Parazit hraje na city. Na jih Moravy se vrátila falešná sbírka, varují strážníci

Zneužívat dobrosrdečnosti druhých se pokoušejí výběrčí, kteří oslovují kolemjdoucí a žádají je o příspěvek na stavbu mezinárodního centra pro neslyšící a tělesně postižené děti a chudé lidi.

Před falešnou sbírkou varují brněnští strážníci. „Výběrčí lidem předkládají podpisový arch, v jehož záhlaví je mimo jiné symbol vozíčkáře i česká státní vlajka. Na konci formuláře se nachází modrý obdélník s nápisem ‚Handicap International‘ . V minulých letech peníze pro fiktivní sbírku opatřovali rumunští občané, kteří se vydávali za neslyšící,“ upozornil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Jak doplnil, tato zkušenost se potvrdila i v pátek dopoledne strážníkům v Ivanovicích, kdy u obchodního centra dopadli po telefonátu svědků dvacetiletou Rumunku. „Soupis dárců čítal už devět jmen. Mladá žena od strážníků dostala pokutu a důrazné vysvětlení, že se chová nelegálně. Na místo strážníci přivolali i cizineckou policii,“ sdělil Ghanem.

Fiktivní charita, jejíž obdoba existuje mnoho let i v dalších evropských městech, se v Brně objevila například v roce 2017 i některých předešlých. Hlídky městské policie se ale na podvodníky vždy natolik intenzivně zaměřily, že se z metropole brzy vytratili. Výběrčí se vydávají za neslyšící. Kromě působení na city tak maskují, že neumí česky. Svědky nepoctivých praktik městská policie žádá, aby se obrátili na linku 156.

Ilona Pergrová

Hodonínský deník

https://hodoninsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.