Zvýšení rodičovského příspěvku  

O 50 000 na celkových 350 000 Kč se má od příštího roku zvednout rodičovský příspěvek, navýšení se ale bude týkat jenom dětí narozených od ledna. Návrh prošel závěrečným schvalováním ve sněmovně a k posouzení ho teď dostanou senátoři. Podle opozice jsou úpravy nedostatečné. Návrhy na výraznější růst dávky, anebo i zpětné přidání stávajícím rodičům ale neprošly.

ČT 1 – Události

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem osobně ještě navrhoval i varianty, které by znamenaly, že bychom to zvýšení uplatňovali třeba pro rodiče dětí narozených v letošním roce. Na tom ve finále shoda nebyla. Toto je, řekněme, kompromis maxima možného v dané složité rozpočtové situaci, ale i tak je to, bych řekl, poměrně velký posun pro rodiče dětí.

moderátor ČT
——————–
Poslanci rozhodovali i o návrhu, aby se v případě narození dvojčat a vícerčat příspěvek zdvojnásobil. Ani tato koaliční změna ale ve sněmovně většinovou podporu nenašla.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Teď je s rok a půl letou dcerou na rodičovské dovolené. Už na jaře se rodina Anny Novákové znovu rozroste, a to o dvojčata. V rámci příprav zatím žena roztřídila oblečení po starší dceři.

Anna Nováková, matka
——————–
Tohleto už jsem si všechno připravila a jsou to věci, které jsem s Madlenkou použila.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Dětské oblečení bude mít i od kamarádek, řadu vybavení, ale bude potřeba pořídit nových. Zároveň řeší i provozní věci, jako třeba pleny.

Anna Nováková, matka
——————–
Na ty dvojčata to prostě musíte všechno nakoupit dvakrát. A v našem případě mi určitě nějakou ještě přechodnou dobu budeme tohle všechno taky kupovat třikrát.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Od Nového roku se má rodičovský příspěvek pro nově narozené děti zvýšit v případě jednoho dítěte na 350 000. U dvojčat a vícerčat bude dál odpovídat 1,5násobku dávky. Nově tak má být 525 000. Výrazněji se po dohodě v koalici teď zvyšovat nebude. Podle ministra práce by se ale otázka vícerčat mohla řešit přes systém státní sociální podpory.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Rodičák je opravdu, řekněme, svým způsobem principu náhrada za ušlou mzdu, nikoliv náhrada na náklady či vícenáklady u vícerčat z hlediska nákladů na výživu a podobně.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Samotná výše měsíční dávky pak závisí na tom, jak rychleji rodiče čerpají zvýšení základního příspěvku o 50 000 je i zástupci koalice označováno jako kompromis.

Jan Bauer, člen sněmovního sociálního výboru /ODS/
——————–
Když se rodil vládní konsolidační balíček, tak se přišlo s návrhem, jestli bychom se neměli podívat na rodičák, což není úsporné opatření, a je to výdajová stránka rozpočtu. Hovořilo se o tom, že buď nebudeme zvyšovat vůbec, pokud ano, tak se vedla dlouhá diskuze, o kolik to bude.

Olga RICHTEROVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/
——————–
Víme, že to nedorovnává tu plnou hodnotu propadu. Ta byla 100 000 Kč. To, o co rodiče v reálné hodnotě bohužel zatím kvůli inflaci přišli, nicméně celkově to důležité se stalo. Rodičovský příspěvek od příštího roku bude navýšený.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Podle opozice by mělo být zvýšení rodičovského příspěvku výraznější. Jejím zástupcům se navíc nelíbí, že zvýšenou dávku budou dostávat jen rodiny dětí, které se narodily po Novém roce.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Zvýšení rodičovského příspěvku o 50 000 Kč pouze dětem narozeným od toho ledna 2024 je naprosto diskriminační záležitost.

Aleš Juchelka, člen sněmovního sociálního výboru /ANO/
——————–
Jsme samozřejmě hlasovali pro navýšení rodičáku alespoň o těch 50 000 Kč, za mě je to samozřejmě málo, je to méně než skutečně ta hodnota toho rodičáku, kterou ta inflace sežrala.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Zároveň se má podle návrhu, který prošel sněmovnou, zkrátit maximální doba čerpání příspěvku ze čtyř na tři roky.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.