Nutriční poradna  

ilustrační foto: Andrew Ratto / Flickr.com

ČRo – Karlovy Vary měl poradnu zdravé výživy, kde hostem byla dietní sestra Jaroslava Kreuzbergová.

Dotaz:
já jsem po operacích střev, napřed to byl Cron, teď se to tam nějak sesmolilo, takže v květnu jsem byla na dvou operacích během týdne. A teď jsem absolvovala ozařování.Dostávala jsem v nemocnici ty nutri drinky. A domů mi je nedali, že jim to nezaplatí pojišťovna. Ale mně dělaly dobře.

mluvčí 4,
——————–
Ony jsou poměrně drahé, ale vy můžete požádat vašeho ošetřujícího lékaře, a to chodíte buď na onkologii, na kontroly, ano, na Lochotín, ano, no, takže tam je požádáte, aby buď vám ty nutri drinky předepsali, anebo vás odeslali do nutričního centra, které je také na Lochotíně, kde vás vyšetří nutriční lékař, a pokud to z hlediska pojišťovny jenom trochu půjde, a byly by pro vás vhodné, tak by vám je předepsal on, a byly by potom hrazené pojišťovnou.

mluvčí 1,
——————–
Slyšel jsem, že po kompotech a nejrůznějších zavařeninách se nejvíc tloustne. Je to pravda? Ptá se Pavel ze Sokolova.

mluvčí 4,
——————–
Nejvíc, ne, nejvíc ne. Ale třeba zavařeniny, pokud jsou to normální sladké zavařeniny, tak je počítat s tím cukrem tam, ale taky se zavařenina nejí lžičkou, zavařenina se přidá, já nevím, k palačinkám nebo na chleba zase s máslem nebo do buchty a tam se netloustne po té zavařenině, tam se tloustne po té buchtě, anebo potom chlebu. Kompoty jsou na tom lépe a zase záleží na tom, jestli jsou slazené nebo neslazené, takže tam počítáte tu hodnotu ovoce, což je zhruba na 10 deka 50 kcal plus ten cukr, takže 10 g cukru, máte 10 g cukru, máte dalších 40 kcal, takže když to spočtete, tak takovej kompot jeden má 150-200 kcal, jedna mistička podle toho, jak velká.

mluvčí 1,
——————–
Kompoty vyhazovat, dál zavařovat.

mluvčí 4,
——————–
jsou kompoty, je tam pochopitelně méně vitaminu C, ale minerální látky a ty ostatní vitaminy, betakarateny a podobně tam zůstávají, takže nedá se říct, že by kompoty nebyly tak nepřínosné, ale pochopitelně jako čerstvé ovoce je přínosnější, ale někdo zase čerstvé ovoce se netoleruje, kdežto kompoty ano, protože už tam nejsou ty alergeny, které běžně v syrovém ovoci, zejména ve slupkách, jsou.
A když si dáme jednu mističku kompotu místo tý buchty, tak to má rozhodně méně kalorií.

mluvčí 1,
——————–
A je tady další dotaz, můžete mi, prosím, vysvětlit výraz celostní medicína? Souvisí to nějak i se stravou? Ptá se Hanka.

mluvčí 4,
——————–
No, někdy se tento výraz se používá většinou ve dvou případech, v tom jednom nahrazuje slovo holistická, což znamená, že ten terapeut, lékař holistický, většinou používá východní směry medicíny, léčí celého člověka, neléčí konkrétní nemoc, ale léčí celého člověka v souvislostech. V moderní medicíně se celostní medicína používá v podobném významu, a to když chodíte třeba k lékaři, ke kterému chodila už maminka, tatínek, dědeček, babička, ke kterému chodíte jako k rodinnému lékaři. Ten léčí celé vaše tělo, protože ho dobře říká ano, takže vy přijdete a kašlete a on ví, že kouříte, že notabene máte většinou na jaře, na podzim nebo v létě třeba alergii na seno, tak dál nemusí pátrat a ví, od čeho to máte.

mluvčí 4,
——————–
A má-li někdo svého rodinného lékaře, tak má poklad a zvlášť je-li, ještě dobrý, tak to má teda fakt poklad, protože v současné době to z hlediska jakoby lékařské péče není jednoduché. Sledujete televizi, slyšíte zprávy, takže je to složité, na jednu stranu chodí lidé k lékaři s nesmyslem, že teda jako mají nějakou rýmičku a vyžadujou hlavně neschopnosti, nebo jdou k lékaři na pohotovost a stonají už celý týden, ale prostě v sobotu, v neděli mají zrovna volno. To je takový to zneužívání lékařské péče, no a na druhou stranu jsou lidé, kteří pro jistotu nejdou k lékaři vůbec, protože si říkají, to nic není. A pak už opravdu hodně špatně, k lékaři se odhodlají, až když je odveze rychlá. to jsou takový dva extrémy
když byl jeden doktor, který léčil celé městečko, tak znal příbuzenské vazby, takže to bylo takový jako všechno na jedné hromádce a takže skoro bych řekla, že to mají snazší praktičtí lékaři, kteří mají dlouhodobě svojí klientelu a pak už toho člověka kompletně znají a mohou se dopouštět té celostní medicíny, o které se tady bavíme, a toho pak nenavedete a nepodvedete a stačí mu jedno cílené vyšetření a hned má příčinu vaší choroby.

mluvčí 1,
——————–
nedávno jsem na internetu našel, že pokud osmaží slupky z brambor na oleji a posolíte, chutná to jako nejlepší chipsy. Je to podle vás z hlediska zdraví lepší než ty čipsy kupované? Když to, co vy na ty slupky ne?

