud se vyloučí nějaké takovéhle onemocnění, tak také samozřejmě zvážit, jakou má člověk hmotnost, jakou má fyzičku a potom začít pracovat tímto směrem jako zdravý životní styl, ale je důležité vědět, že člověk je jinak zdráv.

mluvčí 2,
——————–
Co užívat na srdce, játra, ledviny a únavu?

mluvčí 1,
——————–
Nějaký všelék určitě.Je spoustu bylinek, které vlastně jsou zaměřené na jednotlivé ty orgány, takže třeba zaměřit se na čtyři týdny na srdce, nějaký Hloch třeba používáte srdečník, tyhle ty dvě bylinky jsou jako na srdíčko, potom na játra. Mluvíme tady o ostropestřeci, třeba andrografy zpanikulaté, vynikající, na játra, marelový kořen, jsme tady o něm mluvili, na ledviny potom, tak je výborná třeba Přeslička a kotvičník, trubkovec, těch bylinek je vlastně celá řada.

mluvčí 2,
——————–
Co? Kořen štětky? Další dotaz.

mluvčí 1,
——————–
Kořen štětky teďko na podzim, v listopadu, když byste štětku našli, tak se dá zpracovat také na tinkturu, používají se tři druhy štětek, v naší přírodě je, všechny mají hodně podobné účinky, někteří bylináři doporučují tyto štětky, tyto druhy prostě dávat dohromady, jedná se o štětku drsnou, lesní a krickou, kořen se nakládá do tinktury, a ta tinktura se pak používá na doléčování boreliózy po antibiotikách,

mluvčí 2,
——————–
A poslední dotaz, poprosím o stručnou odpověď. Nač působí škodlivě moc silný čaj z kopřiv?

mluvčí 1,
——————–
Kopřiva vlastně odvodňuje a může nám rozhodit elektrolyty v těle a potom se nám může dělat špatně, že máme nízký tlak a prostě není to dobré. Musí se dodržovat dávkování, není pravda, že když se to dá hodně, že to bude mít lepší účinky.

mluvčí 2,
——————–
Z bylinkářské poradny je to pro dnešek všechno. Za informace a rady, které tady zazněly, děkuji bylinkářce a farmářce Štěpánce J janoutové, mějte se pěkně, na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.