Pro a proti: Zuzana Freitas Lopesová (Piráti), Magda Faltová (ředitelka Sdružení pro integraci a migraci)  

Takzvaný Lex Ukrajina 5 měl mimo jiné motivovat ukrajinské uprchlíky k tomu, aby si našli práci a bydlení a nemuseli být závislí na státních dávkách. Po 4 měsících od zavedení nových pravidel se ale ukazuje, že mnoho lidí se ocitlo v tísnivé situaci, protože přišli o veškerou podporu třeba proto, že si vydělají o trochu víc, než činí nárok na dávku. Byl Lex Ukrajina 5 krokem správným směrem? Hosty dnešního Pro a proti jsou náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová z České pirátské strany. A také ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. Vítám vás.
——————–
ČRo Plus – Pro a proti

moderátor
——————–
Paní náměstkyně, myslíte, že Lex Ukrajina 5 přinesl to, co si od něj vláda slibovala?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Tak každá změna něco přinese, jestli to pozitivní nebo negativní můžete říct poté, co máte data. Lex Ukrajina je tady 4 měsíce, takže nějaká základní data máme, ale je to poměrně krátký časový úsek na to, abychom viděli nějaký výrazný dopad. Já možná začnu pár čísly, máme tu asi 365 000 uprchlíků, z toho 100 000 je v tuto chvíli příjemci té humanitární dávky a asi 120 000 osob pracuje, když si vezmete celkové číslo, je to 30 % lidí, které pracují, přičemž 30 % lidí, kteří tu jsou, jsou děti, takže můžeme říct, že to číslo je poměrně vysoké.

moderátor
——————–
Díky tomuto zákonu?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
To vám z toho krátkého časového úseku nepovím. Ale co víme, tak je postupně se zvyšující počet těch zaměstnaných, každý měsíc pár tisíc přivede.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Faltová, od neziskových organizací slyšíme spíše kritiku tohoto zákona. Vidíte na něm i něco dobrého?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Trochu jste mě zaskočil. Moc dobrého na tom nevidíme. Myslím si, že se mělo vlastně s těmi změnami počkat, měly se lépe připravit. A my vlastně o té účinnosti nebo i předtím se jako intenzivně věnujeme tomu, aby se ty věci napravovaly, myslím si, že takhle se legislativa dělat nemá. Dobrého to možná přineslo to, že jsme si, že ten zákon poprvé vlastně nějakým způsobem definuje ty zranitelné osoby, ty uprchlíky, o kterých víme, že budou potřebovat dlouhodobější větší podporu, a to si myslím, že je důležité, abychom si to uvědomili v té legislativě, ale samozřejmě potom také v té praxi a s těmi opatřeními, které by na ně měly dopadat.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Freitas Lopesová, já chápu ten váš argument, že je potřeba mít nějaká data, než se bude hodnotit, ale už jsou data, která by říkala, jestli ten zákon snížil celkový objem podpory vyplácené uprchlíkům?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Ano, mírně se to snížilo. Na druhou stranu se zvýšil počet těch pracujících, takže ono je to zase relativní, jaký ten dopad byl. Já bych možná řekla trošku k motivacím, proč vlastně k té změně došlo. Nám se stávalo, že vlastně dlouhodobě zůstávala poměrně velká skupina v nouzovém ubytování a motivací těch změn bylo dostat ty lidi odtud do běžného bydlení. Ukrajinci jsou tu dlouho a nikdo nevíme, jak dlouho tu ještě zůstanou a rozhodně není žádoucí, aby bydleli v nějakých provizorních podmínkách nebo nevyhovujícím ubytování, kde třeba nechce, aby byly rodiny s dětmi. Rodiny s dětmi mají být integrovatelné, nebo mají být tam, kde je dostupná škola, dostupné vzdělávání. Takže ta motivace byla takováto. Jestli to vyšlo, to si nejsme samozřejmě jistí, protože když děláte změny, které děláte narychlo a ono u Lex Ukrajina se všechno dělá narychlo a dělá se to poprvé, my se to učíme, to tady nikdo předtím nedělal.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Faltová, ukazuje se podle vás, podle vašich poznatků, podle toho, co vy vidíte ve své praxi, že ten zákon mohl být takovým impulsem pro Ukrajince k tomu, aby odešli z toho nouzového ubytování a našli si nějaké jiné?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Z naší praxe to tak není. Bylo to impulsem pro některé lidi vrátit se na Ukrajinu, to si myslím, že takto tu legislativu dělat nemáme. A v okamžiku, kdy chcete dostat lidi z nějakého nouzového hromadného ubytování, tak tím impulsem prostě není restrikce, ale podpora toho, aby se osamostatnili a poskytnout jim k tomu nástroje, což prostě bohužel ten zákon jako nedělá, on jim významně ubral prostředky, ty lidi, kteří si šetřili na kauci, na to, aby se mohli osamostatnit, tak vlastně na to…

