Stížnosti opozice u Ústavního soudu  

foto: southernfried / MorgueFile

 Český Ústavní soud dostane začátkem listopadu další stížnost týkající se důchodů. Tentokrát ji zástupci hnutí ANO připravili kvůli přísnějším podmínkám pro odchod do penze, tedy do té předčasné, jiný návrh podali už dřív a další zvažují i kvůli tzv. úspornému balíčku.

ČT 1 – Události
——————–
Omezení červnových valorizací schválené v březnu, zpřísnění předčasných důchodů v červenci nebo plán úspor, který Sněmovnou prošel v říjnu. Tři návrhy, se kterými má opozice problém. A zároveň upozorňuje, že problematické bylo podle nich i jejich schvalování ve Sněmovně.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Je tam bezprecedentní porušení procedury. Myslíme si, že už opravdu je načase, aby nějaká autorita, a tou autoritou je jedině Ústavní soud, řekla pětikoalici dost.

redaktorka
——————–
Při schvalování návrhů například koalice omezila řečnickou dobu nebo stanovila pevný čas hlasování. Zároveň se její zástupci hájí tím, že opozice měla na svá vystoupení času dostatek.

Vít Rakušan, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Vždycky důsledně dbáme jako vládní většina v Parlamentu na to, aby ta diskuze byla dostatečně dlouhá, aby byla možnost se vyjádřit.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Mně trošku přijde, že hnutí ANO v okamžiku, kdy vlastně není prosazen jejich názor, tak vlastně velmi často začíná využívat ústavní stížnosti, ale nicméně chci říct, že je to právo. Mají na to dostatek počtu poslanců.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Návrh na zrušení části zákona, který omezil zvyšování penzí od června zhruba o tisícovku, podali zástupci opozice v květnu. Předseda Ústavního soudu by se klonil k jeho veřejnému projednávání.

Josef BAXA, předseda Ústavního soudu
——————–
To, že součástí toho projednávání v určité fázi by mohlo být i veřejné projednání s účastníky řízení, to považuji za velmi vhodné, protože je to věc, která má jaksi velkou společenskou.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Sledovanost. Podle Baxy by to pomohlo i větší srozumitelnosti a pochopitelnosti následného rozhodnutí pro veřejnost.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
V tom podání jsme požádali o veřejné jednání, dokonce jsme navrhli předvolání ministrů Stanjury a Jurečky.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Vláda byla vyzvána, zdali chce být účastníkem tohoto řízení, což jsme jako vláda udělali. Následně jsme ve spolupráci s dalšími kolegy, například s kolegy z legislativní rady vlády připravili a vlastně veškeré podklady.

ČT
——————–
Jednat bude Ústavní soud o návrhu v příštích týdnech. Jeho předseda by byl rád, kdyby se o něm podařilo rozhodnout ještě letos.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.