Zdravotní domácí péče. Kdy a jak o ni žádat, kdo ji platí

ilustrační foto: rochelle, et. al. /Flickr.com

V pořadu Sama doma České televize v rámci tématu zdravotní domácí péče hovořili se ředitelkou ošetřovatelské péče nemocnice Mělník a spoluzakladatelkou domácí péče v nemocnici Lindou Zítovou, která odpovídala na dotazy posluchačů.

ČT

Linda Zítová
——————–
Tak musím říct, že dotazů je hodně a neustále se opakují dotazy typu, zda je zdravotní péče hrazená, nebo zda si ji pacient platí sám, a potom, kdo může zdravotní péči pacientovi, v uvozovkách, takzvaně předepsat nebo jak ji může pacient získat, takže bych asi znovu zopakovala, že domácí zdravotní péče je hrazena plně ze zdravotního pojištění pacienta. A vlastně rozhoduje o ní nebo ji indikuje lékař, ošetřující lékař toho pacienta nebo lékař, který propouští pacienta ze zdravotnického zařízení. A protože se ty dotazy opakují, tak už bych na ně neodpovídala a dala bych zase přednost dalším dotazům, protože jich je opravdu hodně.

mluvčí 5,
——————–
Dobře. A my jsme na začátku ještě nestihli zmínit, jaká je vlastně historie domácí zdravotní péče, o jaký je její rozvoj, kdy tohle vlastně začalo?

mluvčí 11,
——————–
Tak vlastně s domácí zdravotní péčí, ne v tomhle tom slova smyslu, ale setkávali jsme se s ní už dávno, dávno dřív, kdy vlastně pracovali lékaři praktičtí v terénu, jezdili do terénu a měli k sobě tu svoji sestřičku, tak, jak ji známe dneska. Domácí zdravotní péče se začala rozvíjet někdy v devadesátých letech, takovými hlavními průkopníky v domácí péči byl český Červený kříž a charita České republiky, které bych považovala i za takové velké zakladatele.

mluvčí 5,
——————–
Jak se domácí zdravotní péče třeba posunula, protože věřím tomu, že třeba i během covidu muselo být spoustu změn a nových třeba věcí, které se zdravotní sestřičky musely naučit, tak posunulo se to někam, jsou tam třeba úkony a výkony, které sestřičky teď dělají a dřív je nedělaly?

mluvčí 11,
——————–
Posunulo se to velmi už na začátku, ta domácí péče zajišťovala takové ty běžné převazy ran nebo třeba aplikaci léků, jako byly inzuliny. Dneska už se vlastně setkáváme s tím, že můžeme mít doma v péči pacienta, který je na umělý plicní ventilaci a vlastně ta sestřička se o tohohle pacienta společně s rodinou stará. Co se týče doby toho covidu, tak to byla velká změna pro všechny, takže i pro děvčata v domácí péči, protože samozřejmě pacienti tu službu vyžadovali, navíc byl i velký tlak na lůžka, takže se pacienti propouštěli ze zdravotnických zařízení o trošku dříve, než třeba bysme byli dříve zvyklí a vlastně ty sestřičky se učili i nový způsob péče.

mluvčí 5,
——————–
Co se týče třeba nějakého úskalí, s kterými se zdravotní sestřičky potýkají, tak jaké jsou třeba ty nejčastěji, s čím se setkávají sestřičky, tak.

mluvčí 11,
——————–
Vlastně sestřička, když jede poprvé k pacientovi, tak neví, do jakého jede prostředí, do jaké sociální situace, takže to je vždycky tak něco nového. A takovými zajímavými příběhy jsou domácí mazlíčci, psi často.

mluvčí 5,
——————–
Věřím tomu, že když se sestřička bojí třeba, že jo, pejsků a teď najednou tam na ní nějakej vybafne a není teda zrovna to nějaká úplně malá rasa, tak si dokáže představit, že to musí být nepříjemný.

mluvčí 11,
——————–
Tak, přesně tak. Stejně tak sestřičky řeší třeba situaci, že přijedou k pacientovi a teď se na něj nedozvoní a samozřejmě pacient si třeba jenom odběhl do krámu, ale sestřička neví, proč ten pacient není doma, jestli není v ohrožení na životě. Pak samozřejmě dopravní situace, protože některé sestřičky jezdí třeba do lokalit, kde, když napadne sníh, tak ta dostupnost je obtížná, v těch větších městech je problém s parkováním.

mluvčí 5,
——————–
Kolik si toho sestřičky vlastně berou k pacientům? Protože musí si třeba brát s sebou i nějaké přístroje.

mluvčí 11,
——————–
Pokud pacient vyžaduje nějakou přístrojovou pomoc, tak už ji má doma zapůjčenou, ale sestřičky mají tzv. svoje brašny nebo batohy, kdy mají vlastně základní vybavení a doplňují si ho podle toho, o jakého pacienta se budou starat, to znamená, pokud mám pacienta třeba, kterému budu převazovat rány, tak si vezmu vybavení pro tohohle pacienta.