mluvčí 4,
——————–
No tak jako zdravější to asi není. Bude tam víc vlákniny v tom, bude tam víc těch látek, na které eventuálně můžeme být alergičtí, a pokud je to mladá brambora, tak si myslím, že to vůbec nevadí, ale pokud je to brambora, na které jsou klíčky, které jsme předtím radostně ulámali, to asi neudělá. Tak tam ještě Solaninu něco bude, tak to bych neabsolvovala, ale jinak všimněte si, že třeba ty mladé brambory se jako klidně upravujou v mikrovlnce nebo i v té slupce běžně a zůstává tam víc draslíku, především v těch šupkách bude hodně draslíku, co se týče smažení, tak to bude nezdravý úplně stejně, jestli dužina z brambor nebo šlupky, protože tam je přepálený olej, jinak to neusmažíte, čím méně přepálený, tím lépe. Bude tam víc draslíku, to je jediný, myslím významný rozdíl.

mluvčí 1,
——————–
Já se přiznám, já jsem to jedl, bylo to dobré, jo.

mluvčí 4,
——————–
Plněný kůžičky z kuřete, no, tak hele, proč ne?

mluvčí 1,
——————–
To jsem zase nejedl, ale já se zastavím u toho oleje, protože přišel jeden takový podobný dotaz, prosím vás, na jednom oleji mohu opéct klobásu, nechť se ten stane karcinogenním a je lepší podle vás Řepkový nebo slunečnicový?

mluvčí 4,
——————–
Jednou, pak už je trošku karcinogenní. jenom jednou ho použít. Tak je lepší řepkový, protože slunečnicový se daleko rychleji přepálí. Dá se říci, když budem smažit na slunečnicovém, tak to bude karcinogenní už poprvé.

mluvčí 1,
——————–
Takže na řepkový můžeme.

mluvčí 4,
——————–
Ale já si myslím, že úplně nejhorší jako zlo přišlo s fritézama, protože tam nalijete dva 3 l oleje, kdo to vyleje, je to strašně nehospodárný, takže se na tom smaží opakovaně a jsou provozy, které na tom smaží tak často, že už je na tom oleji i trochu plísně, a to už je úplná tragédie. A ty by se měly zavřít tyhle provozovny, ale to cítíte, když jdete někdy okolo s tanku, s rychlým občerstvením a ten olej cítíte, tak tam tu klobávců určitě nejezte.

mluvčí 1,
——————–
Takhle, někomu to chutná.

mluvčí 4,
——————–
No, když jim to chutná, tak ať se mi neptají, jestli je to zdravý, ať si to kdo chce dá Já v tom nikomu nebráním. Asi ho to na první dobrou neotráví, ale abych řekla, jo, je to zdravý, klidně to jezte, to po mně nemůžete chtít.

mluvčí 1,
——————–
dotaz na pitný režim, dodržuji pitný režim, je mi 67 let, piju 2 l denně a ředím si stoprocentní džus, minerálku. Tři Ku jedné, je to vhodná varianta, jako ten džus je jednička a ta minerálka, ta trojka.

mluvčí 4,
——————–
Tak jo, tak to docela jde.

mluvčí 1,
——————–
Jinak, co byste doporučila jako nejlepší.

mluvčí 4,
——————–
Ale 2 l třetina ze dvou littrů je kolik? Půl litru a kousek, půl litru a kousek 10, 10 deci, jo, to znamená, řekněme, šest deci toho džusu a jedno deci má zhruba 10 g sacharidu krát čtyři, takže to je 40 kilokalorií 40 krát 66, krát čtyři je 24. Tak zhruba 250 kilokalorií v těch dvou litrech, když ta minerálka není slazena, a 250 kcal, to máte jako, řekněme, dva rohlíky, možná necelý.

Ano, haló.Tady posluchačka z Plzně a volala jsem hned na začátku, chtěla jsem, aby vám to vyřídili, protože to nebylo k dýním, ale jestli byste mohla pohovořit o žluklém tuku v potravinách a jak je to nebezpečné pro zdraví, našla jsem to v kupovaných ořechách.

mluvčí 4,
——————–
Ježíš, tak je vyhoďte, aby vás, abyste neměla zánět slinivky nebo žlučníku.A to ještě, to ještě můžou bejt kromě žluklýho plesnivý, a to by byl úplnej průšvih. Prosím vás, kromě toho, že jsou žluklé, by mohly být i plesnivé, a to už by byl úplnej průšvih i pro střeva, takže fakt žluklý ořechy nejezte, buďto je reklamujte v tom obchodě, anebo je rovnou vyhoďte.

mluvčí 9,
——————–
Ano, takže na slinivku by to bylo špatný a vůbec.

mluvčí 4,
——————–
Dráždivý na žlučník, na slinivku, na játra.

mluvčí 9,
——————–
Ano, děkuju za odpověď.

mluvčí 4,
——————–
To je taková nezodpovědnost obchodníků. No, je to smutné, nevím, jestli to bylo vždycky, ale když to není zatavený, když člověk kupuje ořechy, tak buďto čerstvé jako u nějakýho teda zahrádkáře nebo tak nějak a nebo bezpečný jsou takový ty zatavený, ale ty jsou zase drahý, takže je to sázka do loterie.

mluvčí 1,
——————–
já děkuji za dnešní návštěvu nutriční terapeutce Jaroslavě kreuzbergové tak zatím na slyšenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.