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Na byt.

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Ano, na bydlení, tak je to vyhodnoceno jako úspora a znamená to, že tu dávku následně nedostanou, takže to spíše směřuje k tomu, že se ti lidé dostávají do nějakých jiných jako závislostí, možná ne tolik na tom státu, ale na různých buď organizacích, anebo se zadlužují, a to prostě není to, kam by správné zákonodárství mělo jako směřovat.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Hosty dnešního Pro a proti jsou ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová a náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová z České pirátské strany. Paní Faltová, abychom to nějak posluchačům předestřeli ve srozumitelné podobě, máte nějaký konkrétní příklad člověka nebo rodiny, které, u které ten Lex Ukrajina 5 vedl ke zhoršení kvality života?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
No, pro nás jsou to typicky matky s dvěma dětmi, které, matka, která má, která pracuje, ale má poměrně nízký příjem. To, co, my bychom doufali, je, že v takovém případě ona dostane alespoň nějakou dávku, ale v okamžiku, kdy si taková matka vydělá již 12 nebo 15 000, tak už vlastně se nedostává na tu humanitární dávku, na žádnou podporu a z toho příjmu by měla tedy zaplatit za bydlení sobě, těm dětem a vlastně je tedy ještě celou tu rodinu uživit. Anebo jsou to takové ty sendvičové situace, kdy má s sebou ještě babičku a je tam jeden živitel té rodiny, ta seniorka třeba ještě není toho věku starší 65 let, ale je jí třeba 63, ale často už prostě není uplatnitelná na tom trhu práce nebo velmi složitě. A to jsou situace, kdy vlastně od toho státu nedostávají žádnou tu podporu. A tedy ještě těmi změnami výkladu, ke kterým dochází v průběhu těch 4 měsíců, tak často jsou v dluzích za to bydlení, protože se předpokládalo, že za ty děti ten stát prostě to bydlení uhradí.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Freitas Lopesová, bylo to cíle dostat takhle do úzkých matky s dětmi s nízkým příjmem?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Samozřejmě, že ne. Toto vzniklo tím, že ten zákon vy modelujete na nějakých příkladech, příklady, které tehdy se vzaly jako modelové, odpovídaly tomu zadání, nicméně vy nikdy nepostihnete úplně všechny možnosti. A těch možností těch skladeb, do kterých se ty domácnosti dostávají, je mnohem víc, než si vlastně umíme na první dobrou třeba představit. Takže my jsme to samozřejmě potom monitorovali, následně o těchto případech víme, i jsme se snažili zjišťovat, jak velké množství lidí to je, oni to nejsou tisíce, to jsou případy v řádech třeba stovek, takže proto my jsme se, ministerstvo se rozhodlo v tuto chvíli to řešit přes poskytování mimořádné okamžité pomoci, která bude poskytována tam, kde vznikly nepředpokládané nezaviněné dluhy, anebo kde do budoucna vlastně, než to vyřešíme legislativní formou, což nějakou dobu samozřejmě trvá, než projde nějaký zákon legislativním procesem, je to několik měsíců, tak do té doby vlastně budeme poskytovat mop na uhrazení takovéhoto typu nákladů v těchto domácnostech a výjimečně bude moct být poskytován ten mop i opakovaně.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Budou ti lidé ale vůbec vědět o tom, kde a jak o to požádat, jinými slovy, vyznají se ti příjemci dávek nebo pomoci v těch nových pravidlech, co myslíte, paní náměstkyně?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Pokud se nevyznají, máme opravdu velice přehledně na webových stránkách informace jak v češtině, tak v ukrajinštině, hned z první titulní stránky ministerstva je přístupný rozcestník, který odkazuje na pomoc Ukrajincům, je to tam, jak říkám, i v ukrajinském jazyce, kde všechny tyto informace jsou, ono to přes rozhlas nebude vidět, ale já jsem si tady vytiskla…

