Zvyšování příspěvků na péči  

foto: Medical Daily

Nejpozději od příštího léta počítá ministr práce se zvyšováním příspěvku na péči. O možných variantách úprav chce v koalici ještě jednat. Nevyloučil, že by jednotlivé dávky mohly růst zhruba o desetinu. Letos do konce září úřady práce vyplatily přes 3 300 000 příspěvků přesahujících 26 miliard korun.

ČT 1 – Události
——————–
I přes svůj handicap se snaží být co nejvíce samostatná. Šárka Štěrbová pracuje, bydlí sama, pořídila si i psa. Bez pomoci asistentů se ale neobejde. Pomáhají jí se základními věcmi, jako dostat se z postele, s hygienou nebo třeba s přípravou jídla.

Šárka Štěrbová, žena s handicapem
——————–
Asistence de facto mně umožňuje žít si svým životem.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Na její úhradu používá hlavně příspěvek na péči. Přiznaný ho má v nejvyšším stupni. Ani ten ale ne vždy stačí. Celkově se vyplácí ve čtyřech kategoriích. Právě podle stupně závislosti, kromě čtvrtého, tedy toho nejtěžšího, se liší u dětí a dospělých. Nerozlišuje se naopak, jestli je jeho příjemce v domácím prostředí, anebo klientem pobytové sociální služby.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Předpokládám, že bychom příspěvek na péči zvýšili nejpozději od 1. 7. příštího roku. Za sebe by osobně dál ještě rád větší důraz na podporu terénní péče, abychom opravdu mohli lidi, kteří mohou být doma ve svém přirozeném prostředí, ještě více podpořit.

Jan Bauer, člen sněmovního sociálního výboru /ODS/
——————–
Pokud máme vysokou inflaci a některé dávky, a teď to neplatí pouze u toho příspěvku, nejsou valorizovány, tak by se s tím něco mělo dělat, takže já se nebráním té diskuzi.

Pavla Pivoňka Vaňková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /STAN/
——————–
Ještě se ta varianta koaličně vyjednává, chtěli bychom navyšovat všechny stupně.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Na potřebu zvýšení příspěvku na péči ve sněmovně upozorňuje i opozice. Jak zástupci hnutí ANO, tak SPD už kvůli tomu připravili vlastní návrhy.

Aleš Juchelka, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Navrhujeme zhruba o 10 %. Ty konkrétní částky by se měly zvýšit ve všech stupních od jedničky do čtyřky.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Je potřeba se zaměřit na obě dvě varianty, jak na domácí péči, tak na pobytovou, ale opravdu nejkritičtější situace je u lidí, které jsou v domácí péči.

redaktorka ČT
——————–
Zároveň chce ministry jednat i o zavedení tzv. pátého stupně. Ten by byl určený pro lidi, kteří potřebují ještě intenzivnější asistenci.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.