Konečně jsme našli školu pro Ryana a je v ní šťastný, má radost maminka autisty

ilustrační foto: Lance Neilson / Flickr.com

Martina Qureshi z Prahy má šestiletého syna Ryana s diagnózou dětského autismu a středně těžké mentální retardace. Nemluví, ale slovům rozumí. Počet takových dětí strmě stoupá, umístit je do speciální školy je složité, chození do školky patří do říše snů. „Jde o celorepublikový problém, řeší to rodiče po celém Česku. Když už jsme nějaké zařízení našli, nezapadalo do něj naše dítě diagnózou,“ vypráví maminka.

Do školky se Ryana nepodařilo umístit vůbec. V klasických to nešlo, speciálních je málo a nebylo v nich pro něj místo, v Montessori školce se jeho integrace nezdařila. Ke speciální škole V Zápolí přišla šťastnou náhodou. „Potkali jsme se na hřišti a nadchlo nás, jak paní učitelky s dětmi zacházejí,“ vzpomíná. Hned si proto na ně vzala kontakt a po špatných zkušenostech se školkou usilovala o místo pro syna už od zimy.

Ryan byl zvyklý na celodenní podporu matky, otce či rodinné kamarádky. Obávali se, jak zvládne nástup do nultého ročníku. „Od prvního dne neměl jediný problém, jedeme čtvrtý týden a stále pohoda,“ usmívá se spokojeně maminka a dodává: „Je to tím prostředím. Cítí, že je tu vítán a přijímán. Každý drobný úspěch se tu oslavuje a z toho, co se nepovede, nedělají vědu. S úsměvem ode mne ráno odchází a s úsměvem mi ho předávají. Úspěšně se učí nové věci. Jsme neuvěřitelně šťastní.“

Maminka doufá, že ho tu udrží celých deset let. „Uděláme pro to všechno,“ říká odhodlaně. Pro syna plánuje sportovní nebo hudební dráhu, protože je muzikální a umí lyžovat, plavat i bruslit.

Ryan si mezitím sám nerušeně hraje na hřišti. Když na něj maminka zavolá, přijde, na požádání ji obejme a políbí. Když se zeptáte na recept na sice náročné, ale spokojené soužití s autistickým dítětem, Martina Qureshi odpovídá: „Nebereme syna jako handicapovaného, nýbrž jako výjimečného. Odmítáme stereotypy, jako že autista nesnáší změnu. Máme rodinu po celém světě, stále s ním cestujeme a děláme aktivity jako s našimi dalšími dětmi. Přijde mi, že míru postižení do jisté míry určuje okolí svým přístupem, jak s dotyčným zachází.“

Zuzana Hronová

Deník.cz

https://www.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.