Jan BUMBA, moderátor
——————–
To nejde.

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
I různé jako příklady letáků, které tam jsou a kde je vysvětleno, jaké postupy, kde, kam mají jít. Stejně tak my posíláme pravidelně informace do regionů, kde se snažíme distribuovat jak na sociální odbory, tak na Centra pro uprchlíky, tak na přímo třeba poskytovatele, starosty obcí, tajemníky obcí, takže skutečně snažíme se to distribuovat všemožnými kanály, přes sociální sítě, na které víme, že uprchlíci chodí přes jejich vlastní kanály, spolupracujeme s ukrajinskou ambasádou, s neziskovými organizacemi, koneckonců tady s paní Faltovou taky, ona to moc dobře ví, máme pravidelná koordinační setkání, máme síť krajských koordinátorů.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Souhlasí tedy Magda Faltová s tím, že to je tak přehledné, že vlastně nikdo nemusí mít problém s tím dohledat, na jakou dávku má nárok?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Já souhlasím s tím, že se potkáváme, a vlastně si to na MPSV velmi cením, protože to není rozhodně standard, a přesto ty jednání jsou hodně nepříjemný vlastně a s těmi výstupy příliš nesouhlasíme, tak tuhle otevřenost si určitě cením. Co se týče té přehlednosti dostupnosti, no, v tom jsem trochu kritičtější i proto, že i když vlastně víte, kde si o tu dávku máte požádat, tak není úplně jednoduché vlastně si o tenhle ten typ dávky požádat ani v češtině, když jste Čechem. Většinou k tomu tu podporu potřebujete, potřebujete k tomu poměrně velké množství dokladů, takže je to prostě nějaké jako látání chyb, které nastaly a které podle mého názoru nastat neměly. A jako asi bych měla říct, že oceňuju to, že se nějaké řešení našlo, ale rozhodně s ním nejsme spokojení. Myslím si, že prostě bude ještě celá řada lidí, kteří to nedokážou, kteří tu podporu nezískají a budou to řešit ne úplně vhodným způsobem.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Já bych tu otázku na přehlednost a srozumitelnost systému posunul možná dokonce ještě dál, jestli samotné úřady mají jasno v tom, jak postupovat, třeba novinářka Saša Uhlová upozorňuje ve svém článku v časopisu A2larm na to, že i specializovaní právníci často tápou a mají problém se v tom vyznat, paní náměstkyně.

