Rodiny a sociální dávky  

xxx.cnb.cz


Jak žádat o podporu, dávku nebo dotaci, na kterou máte nárok. Podle výzkumu totiž Češi žádají jen o zlomek toho, co mohou bez problémů dostat. První díl tak věnujeme příkladu rodiny se dvěma dětmi.

Prima – Hlavní zprávy
——————–
A pokud teď namíříte svůj mobilní telefon na QR kód na obrazovce, dostanete se na naše webové stránky. Tam najdete přehled dávek, na které máte nárok, a návod, jak o ně požádat.

redaktor
——————–
Nevyznají se v papírech a bojí se stigmatu. Podle sociálních pracovníků nejčastější důvody, proč si Češi nechodí pro dávky, i když na ně mají nárok. Třeba modelová rodina s šestiletým a desetiletým dítětem může mít v závislosti na příjmech přitom nárok hned na několik sociálních dávek. Vyznat se v nich ale není vždy snadné.

Přídavek na dítě.
Kateřina Jirková, ředitelka odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek MPSV
——————–
Ta dávka, která té rodině pomůže s právě náklady na výchovu dítěte, na vzdělávání dítěte, ne všechny rodiny na ni mají nárok, bude se tam zkoumat příjem té rodiny.
redaktor
——————–
Svoji roli hraje i věk dětí. Naši Novákovi by na přídavek měli nárok, pokud je jejich společný příjem menší než zhruba 50 000.

Příspěvek na bydlení.
Roman Střiženec, metodik Centra sociálních služeb Praha
——————–
O tuhle dávku může žádat člověk, kdy přesahují náklady na bydlení více než třetinu jeho měsíčních přijmů.
redaktor
——————–
Tímto příspěvkem vláda bojuje proti drahým energiím. Pravidla pro jeho získání tak značně polevila. Novákovi by na něj mohli mít nárok, pokud by za nájem a energie platili přes 16 000. Lidé se ho ale často bojí kvůli složitému papírování.

Věra Neckářová (vedoucí občanské poradny Remedium) ,
——————–
Vlastně rodiny musí dokládat příjmy čtvrtletně, pokud jsou tam studující děti, tak potvrzení o studiu, razítko ze školy a ten formulář sám o sobě je pro ně složitý.



Ošetřovné.
——————–
Každý zaměstnaný rodič dítěte do 10 let má nárok na příspěvek ve chvíli, kdy se musí nezbytně starat o nemocné nebo zraněné dítě. Dostane za to 60 % platu, nejdéle ale devět dní.

Mimořádná okamžitá pomoc.
Jednorázový příspěvek slouží jako padák v případě, kdy kvůli nenadálým událostem nejsou peníze.

Petra Jaroměřská, redaktorka
——————–
Může být použito například na pořízení spotřebiče, který je nezbytně nutný pro domácnost, můžou z toho být hrazeny nějaké nenadálé výdaje na školní pomůcky a podobně.

Jestli má rodina na různé sociální dávky nárok, si může taky orientačně otestovat v kalkulačkách na stránkách Ministerstva práce.

CNN Prima News.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.