Dotazy posluchačů:
——————–
domácí zdravotní péče a paliativní péče se od sebe liší v tom, jak tým je složený, nebo tým lidí, který vlastně tu péči poskytuje, takže jsou to dva odlišné subjekty.

mluvčí 2,
——————–
Další otázka, jak často denně může zdravotní domácí péče k pacientovi docházet a jak dlouho je zdarma.

mluvčí 14,
——————–
Tak dojíždět můžou maximálně třikrát denně. O častosti těch návštěv rozhoduje lékař, stejně tak o té době, kdy bude zdravotní péče pacientovi poskytována a zdarma je pořád.

mluvčí 3,
——————–
Chtěla bych se zeptat, zda o zdravotní domácí péči můžu požádat sama, nebo se poradit s obvodním lékařem. Manžel je na vozíku a o další má další nemoce. A mě by tedy zajímalo, jak vlastně mám požádat.

mluvčí 14,
——————–
Tak doporučuju kontaktovat praktického lékaře, anebo domácí péči v regionu, kterou si paní najde. A ta jí určitě poradí.

mluvčí 2,
——————–
Divačka Jana se ptá, jaké minimální vzdělání musí člověk mít, aby mohl pracovat v domácí péči.

mluvčí 14,
——————–
Tak musí se jednat o všeobecnou sestřičku, která minimálně dva roky pracovala u lůžka.

mluvčí 3,
——————–
Mohou se tyto péče vzájemně prolínat, domácí péče je velmi náročná. Každý je rád, když ho někdo na chvíli zastane.

mluvčí 14,
——————–
Myslím si, že bylo myšleno otázkou, zda se může pečovatelská služba a domácí péče prolínat, a to může, o tom jsme se bavili už na začátku.

mluvčí 2,
——————–
Paní Jaroslava píše, že jí zajímá, zda při ošetřování v rámci domácí zdravotní péče je potřebná účast někoho z rodiny.

mluvčí 14,
——————–
Tak účast rodiny je vždycky vítána, ale jestli je potřeba, záleží na tom zdravotním stavu toho pacienta, pokud pacient potřebuje čtyřiadvacetihodinový dohled, tak pak samozřejmě ta rodina musí být k dispozici, pokud se jedná pouze jenom o zdravotní úkony, který jsou vykonávány třeba v tom čase třikrát denně, tak ta účast rodiny nutná není.

mluvčí 2,
——————–
Ještě mě napadá, jestli třeba sestřička jezdí třeba v doprovodu ještě nějaké své kolegyně.

mluvčí 14,
——————–
Zatím jsme neměli potřebu.

mluvčí 3,
——————–
Střídáme se sestrou u svého 102letého tatínka a chtěli bychom spolu strávit prodloužený víkend? Slyšeli jsme o tzv. odlehčovací péči, kdy můžeme tatínka například na tři dny svěřit do nějakého zařízení. Jak postupovat, aby si tatínek nemyslel, že ho chceme někam odložit.

mluvčí 14,
——————–
Tak určitě s tatínkem o tom komunikovat, aby tatínek věděl, co je ten důvod, proč vlastně by tady ta služba byla poskytnuta. A jinak tuto péči zajišťují oddělení následné lůžkové péče, takže bych kontaktovala zdravotnické zařízení v nejbližším místě bydliště.

mluvčí 2,
——————–
Tak další otázka. Maminka má zdravotní péči, ale už nechodí sama ven. Nákupy a nákup. Teď to nepřečtu tady u lékařů s ní řeším. Já, ale bydlím 70 km od maminky, má maminka nárok na nějakou sociální finanční podporu. Doufám, že jsme rozuměli otázce.

mluvčí 14,
——————–
Tak tady bych doporučovala dívat se, se podívat na stránky ministerstva práce a sociálních věcí, na tzv. příspěvky na péči a kontaktovat nejbližší Úřad práce, které jí pomůže.

mluvčí 3,
——————–
Tady divačka píše. V první řadě vám přeji dobrý den a pevné zdraví, v druhé řadě vám a vašim kolegyním a kolegům a partnerům patří obrovské poděkování, v neposlední řadě vám přeji neutuchající radost z práce, máte můj velký obdiv a úctu, paní Eva

mluvčí 3,
——————–
často se setkáváte s děkováním.

mluvčí 14,
——————–
Velmi musím říct, že pochvala na domácí péči je opravdu v naší nemocnici to opravdu nejčastěji chválené oddělení.

mluvčí 2,
——————–
Tak ono vlastně to musí být pro vás i psychicky velmi náročná práce, tak tohle je zas naopak takový, že vám to vrátí, že jo, ty pacienti i ta rodina.

mluvčí 14,
——————–
Pro ty děvčata je to pořád velmi důležité, mít takovouhle zpětnou vazbu.

mluvčí 2,
——————–
No a my pro tuhle chvíli paní ředitelce Lindě zítové mockrát děkujeme, že nás provedla tímto tématem.



Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.