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Ano, vy narážíte na naše slavné úřady práce. Já musím říct, že to je obrovský moloch, který tady léta nějak fungoval, a to současné vedení se snaží s tím něco dělat. Jak víte, tak bylo změněno vedení Úřadu práce, ale řada agend se už elektronizovala, digitalizovala, pokračujeme v tom, nicméně neovlivníme to, že tam historicky prostě jsou nastaveny věci, nebo je tam řada lidí, kde to možná není úplně ideální. Vždycky nakonec skončíte třeba u lidského faktoru, kde nemůžeme vyloučit to, že k nějakým pochybením dojde, nebo že se nedostane informace, kam by neměly.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Je to tím třeba, já nevím, špatně proškoleným pracovníkem nebo tím, že ta legislativa je prostě moc složitá?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Kombinace obojího, kombinace obojího. Když vezmu české dávky, tak tam skutečně se ten systém historicky nabaloval jedno na druhé, až se stal nepřehledným. A skutečně to dokládání kolikrát je nesmyslné. I proto pracujeme teď na revizi nadávkového systému, kdy se to snažíme výrazně zjednodušit. Spojit třeba, já nevím, čtyři dávky do jedné, zjednodušit dokládání, odbourat to velké papírování, velká část těch dávek by se měla dostat do nějakého paušalizovaného systému. To jsou obrovské změny, vyžaduje to hromadu práce ze strany ministerstva. A pokud chcete dělat takovéto velké změny, tak někdy prostě potom nejdete do detailu u těch dočasných norem, které se třeba řeší v rámci Ukrajiny. My můžeme dělat jedno nebo druhé, ale taky máme jenom své kapacity.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Faltová, může se tedy stát, že ten člověk, ten uprchlík přijde do styku s tím, řeknu, státem a na různých místech se setká s úplně jiným zacházením?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Může se to stát. Ta praxe se liší kraj od kraje. Stává se, že ti pracovníci na Úřadu práce nejsou informovaní o tom, že třeba mohou tu dávku ti lidé podat, takže to vyžaduje nějakou intervenci, stížnost, prostě nápravu. Zároveň se tedy stalo v průběhu těch 4 měsíců od účinnosti Lex Ukrajina 5, že se změnil výklad, to je samozřejmě matoucí pro ty příjemce těch dávek nebo celého toho nastavení.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
To je asi úplně pro všechny.

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Ano. A i pro ty pomáhající profese, samozřejmě i pro ten stát je to prostě extrémně frustrující, je to problematické i pro ty, kdo poskytují to ubytování, takže rozhodně to nezvyšuje důvěru Ukrajinců v ten stát. A musím říct, že i oni nemají moc vysokou, už jako z ní nepřichází moc vysokou z Ukrajiny.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Je jasno v tom, kdo je tzv. zranitelná osoba a na co má tato osoba nárok a je v tom jasněji díky Lex Ukrajina 5, paní Faltová?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Je jasno v tom, jak definuje Lex Ukrajina 5, kdo je zranitelná osoba. To, na co má nárok, v tom jasno podle mého názoru není a asi v tom ještě chvíli jasno nebude, rozhodně ten zákon neposkytuje tu ochranu a podporu zranitelným osobám tak, jak by měl.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Souhlasí paní náměstkyně Freitas Lopesová?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Zákon jasně definuje zranitelné osoby. Tam, kde vznikla ta nejasnost, je nárok na podporu, protože on je spojen s nárokem na HUD, humanitární dávku, a tam právě vznikl ten problém ve výkladu, protože, aby zranitelná osoba dosáhla na dávku, musí být prokázán nárok na ni a ten byl zkomplikován právě tím započítáváním příjmů a podobných věcí, kdy, pokud to řešíme pro domácnost jako celek, protože my posuzujeme domácnost jako celek, tak ve výsledku se může stát, že zranitelné osoby, děti, které jsou v domácnosti s rodičem, který není zranitelný a má dostatečný příjem, tak vlastně nedosáhnou na tu podporu.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Je to podle vašeho osobního názoru chyba a je potřeba to změnit.

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Ano.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Hosty dnešního Pro a proti jsou náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Freitas Lopesová a ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. Paní Faltová, zkusím ještě jeden úhel pohledu, jestli ten zákon přes veškerou kritiku nemůže přece jen působit motivačně tak, že povede Ukrajince k tomu, aby si našli lépe placenou práci a prostě se vyhnuli tomu zmatku se všemi dávkami?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
S lidmi, se kterými my pracujeme, to není tak, že by si nechtěli najít lépe placenou práci, prostě jste cizinec, cizinka, na tom trhu práce je složité pracovat v té své původní kvalifikaci, neumíte jazyk nebo ho umíte omezeně, pečujete o děti nebo starý rodiče, což je jak všechny české, většina českých žen ví, velký handicap na trhu práce, nemáte ty děti často kam umístit a často váš muž je ve válce, děti jsou ve složité psychické situaci, takže to není o tom, že jste na trhu práce, kde si vybíráte, kterou lépe placenou práci budete mít, je to o tom, že jste rádi, pokud nějakou práci máte, pokud ten směnný provoz, který máte, vám umožňuje pečovat o ty děti a nějaký čas s nimi strávit a dostanete alespoň nějakou mzdu. Takže lidé, kteří jsou kvalifikovaní, umí nějaký další třeba jazyk, anglicky, často pracují a nejsou to ti lidé, o kterých se bavíme, prostě jsou úspěšní na tom trhu práce, jsou samostatní a nežádají o žádnou dávku a rozhodně, pokud nemusí, tak lidé nežijou na ubytovnách, chtějí žít v soukromém bydlení.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
No, mě to vede i k tomu, že my máme teď už bezpočet svědectví a reportáží o tom, že mnoho Ukrajinců a Ukrajinek pracuje v podstatě za minimální mzdu. Paní náměstkyně, není v tomhle docela zásadní problém? Nezneužívají zaměstnavatelé té zranitelnosti?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Já musím začít asi u toho, že vy jste se před chvilkou ptal na, na to, jestli ten Lex Ukrajina 5 to někam posunul, když vezmu počty lidí na ubytovnách, což jsme zase zjišťovali nějakým dotazníkovým šetřením, tak ono tam v dnešní době už bydlí pouze nějakých 15 % těch lidí, takže to není až tak vysoké číslo. A myslím, že tam zůstávají právě ti, kteří z nějakého důvodu mají problém najít si třeba tu lepší práci. Co se týče zaměstnávání, ano, určitě část lidí končí třeba v šedé zóně, anebo je nedostatečně placená, nicméně i tady musím se zastat teda našeho ministerstva, protože probíhá opravdu velký počet kontrol, já jsem si to schválně nechala vytáhnout, a za poslední rok proběhlo téměř ke 4 000 kontrol u zaměstnavatelů, bylo zjištěno asi 1 700 pochybení nelegálních pracovníků a z toho 1 100 bylo ukrajinských nelegálních pracovníků, to jsou vysoká čísla, byly uděleny taky vysoké pokuty, přes 58 000 000, takže není to tak, že bychom to nechávali být, určitě se ministerstvo zabývá a snaží se vlastně omezovat tady tyto dopady.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Jinými slovy říkáte, že stát, potažmo vaše ministerstvo se snaží dohlížet na to, aby Ukrajinci neměli horší pracovní podmínky než ostatní.

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Ano, přesně tak.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Faltová, dohlíží stát dostatečně?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
My pracujeme se všemi cizinci dlouhodobě, myslím si, že problematika nelegálního zaměstnání, šedé ekonomiky je jako významná především pro ty lidi v nízkokvalifikovaných profesích, který nemají příliš velkou volbu a inspekce práce prostě nemá ani kapacity, ani příliš nástroje na to, aby to aktivně byla schopná řešit.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Takže podle vás ani ty počty kontrol, jak teď zmiňovala paní náměstkyně, nejsou postačující?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
No, já bych asi potřebovala více vědět, jestli jsou to všechny kontroly, nebo jsou to kontroly, které jsou zaměřené jenom na Ukrajince, jestli jsou to kontroly, které jsou zaměřené na migranty a podobně, jako trochu si ta čísla, vlastně vidět trochu víc ten rozpad. Já si myslím, že to je důležité. Jsem ráda, že MPSV to posiluje vlastně, ale zároveň z té praxe vidíme, že Státní úřad inspekce práce by potřeboval mnohem větší podporu, posílení i té možnosti vymáhat pro ty lidi, kteří nelegálně třeba pracují, tak, aby ti zaměstnavatelé museli vyplatit ty dlužné mzdy tedy, nebo tu odměnu za tu práci, kterou tam dělali, a to jsou všechno věci, které prostě řešíme dlouhodobě.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Chce paní náměstkyně Freitas Lopesová něco doplnit třeba k těm číslům?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Já jsem tady říkala, že vlastně toto byly obecně kontroly a že u té nelegální práce se to týkalo nějakých asi těch 70 % zjištěných pochybení, takže to se týkalo obecně všech kontrol. Ono, co se týče šedého trhu práce, to je prostě další taková velká oblast, ve které nestačí jenom kontroly, tam je potřeba přenastavit hromadu pravidel. My jsme tím začali teď, když jsme přijali novelu zákoníku práce, kde se zmiňuje, kde se mění způsob práce sdohodami, chceme zamezit třeba řetězení dohod a podobným věcem, které ten trh velmi deformují, takže tam těch opatření zase je potřeba udělat víc. To není jen o depresi.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Faltová, zajímá mě ještě váš pohled na to, jestli ten problém a možná ten kruciální problém není v tom, že Česká republika prostě nedokázala část uprchlíků dobře integrovat, že pořád neumí dobře česky a těžko se sžívají s většinovou společností.

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Asi bych to takto nestavěla, myslím si, že je otázka, co integrace, je to prostě nějaký dlouhodobý proces, jaká jsou očekávání vlastně od toho státu, jak rychle se můžete naučit česky na nějaké jakoby úrovni, abyste byli samostatní, když jste ještě v nějakých dalších jako kontextech toho, co zažíváte, tak, jak jsem o tom mluvila, že ta situace je jako emoční, sociální, není jednoduchá. Já jsem přesvědčená o tom, že by bývalo bylo mnohem lepší, kdybychom neměnili to nastavení té sociální podpory, směřovali spíše k tomu, aby ti lidé byli do budoucna rychleji začleněni do toho obecného dávkového systému, protože nám umožňuje větší individuální podporu. Takhle máme pro Ukrajince jednu HUDku, která vlastně dopadá na široké spektrum potřeb těch lidí a neumí vlastně na to reagovat.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Ale nevidíte tedy ten problém v tom, že se prostě nepodařilo ty lidi zapojit do společnosti?

Magda FALTOVÁ, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci
——————–
Jo, že tady zaznělo, že jsou tady dlouho, ale ono to, prostě pro tu změnu, zásadní životní změnu není tak dlouho. Myslím, že obrovské téma je bydlení. A pokud by se podařilo vyřešit nějakým udržitelným způsobem individuální bydlení, tak se velká část těch lidí, kteří prostě s tím teď bojují, by se posunula mnohem rychle dále, ale vždycky tady bude ještě skupina, která, těch velmi zranitelných lidí, kteří třeba nejsou úplně schopni té samostatné existence, která tu podporu bude potřeba delší.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Paní Freitas Lopesová, jak dobře nebo nedobře se daří integrovat Ukrajince do české společnosti?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
My tady velice narážíme, protože my jsme od začátku nabízeli různé kurzy jazykové, byly bezplatné, byly nabízené přímo ministerstvem, problém byl, že se vlastně nedařilo motivovat ty lidi k tomu, aby to využívali. Postupně se zase to číslo zvyšuje. V tuto chvíli vím, že třeba za poslední dobu, co jsme to sledovali, asi 6 000 účastníků nebo absolventů toho kurzu jsme napočítali, ale pořád nám to přijde jako nízké číslo.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Vypadá to, že nemají zájem?

Zuzana FREITAS LOPESOVÁ, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí /Piráti/
——————–
Já mám pocit, že v mnoha zaměstnáních oni si vystačí se svým jazykem, protože se tu domluví, takže nejsou úplně motivováni k tomu, aby zvyšovali tuto kompetenci. Pokud to není někdo, kdo vlastně, pro koho je ten jazyk zásadní z hlediska jeho povolání a chtěl by vykonávat své povolání, tak tu motivaci úplně nemá, protože on se nějakým způsobem domluví. Možná tady je potřeba taky zmínit, že řada z těch lidí, kteří sem přichází, tak oni sami neví, co s nimi bude, co vlastně mají plánovat, jak se mají rozhodnout, to je situace, s kterou taky postupně pracujeme. A oni nemají žádnou perspektivu a potřebují možná hodně času na to, aby si sami ujasnili, jestli se jim to vyplatí se učit.

Jan BUMBA, moderátor
——————–
Děkuji vám oběma za dnešní debatu. Našimi hosty byly náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová z České pirátské strany. Na shledanou.



Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.